Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 257 / 55 / 0
Chociaż teraz jest znośnie- bo łykasz nasenne zamiast odstawić wszystko i naprawić sobie sen.
Sam się oszukujesz a to nie dobre.
and its going to suck.
It's not going to be fun.
  • 80 / 9 / 0
@PolskiLen No bo ja musze spać. Cierpie na Gad,a moim najwiekszym lękiem jest...że nie zasne. Pojebane to,ale tak juz mam - chora głowa ,wiecie jak jest. Poza tym chyba juz jestem lekomanem - to akurat z domu wyszło. Zawsze była hydroksyzyna na spanie, na ból ketonal itd

Dzwonilem dzis do mojej Pani Doktor ,powiedziałem ze ta pernazinum jest do niczego. A Ona ze jest zmeczona ,mam sam poczytac i wyslac Jej propozycje. Zajebista Babka. Pytanie do Was :
Cos dobrego na spanie ,do zażywania codziennie ??? Oprócz: ketrel,doxepin,chlorprothixen, pernazinum, trazodon, mirtra, mianseryna, tisercin(cwel), olanzepina, trazodone. To wszystko juz przerobiłem. Co zostało jeszcze? Z gory dzieki za podpowiedzi
  • 68 / 7 / 0
SSRI działające na lęk, np escitalopram.
  • 257 / 55 / 0
Imbir też ma właściwości anksjolityczne.
Nie ma skutków ubocznych przez każdego jest dobrze tolerowany plus posiada całą masę innych pozytywnych właściwości.
and its going to suck.
It's not going to be fun.
  • 138 / 25 / 0
@RobertoSS W listopadzie miałeś meferaton, co komplikuje sprawę. Czy Twoja bezradna już, jak czytam, psychiatra, wspominała Ci o Agomelatynie? Jest syntetycznym analogiem melatoniny. W przypadku zaburzeń snu występujących w depresji działa korzystnie, a w badaniach klinicznych wypada pod tym względem lepiej niż wenlafaksyna, sertralina, fluoksetyna i escitalopram.
  • 80 / 9 / 0
Agomelatyna mowisz? Pomoze w tych wybudzeniach czy jak to działa? Moja psychiatra nie jest bezradna ,po prostu wypisuje to o co poproszę 🙃
  • 135 / 9 / 0
Jak Waszym zdaniem kwetiapina wypada przeciwlękowo? Ktoś ją stosuje w tym celu?
  • 138 / 25 / 0
@ymka w monoterapii przy dawkach 50 mg i 150mg (wersja XR) wykazuje działanie przeciwlękowe w GAD i nie rujnuje życia seksualnego.
  • 146 / 21 / 0
Przeciwlękowo u mnie w ogóle nie działa.
  • 138 / 25 / 0
@kropka855 jeśli bierzesz razem z ssri, to efektu przeciwlękowego można nie uświadczyć.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
THC i rozwój mózgu nastolatków – co pokazują najnowsze badania?

Używanie marihuany może prowadzić do ścieńczenia kory mózgowej u nastolatków – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez Gracielę Piñeyro i Tomáša Pausa, naukowców z CHU Sainte-Justine oraz profesorów Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Montrealu. Współpraca dwóch laboratoriów badawczych, korzystających z uzupełniających się podejść, wykazała, że THC – czyli tetrahydrokannabinol, substancja aktywna w konopiach – powoduje kurczenie się arborescencji dendrytycznej, czyli „sieci anten” neuronów, które odgrywają kluczową rolę w komunikacji między nimi. Skutkuje to zanikiem (atrofią) pewnych obszarów kory mózgowej – co jest szczególnie niepokojące w wieku, w którym mózg się rozwija.

Medyczna marihuana. Przerwa tolerancyjna – prosty sposób, by konopie znów działały lepiej

Choć powszechnie uważa się, że jeśli dawka przestaje działać, należy ją zwiększyć – nie zawsze jest to właściwe podejście. U niektórych osób większa dawka działa wręcz odwrotnie, ponieważ ich organizm rozwinął zbyt wysoką tolerancję. Zwiększanie dawki może osłabić działanie terapeutyczne i zwiększyć koszty leczenia. Przerwa tolerancyjna (tzw. tolerance break) oraz zmniejszenie dawek po jej zakończeniu może zwiększyć korzyści terapeutyczne i obniżyć potrzebne ilości konopi nawet o 60%.

Jak służby rozbiły kokainowy szlak z Kostaryki do Europy?

Międzynarodowa operacja o kryptonimie „Purga-Calipso Guanacaste”, koordynowana w Europie przez Europol i prowadzona równolegle przez kostarykańską Policía de Control de Drogas, hiszpańską Guardia Civil oraz portugalską Polícia Judiciária, zlikwidowała szlak przerzutowy, którym od 2019 roku trafiały do Europy setki kilogramów kokainy ukrytej w mrożonym proszku juki i kontenerach z owocami.