Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 258 / 56 / 0
Chociaż teraz jest znośnie- bo łykasz nasenne zamiast odstawić wszystko i naprawić sobie sen.
Sam się oszukujesz a to nie dobre.
and its going to suck.
It's not going to be fun.
  • 80 / 9 / 0
@PolskiLen No bo ja musze spać. Cierpie na Gad,a moim najwiekszym lękiem jest...że nie zasne. Pojebane to,ale tak juz mam - chora głowa ,wiecie jak jest. Poza tym chyba juz jestem lekomanem - to akurat z domu wyszło. Zawsze była hydroksyzyna na spanie, na ból ketonal itd

Dzwonilem dzis do mojej Pani Doktor ,powiedziałem ze ta pernazinum jest do niczego. A Ona ze jest zmeczona ,mam sam poczytac i wyslac Jej propozycje. Zajebista Babka. Pytanie do Was :
Cos dobrego na spanie ,do zażywania codziennie ??? Oprócz: ketrel,doxepin,chlorprothixen, pernazinum, trazodon, mirtra, mianseryna, tisercin(cwel), olanzepina, trazodone. To wszystko juz przerobiłem. Co zostało jeszcze? Z gory dzieki za podpowiedzi
  • 68 / 7 / 0
SSRI działające na lęk, np escitalopram.
  • 258 / 56 / 0
Imbir też ma właściwości anksjolityczne.
Nie ma skutków ubocznych przez każdego jest dobrze tolerowany plus posiada całą masę innych pozytywnych właściwości.
and its going to suck.
It's not going to be fun.
  • 139 / 25 / 0
@RobertoSS W listopadzie miałeś meferaton, co komplikuje sprawę. Czy Twoja bezradna już, jak czytam, psychiatra, wspominała Ci o Agomelatynie? Jest syntetycznym analogiem melatoniny. W przypadku zaburzeń snu występujących w depresji działa korzystnie, a w badaniach klinicznych wypada pod tym względem lepiej niż wenlafaksyna, sertralina, fluoksetyna i escitalopram.
  • 80 / 9 / 0
Agomelatyna mowisz? Pomoze w tych wybudzeniach czy jak to działa? Moja psychiatra nie jest bezradna ,po prostu wypisuje to o co poproszę 🙃
  • 135 / 9 / 0
Jak Waszym zdaniem kwetiapina wypada przeciwlękowo? Ktoś ją stosuje w tym celu?
  • 139 / 25 / 0
@ymka w monoterapii przy dawkach 50 mg i 150mg (wersja XR) wykazuje działanie przeciwlękowe w GAD i nie rujnuje życia seksualnego.
  • 146 / 21 / 0
Przeciwlękowo u mnie w ogóle nie działa.
  • 139 / 25 / 0
@kropka855 jeśli bierzesz razem z ssri, to efektu przeciwlękowego można nie uświadczyć.
ODPOWIEDZ
Newsy
Powracająca moda na dopalacze. RPD apeluje o sprawną interwencję

W sprawie edukacji dzieci i młodzieży na temat substancji psychoaktywnych zwróciła się Rzeczniczka Praw Dziecka do Ministry Edukacji. – Z rosnącym niepokojem odnotowuję kolejne doniesienia medialne alarmujące o powracającej wśród dzieci i młodzieży modzie na dopalacze. Prawdopodobnie szeroka dostępność tych nielegalnych substancji – sprzedawanych m.in. poprzez Internet – oraz ich relatywnie niska cena sprawiają, że środki zastępcze oraz nowe substancje psychoaktywne zyskują coraz większą popularność, także wśród młodych ludzi – wskazała Monika Horna-Cieślak w piśmie do MEN z 2 czerwca.

Ekspertka: nikotyna ma większy potencjał uzależnieniowy niż heroina

Nikotyna ma bardzo duży potencjał uzależnieniowy, jest on nawet większy niż w przypadku heroiny - powiedziała PAP prof. Dominika Dudek, psychiatra. Dodała, że jej używanie ma niekorzystne skutki zdrowotne. Wskazała też, że nikotyna działa silnie na układ nagrody powodując wydzielanie się dopaminy.

EUDA 2025: Depenalizacja marihuany jako rekomendacja dla krajów UE

Analiza raportu „European Drug Report 2025 – Cannabis”.