Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
Posty: 213 • Strona 18 z 22
  • 321 / 20 / 0
01 lutego 20193ldritch pisze:

sraki po tym nie macie?
Nie ale jak sie czlowiek skurwił to smród w oczy szczypał
  • 1180 / 399 / 0
01 lutego 20193ldritch pisze:
ludzie robią na piekarniczych, bo szybciej przerabiaja, ale niższe stężenie dają i ogólnie powstaje syf
robią, ale posmak piekarniczych zostaje w mniejszym, bądź większym stopniu
Uwaga! Użytkownik spiderek jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1180 / 399 / 0
ta pora roku....koleś po swiętach rok temu styczniu miał wolny balon gotowy na nastaw-naszło go na wykorzystanie rocznych przetworów w słoikach-które zalegały w piwnicy:, kompot z agrestu, porzeczka czarna w syropie i jagódki w słoikach---wyszło smaczne winko, robił je w proporcji;na 2.5l woku, kilo cukru, litr owoców z przetworów oraz drożdży winiarskich- do win mocnych i czerwonych. Na coś się przetwory przydały-bo winko wyszło całkiem sobie, jedno z lepszych jakie piłem- "domowej roboty"
Uwaga! Użytkownik spiderek jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1100 / 273 / 0
też tak kiedyś zrobiłem, z tym, że były to kilkunastoletnie dżemy robione przez moją ś.p. matke. nie były popsute, były jadalne i smaczne, a wino wyszło przepyszne
Uwaga! Użytkownik 3ldritch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1180 / 399 / 0
03 lutego 20193ldritch pisze:
też tak kiedyś zrobiłem, z tym, że były to kilkunastoletnie dżemy robione przez moją ś.p. matke. nie były popsute, były jadalne i smaczne, a wino wyszło przepyszne
przetwory z porzeczek czy agrestu mi raczej lepiej smakują niż te owoce świeżo zerwane, więc jak przetwory wyborowe to i winko jak się patrzy :uwaga: , i różne kompozycje można robić z tych przetworów---także nie wyrzucamy słoików, tylko prosto bo balonika i fermentować-bo warto
Uwaga! Użytkownik spiderek jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2429 / 579 / 155
@spider321 Właśnie ostatnio z przyjaciółką kosztowałyśmy wina domowej produkcji z porzeczek. Świetne! Mimo, że zwykle preferuję białe, to smakowało idealnie. Plus, że było czuć zarówno porzeczkę, jak i etanol. Bardzo dobre było do popijania np. przy cieście marchewkowym. Wino z porzeczek posmakowało mi bardziej niż to z winogron, a w przypadku owoców - o dziwo jest na odwrót. %-D
Uwaga! Użytkownik taurinnn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 413 / 26 / 0
Ja już pisałem że wina owocowe są lepsze od tych z winogron,przynajmniej w Polsce.
  • 1180 / 399 / 0
24 marca 2019taurinnn pisze:
@spider321 Właśnie ostatnio z przyjaciółką kosztowałyśmy wina domowej produkcji z porzeczek. Świetne! Mimo, że zwykle preferuję białe, to smakowało idealnie. Plus, że było czuć zarówno porzeczkę, jak i etanol. Bardzo dobre było do popijania np. przy cieście marchewkowym. Wino z porzeczek posmakowało mi bardziej niż to z winogron, a w przypadku owoców - o dziwo jest na odwrót. %-D
napisz coś na priv ;)
Uwaga! Użytkownik spiderek jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12503 / 2425 / 0
Przypomniałem sobie, że są takie owoce jak agrest : ) Uwielbiam - szczególnie czerwony.
Ciekawe, jakie by wyszło wino agrestowe...
  • 1100 / 273 / 0
z pewnością dobre, z każdego owocu można uzyskać smaczne wino, kwestia odpowiedniego zbilansowania kwasowości i ilości cukru, na przykład, żeby zrobić wino z czerwonych porzeczek należy na litr soku dać półtora litra wody, gdyż są bardzo kwaśne, a tej kwasowości nie zniweluje się cukrem, tak więc rozcieńczamy kwas, ale też musimy uzupełnić cukier, a to już w zależności od planowanej mocy
Uwaga! Użytkownik 3ldritch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Posty: 213 • Strona 18 z 22
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
[img]
Stan opublikował raport o spożyciu marihuany. Niemal 15 proc. nowojorczyków zażywa ją regularnie

Tylko 14,7 proc. dorosłych nowojorczyków regularnie spożywa konopie indyjskie – zgodnie z najnowszym raportem stanowego Departamentu Zdrowia. Najwyższy odsetek korzystających z marihuany w dowolnej formie występuje u osób w wieku 21-24 lat. Z raportu wynika ponadto, że większą tendencję do zażywania konopi mają osoby, które jednocześnie nadużywają innych używek.

[img]
Narkopandemia w Niemczech. Umiera coraz więcej młodych ludzi

Liczba zgonów spowodowanych zażywaniem narkotyków utrzymuje się w Niemczech na wysokim poziomie. W ubiegłym roku 2137 osób zmarło z powodu konsumpcji narkotyków. To o 90 niż rok wcześniej – przekazał Hendrik Streeck, pełnomocnik niemieckiego rządu ds. uzależnień i narkotyków.

[img]
Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.