Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 4 / / 0
pan jozek pisze:
Krążą plotki, że doktor Judym ostro morph napierdalał.
Co do "Ludzi bezdomnych" to wiem tylko tyle, że Korzecki był homoseksualistą ;)
  • 334 / 13 / 0
Zająknęła się, zarumieniła się ogniściej niż kiedykolwiek i szeptem prawie dokończyła:

— Teoś jest mor… morfi… Boże, jakże się to nazywa? Zawsze zapominam!… mor… morfinistą!

Benedykt wielkimi oczami na nią patrzał.

— A cóż to za diabeł? — zapytał. — Nigdy nie słyszałem…

Cicho, jąkając się, z wielkim żalem Kirłowa wyszeptała to, co o tym przedmiocie od kuzyna swego wiedziała, usprawiedliwiać go usiłując. Chorował bardzo przed paroma laty, zagraniczni doktorowie ten przeklęty zwyczaj mu zaszczepili…

Benedykt wąsa w dół pociągnął.

— Prosto z mostu mówiąc… pijakiem jest! — sarknął.
Mój ulubiony fragment z "Nad Niemnem". Teofil Różyc - morfinista :cheesy:
  • 562 / 29 / 0
Maszmuche,
Powody są tam ukazane, z tym że nie jest to na zasadzie - " Brałem heroinę bo byłem taki a taki, chciałem chociaż przez moment ...". Powiedziałabym że autor daje odpowiedź na pytanie " dlaczego ludzie biorą heroinę?" kreśląc przed czytelnikiem przemawiające do wyobraźni opisy haju heroinowego głównego bohatera. W drugiej części natomiast sama, spersonifikowana substancja wyjaśnia powody dla których ludzie to robią. Dużo jest w tej książce o szczęściu jakie daje.

Czytałam ją dosyć dawno, dokładnie nie pamiętam. Powieść jest króciutka więc jeśli zdecydujesz się ją przeczytać, nie stracisz wiele czasu. Swoją drogą całkiem ciekawa pozycja.
Uwaga! Użytkownik skatofagi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 801 / 8 / 0
maszmuche pisze:
Witam.
Kompletuję właśnie bibliografię do mojej prezentacji maturalnej, której tematem jest bohater uzależniony od narkotyków.
Chciałabym ją napisać pod kątem motywów, które skłaniały ludzi do sięgnięcia po używki. Wypisałam parę punktów, np. pokolenie lat 60, patologiczne rodziny, tworzenie pod wpływem, jakieś wydarzenie doprowadzające do uzależnienia, ucieczka od rzeczywistości...
Z prezentacją maturalną podstawą jest zrozumieć temat. Ty nawet go nam nie podałaś w całości. Kolejna sprawa to to, że uzależnienie od narkotyków to coś zupełnie innego niż motywy sięgnięcia po nie.
Ostatnio zmieniony 03 kwietnia 2013 przez Ramowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie bierz RC. Spróbuj konopi! Prof. neurofarmakolog Jerzy Vetulani rekomenduje profilaktycznie na osteoporozę.
Lekarze od tysięcy lat propagują cannabis, już 5000 lat temu na Kujawach palono ziele.

Forbes goo.gl/ExUXOT: MACZANY ZABIJAJĄ
  • 4 / / 0
Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc! :)
Ostatecznie zdecydowałam się na "Bliznę" Anthonego Kiedisa, "morfinę" Michaiła Bułhakowa i "heroinę" Tomasza Piątka, a z filmów "Jestem bogiem" (nie to polskie, tylko to amerykańskie - wiem, że troszkę poszłam na łatwiznę ;D ) oraz "Że życie ma sens".
Ponadto kochana Pani Bibliotekarka uratowała mi życie, pokazując mi tysiące opracowań do moich książek oraz do samego tematu :)
  • 801 / 8 / 0
Zdecydowałaś czy robisz o inicjacji czy o uzależnieniu? Bo jak o motywach spróbowania to wypadało by zmienić temat.
Nie bierz RC. Spróbuj konopi! Prof. neurofarmakolog Jerzy Vetulani rekomenduje profilaktycznie na osteoporozę.
Lekarze od tysięcy lat propagują cannabis, już 5000 lat temu na Kujawach palono ziele.

Forbes goo.gl/ExUXOT: MACZANY ZABIJAJĄ
  • 162 / 1 / 0
Bez kitu, uważaj na komisję. Miałem temat traktujący o popkulturze, podciągnąłem pod to narkotyki jako element składowy. Opierając sie na "heroinie" Piątka mało brakowało a uwaliliby mnie za zbyt długi czas prezentacji. 45min kłóciłem sie z komisją na ten temat. Na szczęście kłóciłem się na tyle racjonalnie, że skończyło się na 20/20pkt i komentarzu 'najlepsza praca jaką mieliśmy przyjemność słyszeć'. Ale jak się trafi jakaś konserwa może być kiepsko. Powodzenia! :)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje

Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.

Wolne Konopie: Dlaczego składamy wniosek o informację publiczną do KPP w Piszu?

Polska Policja posługuje się hasłem „Pomagamy i chronimy”. To zobowiązanie wobec każdego obywatela, niezależnie od jego poglądów na prawo dotyczące marihuany. Niestety, wydarzenia ostatnich dni na oficjalnym profilu Komendy Powiatowej Policji w Piszu pokazują, że dla niektórych funkcjonariuszy to hasło jest jedynie pustym sloganem.

Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi

Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."