pan jozek pisze:Krążą plotki, że doktor Judym ostro morph napierdalał.
Zająknęła się, zarumieniła się ogniściej niż kiedykolwiek i szeptem prawie dokończyła:
— Teoś jest mor… morfi… Boże, jakże się to nazywa? Zawsze zapominam!… mor… morfinistą!
Benedykt wielkimi oczami na nią patrzał.
— A cóż to za diabeł? — zapytał. — Nigdy nie słyszałem…
Cicho, jąkając się, z wielkim żalem Kirłowa wyszeptała to, co o tym przedmiocie od kuzyna swego wiedziała, usprawiedliwiać go usiłując. Chorował bardzo przed paroma laty, zagraniczni doktorowie ten przeklęty zwyczaj mu zaszczepili…
Benedykt wąsa w dół pociągnął.
— Prosto z mostu mówiąc… pijakiem jest! — sarknął.
Powody są tam ukazane, z tym że nie jest to na zasadzie - " Brałem heroinę bo byłem taki a taki, chciałem chociaż przez moment ...". Powiedziałabym że autor daje odpowiedź na pytanie " dlaczego ludzie biorą heroinę?" kreśląc przed czytelnikiem przemawiające do wyobraźni opisy haju heroinowego głównego bohatera. W drugiej części natomiast sama, spersonifikowana substancja wyjaśnia powody dla których ludzie to robią. Dużo jest w tej książce o szczęściu jakie daje.
Czytałam ją dosyć dawno, dokładnie nie pamiętam. Powieść jest króciutka więc jeśli zdecydujesz się ją przeczytać, nie stracisz wiele czasu. Swoją drogą całkiem ciekawa pozycja.
maszmuche pisze:Witam.
Kompletuję właśnie bibliografię do mojej prezentacji maturalnej, której tematem jest bohater uzależniony od narkotyków.
Chciałabym ją napisać pod kątem motywów, które skłaniały ludzi do sięgnięcia po używki. Wypisałam parę punktów, np. pokolenie lat 60, patologiczne rodziny, tworzenie pod wpływem, jakieś wydarzenie doprowadzające do uzależnienia, ucieczka od rzeczywistości...
Lekarze od tysięcy lat propagują cannabis, już 5000 lat temu na Kujawach palono ziele.
Forbes goo.gl/ExUXOT: MACZANY ZABIJAJĄ
Ostatecznie zdecydowałam się na "Bliznę" Anthonego Kiedisa, "morfinę" Michaiła Bułhakowa i "heroinę" Tomasza Piątka, a z filmów "Jestem bogiem" (nie to polskie, tylko to amerykańskie - wiem, że troszkę poszłam na łatwiznę ;D ) oraz "Że życie ma sens".
Ponadto kochana Pani Bibliotekarka uratowała mi życie, pokazując mi tysiące opracowań do moich książek oraz do samego tematu :)
Lekarze od tysięcy lat propagują cannabis, już 5000 lat temu na Kujawach palono ziele.
Forbes goo.gl/ExUXOT: MACZANY ZABIJAJĄ
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln
Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.
Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy
Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.