Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
Edit//
Co do tego TR to z chęcią poczytamy :) Salvia podobno obnaża pragnienia duszy więc uważaj na to co piszesz. Ja nie podzieliłbym się z nikim tą dosyć intymną wiedzą.
ostatni poziom jest uznawany za nieprzewidywalny i bardzo niebespieczny, bo czasaim mozna snuc sie bez swiadomosci po domu i nie tylko :rolleyes: to szczera prawda, wlasnie szukam potwierdzenia w "literaturze" wiem ze jest gdzies to na 100%, jak znajde to dam linka
zeby nie bylo :D
From The Journal Of Psychoactive Drugs
1994 Jul;26(3):277-283
Salvia Divinorum The Unique Diterpene Hallucinogen
http://www.a1b2c3.com/drugs/salvia1.htm
The majority of people who have had a full blown experience with salvinorin A are reluctant to ever do it again.
I have seen several people get up and lunge around the room falling over furniture, babbling incomprehensible nonsense and knocking their heads into walls. Several people have tried to wander out of the house. When the experience is over they have no memory of any of this. In fact they usually remember very different even ts. To an outside observer people in this condition have a blank look in their eyes as if no one is present (and perhaps no one is).
przykładowy user pisze: wyczytałem tyle, że jest mocniejsza od lsd, a przy takim skromnym doświadczeniu z psychedelikami lsd mi odradzało sporo ludzi.
Są to dwie różne bajki pisane przez jednego pisarza.
Jedyne co łączy te dwa środki to to że oba są psychedelikami, ale działają zupełnie inaczej.
zaburzenie widzenia, rozmyta tafla wody
przerywany, migotliwy obraz, mechaniczny, metaliczny, dzwieki rownierz
tyle maja wspolnego, jednak dxm nie wnosi tej rytualizacji jaka sie pojawia, kazdy gest cos znaczy, czlowiek jako jednostka nabiera znaczenia dla calego wszechswiata, stawanie sie przedmiotami
* blokuje wychwyt zwrotny dopaminy (poprzez agonizm receptora PCP2)
* jest agonistą receptorów sigma1 oraz sigma2
* blokuje otwarty kanał NMDA
* blokuje wychwyt zwrotny serotoniny
* jest antagonistą receptora nikotynowego α3β4
A co do Salvinorinu to nie wiem, a nie che mi się teraz szukać.
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy
Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.
Picie we wczesnej dorosłości powiązane z problemami poznawczymi w średnim wieku
Stres i alkohol idą w parze. Alkohol może pomagać w radzeniu sobie ze stresem, ale jednocześnie zmniejsza zdolność mózgu do samodzielnego rozwiązywania problemów. To może prowadzić do częstszego sięgania po kieliszek, by poradzić sobie z kolejnym stresem. Z drugiej strony pijąc więcej narażamy się na większy stres z powodu złych decyzji podejmowanych pod wpływem alkoholu. Pojawia się samonapędzający się mechanizm, z którego trudno się wyrwać z powodu zmian w mózgu. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst donoszą, że picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem we wczesnej dorosłości ma negatywny wpływ w wieku średnim, nawet jeśli przez kilka dekad nie piliśmy.
Sposób studentów na problemy psychiczne: melisa i marihuana
Aż 96 proc. studentów deklaruje, że stosuje przynajmniej jedną metodę samodzielnego radzenia sobie z problemami psychicznymi. Najczęściej wybierają aktywność fizyczną lub techniki relaksacyjne, ale część sięga także po preparaty roślinne, a nawet marihuanę – wynika z badań wrocławskich naukowców.