Limitbreaker pisze:powiem brzydko - NARKOMANEM
Oczywistym jest, że nie ma genu odpowiadające za bycie narkomanem, są jednak pewne cechy dziedziczne, które w znacznym stopniu to ułatwiają, tj. bycie podatnym na wpływy, nieasertywnym, słabym psychicznie.
Fryderyk Nietzsche
Mocna głowa i tyle.
Fryderyk Nietzsche
Może jednak geny? Kiedyś czytałam artykuł na temat tego, jak możemy modyfikować swoje geny w ciągu życia, więc nie jest to jedna, niezmienna pula i wszystko co jemy, ćpamy, jaki sport uprawiamy poniekąd wpływa na to, jakie będziemy mieć dzieci.
Droga Phenelope, wbrew ogólnie przyjętej opinii - ojciec też jest ważny.
Wiadomo natomiast że niektóre odmiany receptora dopaminy mogą powodwać łatwiejsze użależnianie sie psychiczne, enzymy mają też ważną role tak jak MAO, albo jak w przypadku etanolu dehydrogenaza alkoholowa, której zmożona aktywność moze doprowadzić do alkocholizmu gdyż trzeba wypić więcej by coś poczuć przez co łatwiej o użależnienie.
Chyba mam alergie na opioidy. Raz podjąłem próbe z kodeiną to było 0 działania a wszystko zaczęło mnie swędzieć nie mogłem spokojnie siedzieć ani leżeć, przy orgazmie przechodzi przeze mnie też podobna fala swędzenia, dziwne...
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
Trump uznał fentanyl za broń masowego rażenia. „Używają go, by zabijać Amerykanów”
Prezydent USA Donald Trump podpisał w poniedziałek rozporządzenie uznające fentanyl za broń masowego rażenia. W uzasadnieniu stwierdził, że „wrogowie USA używają go, by zabijać Amerykanów”. Oświadczył zarazem, że rozważa złagodzenie federalnych restrykcji obejmujących marihuanę.
Chcieli ukryć tony narkotyków w bananach
Peruwiańska policja antynarkotykowa skonfiskowała 3,4 ton kokainy, która miała zostać umieszczona w ładunku bananów przeznaczonych na eksport do Belgii – poinformowały w sobotę czasu lokalnego władze.
USA: Donald Trump usunie marihuanę z listy najcięższych narkotyków?
Stało się to, o czym spekulowano od miesięcy. Donald Trump, mimo oporu konserwatywnego skrzydła własnej partii, ma sfinalizować proces reklasyfikacji marihuany. Konopie mają trafić z surowego Wykazu I (gdzie są traktowane na równi z heroiną) do łagodniejszego Wykazu III substancji kontrolowanych.