Limitbreaker pisze:powiem brzydko - NARKOMANEM
Oczywistym jest, że nie ma genu odpowiadające za bycie narkomanem, są jednak pewne cechy dziedziczne, które w znacznym stopniu to ułatwiają, tj. bycie podatnym na wpływy, nieasertywnym, słabym psychicznie.
Fryderyk Nietzsche
Mocna głowa i tyle.
Fryderyk Nietzsche
Może jednak geny? Kiedyś czytałam artykuł na temat tego, jak możemy modyfikować swoje geny w ciągu życia, więc nie jest to jedna, niezmienna pula i wszystko co jemy, ćpamy, jaki sport uprawiamy poniekąd wpływa na to, jakie będziemy mieć dzieci.
Droga Phenelope, wbrew ogólnie przyjętej opinii - ojciec też jest ważny.
Wiadomo natomiast że niektóre odmiany receptora dopaminy mogą powodwać łatwiejsze użależnianie sie psychiczne, enzymy mają też ważną role tak jak MAO, albo jak w przypadku etanolu dehydrogenaza alkoholowa, której zmożona aktywność moze doprowadzić do alkocholizmu gdyż trzeba wypić więcej by coś poczuć przez co łatwiej o użależnienie.
Chyba mam alergie na opioidy. Raz podjąłem próbe z kodeiną to było 0 działania a wszystko zaczęło mnie swędzieć nie mogłem spokojnie siedzieć ani leżeć, przy orgazmie przechodzi przeze mnie też podobna fala swędzenia, dziwne...
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln
Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.
Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?
Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.
Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje
Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.