Robię krótki film (trochę w stylu serii "did you know" która byłą popularna na youtubie niedawno temu) na temat narkotyków i nieskutecznej i nieracjonalnej Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
Jestem na etapie zbierania informacji i konkretnych statystyk więc zwracam się do was o pomoc. Szukam wykazu ile ludzi odsiaduje u nas wyrok za posiadanie narkotyków. Najlepiej żeby to były osoby skazane na 3 lata (nie osoby skazane za hurtowe ilości - aczkolwiek każda informacja jest cenna).
Tak więc zwracam się do was z pytaniem, czy wie ktoś gdzie mogę znaleźć wiarygodne źródło informacji na ten temat? Chodzi mi o konkretne liczby.
Na razie wiem, że w 2007 mieliśmy 90 200 więźniów w ogóle (najwięcej w europie).
Zaznaczę, że film robię na zaliczenie do szkoły, a dłuższa wersję dla własnej satysfakcji i dobra ogółu :)
dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
@ponury_sniffiarz
dzięki :)
Ministerstwo "Sprawiedliwości" ma obowiązek udzielić ci takiej informacji
Równie dobrze możesz zażądać tej informacji od swojego posła!
Jesli ci nie udzieli odpowiedzi , -napisac do niego na niego zażalenie na jego bezczynność i najlepiej poinformować o tym prasę
Masz w swoim regionie posłów od komuszka do ministranta.
Któryś może odpisze.
Jak nie to na każdego z osobna poskarż się prasie !:)
Zawsze jedna opcja chce dokopać innej opcji
PcP pisze:Jeśli chce się uzyskiwać takie informacje od urzędów to warto postarać się o zostanie lobbystą...
Wystarczy dziennikarzem!
Zapoznajcie się z prawami dziennikarzy.
Sa bardzo szerokie
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln
Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.
Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby
Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).