Robię krótki film (trochę w stylu serii "did you know" która byłą popularna na youtubie niedawno temu) na temat narkotyków i nieskutecznej i nieracjonalnej Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
Jestem na etapie zbierania informacji i konkretnych statystyk więc zwracam się do was o pomoc. Szukam wykazu ile ludzi odsiaduje u nas wyrok za posiadanie narkotyków. Najlepiej żeby to były osoby skazane na 3 lata (nie osoby skazane za hurtowe ilości - aczkolwiek każda informacja jest cenna).
Tak więc zwracam się do was z pytaniem, czy wie ktoś gdzie mogę znaleźć wiarygodne źródło informacji na ten temat? Chodzi mi o konkretne liczby.
Na razie wiem, że w 2007 mieliśmy 90 200 więźniów w ogóle (najwięcej w europie).
Zaznaczę, że film robię na zaliczenie do szkoły, a dłuższa wersję dla własnej satysfakcji i dobra ogółu :)
dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
@ponury_sniffiarz
dzięki :)
Ministerstwo "Sprawiedliwości" ma obowiązek udzielić ci takiej informacji
Równie dobrze możesz zażądać tej informacji od swojego posła!
Jesli ci nie udzieli odpowiedzi , -napisac do niego na niego zażalenie na jego bezczynność i najlepiej poinformować o tym prasę
Masz w swoim regionie posłów od komuszka do ministranta.
Któryś może odpisze.
Jak nie to na każdego z osobna poskarż się prasie !:)
Zawsze jedna opcja chce dokopać innej opcji
PcP pisze:Jeśli chce się uzyskiwać takie informacje od urzędów to warto postarać się o zostanie lobbystą...
Wystarczy dziennikarzem!
Zapoznajcie się z prawami dziennikarzy.
Sa bardzo szerokie
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Larwy ostryg bardziej "zestresowane". Wszystko przez narkotyki
Pod wpływem pochodzących ze ścieków narkotyków larwy ostryg poruszają się powoli i są zestresowane — wskazują najnowsze badania naukowe, na które powołuje się Polska Agencja Prasowa.
Kanada zebrała ponad 5,4 miliarda dolarów z podatków od sprzedaży legalnej marihuany
Od momentu legalizacji marihuany minęło siedem lat. Kanada podsumowuje zyski. Kwoty robią wrażenie, ale szczegółowe dane pokazują, że nie wszystko poszło zgodnie z planem. Rząd federalny zarobił mniej, niż zakładał. Z kolei wydatki na edukację okazały się znacznie niższe od obiecanych.
Europa zasypana kokainą. Rekordowy przemyt i miliardowe zyski narkotykowych karteli
Unia Europejska stała się światowym centrum przemytu i konsumpcji kokainy, a rekordowe konfiskaty nie są w stanie zatrzymać fali białego proszku zalewającej kontynent. Jak alarmuje hiszpański dziennik „El Pais”, powołując się na dane światowych i unijnych agencji antynarkotykowych, nigdy wcześniej na świecie nie produkowano ani nie konsumowano tak dużej ilości tego narkotyku. Rynek jest wart miliardy euro, a na granicach UE działa ponad 440 potężnych organizacji przestępczych.