Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 10 / / 0
Witam,

Robię krótki film (trochę w stylu serii "did you know" która byłą popularna na youtubie niedawno temu) na temat narkotyków i nieskutecznej i nieracjonalnej Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.

Jestem na etapie zbierania informacji i konkretnych statystyk więc zwracam się do was o pomoc. Szukam wykazu ile ludzi odsiaduje u nas wyrok za posiadanie narkotyków. Najlepiej żeby to były osoby skazane na 3 lata (nie osoby skazane za hurtowe ilości - aczkolwiek każda informacja jest cenna).
Tak więc zwracam się do was z pytaniem, czy wie ktoś gdzie mogę znaleźć wiarygodne źródło informacji na ten temat? Chodzi mi o konkretne liczby.
Na razie wiem, że w 2007 mieliśmy 90 200 więźniów w ogóle (najwięcej w europie).

Zaznaczę, że film robię na zaliczenie do szkoły, a dłuższa wersję dla własnej satysfakcji i dobra ogółu :)

dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
  • 128 / 6 / 0
niestety nie potrafię pomóc, ale nie mogę sobie odmówić pogratulowania zacnej idei. Powodzenia :-)
  • 10 / / 0
dla zainteresowanych już wiem, że 80% to wyroki z zawieszeniu (na co pewnie ma wpływ nie tylko niska szkodliwość społeczna czynu ale też przeludnienie więzień) ale WCIĄŻ NIE MOGĘ ZNALEŹĆ LICZB więc znowu apeluje o pomoc.

@ponury_sniffiarz
dzięki :)
  • 49 / / 0
Jako obywatel masz prawo do informacji.
Ministerstwo "Sprawiedliwości" ma obowiązek udzielić ci takiej informacji
Równie dobrze możesz zażądać tej informacji od swojego posła!
Jesli ci nie udzieli odpowiedzi , -napisac do niego na niego zażalenie na jego bezczynność i najlepiej poinformować o tym prasę
Masz w swoim regionie posłów od komuszka do ministranta.
Któryś może odpisze.
Jak nie to na każdego z osobna poskarż się prasie !:)
Zawsze jedna opcja chce dokopać innej opcji
Uwaga! Użytkownik Fantasticfru nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 141 / 2 / 0
doby pomysł, ale nie demonizowalbym. znam osoby zlapane dwa razy na posiadaniu ganji, a zadna nie siedzi... może z innymi dragami jest gorzej, nie wiem.
  • 10 / / 0
no właśnie ja znam jedną która ma zawiasy. nie chcę demonizować dlatego szukam faktycznych liczb.
  • 2814 / 14 / 0
Jeśli chce się uzyskiwać takie informacje od urzędów to warto postarać się o zostanie lobbystą...
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1033 / 7 / 0
Prosiłbym o zamieszczenie linka do filmu po jego skończeniu. Powodzenia (:
  • 49 / / 0
PcP pisze:
Jeśli chce się uzyskiwać takie informacje od urzędów to warto postarać się o zostanie lobbystą...

Wystarczy dziennikarzem!
Zapoznajcie się z prawami dziennikarzy.
Sa bardzo szerokie
Uwaga! Użytkownik Fantasticfru nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 10 / / 0
oczywiście :)
ODPOWIEDZ
Newsy
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii

Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.

Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje

...czyli raz jeszcze na temat ostatnio omawiamy.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.