Robię krótki film (trochę w stylu serii "did you know" która byłą popularna na youtubie niedawno temu) na temat narkotyków i nieskutecznej i nieracjonalnej Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
Jestem na etapie zbierania informacji i konkretnych statystyk więc zwracam się do was o pomoc. Szukam wykazu ile ludzi odsiaduje u nas wyrok za posiadanie narkotyków. Najlepiej żeby to były osoby skazane na 3 lata (nie osoby skazane za hurtowe ilości - aczkolwiek każda informacja jest cenna).
Tak więc zwracam się do was z pytaniem, czy wie ktoś gdzie mogę znaleźć wiarygodne źródło informacji na ten temat? Chodzi mi o konkretne liczby.
Na razie wiem, że w 2007 mieliśmy 90 200 więźniów w ogóle (najwięcej w europie).
Zaznaczę, że film robię na zaliczenie do szkoły, a dłuższa wersję dla własnej satysfakcji i dobra ogółu :)
dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
@ponury_sniffiarz
dzięki :)
Ministerstwo "Sprawiedliwości" ma obowiązek udzielić ci takiej informacji
Równie dobrze możesz zażądać tej informacji od swojego posła!
Jesli ci nie udzieli odpowiedzi , -napisac do niego na niego zażalenie na jego bezczynność i najlepiej poinformować o tym prasę
Masz w swoim regionie posłów od komuszka do ministranta.
Któryś może odpisze.
Jak nie to na każdego z osobna poskarż się prasie !:)
Zawsze jedna opcja chce dokopać innej opcji
PcP pisze:Jeśli chce się uzyskiwać takie informacje od urzędów to warto postarać się o zostanie lobbystą...
Wystarczy dziennikarzem!
Zapoznajcie się z prawami dziennikarzy.
Sa bardzo szerokie
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Czescy lekarze będą mogli przepisywać pacjentom grzyby halucynogenne
Mieszkańcy Czech cierpiący na depresję i inne choroby, na które nie pomagają tradycyjne metody leczenia, będą mogli korzystać z leczniczych grzybów halucynogennych już od przyszłego roku, informuje polski portal informacyjny TVP World.
Podziemie narkotykowe w więzieniu, skorumpowani strażnicy. Prokuratura oskarża
Prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko ośmiu osobom w związku ze zorganizowaniem w Zakładzie Karnym w Nowym Wiśniczu (Małopolska) narkotykowego podziemia. W odrębnym postępowaniu zarzuty ma kilkoro strażników więziennych. Śledztwo przeciwko funkcjonariuszom jest w toku.
Rekordowe przejęcie kokainy. Narkotyki ukryte w soli
Hiszpańska policja przechwyciła na Atlantyku kontenerowiec z ładunkiem 9994 kilogramów kokainy ukrytej w soli. To rekordowa ilość przejęta na morzach. Operacja zorganizowana przez służby z kilku krajów zaowocowała także aresztowaniem 13 osób.