Więcej informacji: Tramadol w Narkopedii [H]yperreala
p.s. Jesli ktos bral dlugo vena to ze wzgledu na podobienstwo a na skutki odstawienne nie sa fajne - lekarze pisza trama ktorym schodzimy z vena :D
hehe
Off-label and investigational uses
* diabetic neuropathy[18][19]
* postherpetic neuralgia[20][21]
* fibromyalgia[22]
* restless legs syndrome[23]
* opiate withdrawal management[24][25] /Anti-Depressant withdrawal aid (proven to be effective, especially with withdrawal from its distant relative Venlafaxine(Effexor).
* migraine headache[26]
* obsessive-compulsive disorder[27]
* premature ejaculation[28]
1. jakies 10 lat temu po jednym z detoxów dostałem poniższy zestaw od psychiatry:
SSRI (niestety czas wymazał mi dokładną nazwę tego preparatu z głowy)
tramadol 2x 200mg Retard
Clanozepam 2x 2mg
Zadnych efektów ubocznych ale bardziej obwiniam za to nieskuteczność antydepresanta.
2. od 7-miu m-cy jestem na citalopram 40mg i codziennie przed pracą dojadam 100mg tramadolu
Przy takiej dawce a więc 40/100 wszystko gra - jestem bardziej pobudzony i kreatywny ale właśnie po to
zażywam tramadol do SSRI. Natomiast zdecydowanie odradzam większe dawki np. powyżej 150mg tramadolu.
W moim przypadku zaczyna się wtedy syndrom serotoninowy a więc szczękościsk, drgawki, ostre nawroty depresyjne,
bezsenność połączona z niekończącym się uczuciem totalnego wyczerpania.
Podsumowując - jeśli ktoś musi to tylko małe dawki tramadolu do SSRI (citalopram 40mg) ale zupełnie szczerze odradzam
poważniejszych miksów bo to naprawdę nie są żarty tylko poważna ingerencja w gospodarkę płynów mózgowych a więc skończyć się może nawet zejściem, paraliżem bądź uszkodzeniem funkcji mózgu - "w najlepszym przypadku" syndromem serotononowym.
Pozdro !
mnie tam tramadol do 1g bo wiecej nie chce testowac nigdy nic nie zrobil zlego pomimo ze caly czas jestem na ssri mocnym (sertraline 150mg/d)
ale na 100% wystarczy ze dobrze sie porobie 1 raz i ssri wkreca sie od nowa (no nieco szybciej) mam na mysli efekty ubczone
opiate warrior pisze:I tak i nie.prawie_martwy pisze: Kurde przeciez tramal blokuje wyvchwyt zwrotny serotoniny w dwoch miejscach w mozgu(chyba(!))tych odpowiedzialnych za ból a wiec teoretycznie SSRI(o ile ten tez blokuje wychwyt sertoniny w tym samym miejscu co tramal)powinno zwiekszac działanie przeciwbolowe.
Tzn. tramadolowi bliżej do trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych (mało selektywnych), bo tramadol działa na tą serotoninę i noradrenalinę nieselektywnie.
Gdzieś czytałem, że często dodaje się w słabych bólach trójpierścieniowce do leków takich jak paracetamol czy ibuprofen co powoduje trochę lepsze działanie przeciwbólowe. SSRI natomiast nie zwiększają siły działania przeciwbólowego.
Oj chyba pomyłka bo citalopram jeden z nasilniejszych SSRI właśnie wzmaga siłe działania opioidów w tym tramadolu. Nie wiem jak inne SSRI ale citalopram na pewno
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Rekordowa liczba zgonów po narkotykach w Berlinie. Nie żyje około 300 osób
Zażywanie narkotyków doprowadziło w ubiegłym roku w Berlinie do śmierci około 300 osób; to najwyższa odnotowana dotąd liczba - podała we wtorek agencja dpa, powołując się na dane Visty, berlińskiej organizacji zajmującej się pomocą uzależnionym.
Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów
Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.
CBŚP rozbiło „rodzinny” gang przemytników narkotyków. 12 osób z zarzutami
Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając wspólnie z Prokuraturą Okręgową w Krakowie, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą podejrzaną o przemyt znacznych ilości narkotyków z Hiszpanii do Polski oraz ich dalszą dystrybucję. W wyniku skoordynowanej akcji przeprowadzonej na terenie województwa śląskiego i małopolskiego zatrzymano 11 osób, a łącznie zarzuty usłyszało 12 podejrzanych.