...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 31 / 2 / 0
To też kwestia bardzo osobnicza - dla jednych zasady monarowskie i praca będą pomocne, dla innych udręką i wolą ośrodki szpitalne np. w Krakowie na Babińskiego czy Lublinie, gdzie odtruwają typowo od opio. Mi gliwice, gdzie zasady monarowskie są nie pomogły wcale, wręcz przeciwnie, a w Krakowie przedłużyłam pobyt bo wiedziałam, że kadra lekarzy i terapeutów jest wykwalifikowana i na najwyższym poziomie, Jednym pomaga zajęcie głowy pracą, innym terapią, moim zdaniem terapia układa system wartości i priorytetów w głowie, bo można przeanalizować swoje życie wstecz i wyciągnąć odpowiednie wnioski na przyszłość.
  • 1 / / 0
na Opolszczyźnie z czystym sumieniem mogę polecić "Dobre Miejsce". Komfort, 1 i 2 os pokoje, zajęcia z praktykami.

https://www.24opole.pl/60656,Komfort_i_ ... omosc.html
  • 11 / / 0
@bazzaltar to jest prywatny ośrodek? Na NFZ można się tam leczyć ?
  • 19 / 1 / 0
Ja osobiście też mogę polecić Kraków, ośrodek szpitalny dr. Józefa Babińskiego. Warunki są świetne, atmosfera zależna od pacjentów, ale grupy są tworzone tak, aby osoby będące w nich jak najlepiej się dogadywały i stanowiły swoje tzw. lustro - mogły się od siebie jak najwięcej nauczyć na podobnych przykładach życiowych. Regulamin też jest znośny, a ordynator rzekłabym wspaniały, jak ktoś potrafi się normalnie zachowywać. Nie polecam Familii w Gliwicach, obrzydła mi już po 3 tyg po których się wypisałam, 0 terapii, 0 kontaktu z lekarzem, natomiast w Krakowie codzienny obchód poranny, poranna i wieczorna społeczność plus 4-5h terapii grupowej i wolne weekendy.
  • 6 / 6 / 0
05 kwietnia 2026Grzejnik800 pisze:
02 kwietnia 2026kwasiarz pisze:
Wybieram się na nowy dworek koło sierpnia trzymajcie kciuki, chce odzyskać siebie

Zeruje pierw wszystkie leki do zera, całkowicie, z teścia też schodzę, mam plan na przyszły rok gdzie muszę być całkowicie czysty i sprawny fizycznie, trzymajcie kciuki ✌️
Jak masz jedynie plan dostać się np. do jakichś służb/wojska (tak domniemuję z tego co napisałeś) i ci nie wyjdzie to to trochę za mało żeby pozostać trzeźwym jak dla mnie. Poza tym jak się dostaniesz to zdaj sobie sprawę, że praca w jakichkolwiek służbach wiąże się z ogromnym stresem co skłania do nawrotów.
Zresztą "zderzysz się" z leczeniem to zobaczysz ile osób kończy a ile wyjedzie podczas oby jak najdłuższego twojego pobytu, którego życzę ci ukończenia. Tylko skończyć nie równa się też, że przestaniesz na pewno brać.

Nie chcę cię w żaden sposób zniechęcać i powątpiewać w sens leczenia, ale jak dla mnie motywacja typu "muszę być za rok trzeźwy i sprawny to trochę mało".
Jednak nie warto rezygnować, czasem dużo zmienia się w ośrodku i ludzie z zerową motywacją kończą i nie biorą. Tak, że powodzenia.
Szczerze? Moją jedną z motywacji jak szłam na detoks, a potem na leczenie do ośrodka 3-miesięcznego w Gnieźnie to było to, że jak Rosja nas zaatakuje i będę musiała uciekać przez granicę to nie będę tam w stanie funkcjonować na skręcie XD Głupia, trochę irracjonalna i bardzo zewnętrzna motywacja, a jednak jestem już 2,5 roku trzeźwa (od opio, benzo, GBL, alko, a nawet i e-petów). Dobry ośrodek będzie potrafił wykrzesać motywację wewnętrzną. U mnie pojawiła się już w pierwszych tygodniach pobytu. Najważniejsze, żeby pracować nad sobą również po wyjściu z ośrodka tj. kontynuować terapię i trzymać się zaleceń, a reszta sama się ułoży.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2026 przez Bziumka, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje

...czyli raz jeszcze na temat ostatnio omawiamy.

My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany

Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.

Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.