Jeśli masz ADHD, to spodziewałbym się raczej po prostu rozluźnienia, zazwyczaj pierwszy kontakt z metylofenidatem daje efekt euforii, następne dawki są słabsze, nie dają takie stanu, nie polecam za nim dążyć, gdyż nie taki jest cel brania tego w celach leczniczych. Nieprzyjemne efekty, jakich możesz się spodziewać, to podwyższone tętno, kłucie w klatce piersiowej, lęki, irytacja i zbyt duże pobudzenie. Są jeszcze inne, rzadsze, ale nie spodziewałbym się ich po tak małej dawce 18 mg Concerty, która powoli uwalnia substancję. (Jeśli masz depresje, stany lękowe lub coś w tym stylu, to masz większe szanse na skutki uboczne psychiczne)
Psychiatrzy zazwyczaj zalecają brać 18mg przed tydzień i po tygodniu zwiększyć dawke o kolejną tabletke, jeśli efekt jest niezadowolający.
Nie zalecałbym prowadzenia auta po zażyciu Concerty, której nie masz legalnie, bardziej ze względów prawnych. Gdybyś miał kontrolę policyjną i zrobiliby Ci test narkotykowy – na przykład dlatego, że dziwnie byś się zachowywał albo miał powiększone źrenice mogłoby to nieść konsekwencje prawne.
Nie jestem też w stanie powiedzieć, ile czasu substancja utrzymuje się w organizmie. Jeśli ktoś wie więcej, chętnie się dowiem, ile warto odczekać z prowadzeniem auta, żeby na „lizaku” nic nie wyszło (jeśli w ogóle wychodzi – może ktoś mnie poprawić).
Jeśli ma się legalnie metylofenidat to prowadzenie auta jest legalne z tego co wiem, ogólnie prawnie nie jest to idealnie uregulowane, co by się stało jeśli wykryłoby mi na lizaku metylofenidat albo błędnie amfetamine i potem na badaniu krwi wyszedłby metylofenidat? Jak to prawnie wygląda, miał ktoś taką sytuację?
Ciekawe też jakby wygląda sytuacja kiedy legalnie bym po tym jeździł i doprowadził do wypadku, czy traktowano by mnie jako ćpuna i czy byłyby duże konsekwencje prawne.
Nie jestem też w stanie powiedzieć, ile czasu substancja utrzymuje się w organizmie. Jeśli ktoś wie więcej, chętnie się dowiem, ile warto odczekać z prowadzeniem auta, żeby na „lizaku” nic nie wyszło (jeśli w ogóle wychodzi – może ktoś mnie poprawi).
Co do policyjnych "lizaków" (np. popularnych w Polsce testów DrugWipe) – one sprawdzają standardowe panele: THC, amfetaminy, metamfetaminy, kokainę, opiaty i benzodiazepiny. MPH to pochodna piperydyny, ma inną strukturę chemiczną niż amfetamina. Standardowy policyjny narkotest nie ma panelu na metylofenidat i nie wykryje go wprost.
co by się stało jeśli wykryłoby mi na lizaku metylofenidat albo błędnie amfetamine i potem na badaniu krwi wyszedłby metylofenidat? Jak to prawnie wygląda, miał ktoś taką sytuację?
- Policja zabiera Cię na pobranie krwi. Prawko może zostać tymczasowo zatrzymane.
- Krew trafia do laboratorium, gdzie badana jest dużo dokładniejszą metodą (chromatografia gazowa ze spektrometrią mas – GC/MS).
- GC/MS bezbłędnie oddzieli MPH od amfetaminy. Wykaże stężenie terapeutyczne metylofenidatu.
- Jeśli masz legalną receptę (udokumentowane leczenie), zarzuty o prowadzenie pod wpływem środków odurzających zostają umorzone, a prawko wraca do Ciebie.
Ciekawe też jakby wyglądała sytuacja kiedy legalnie bym po tym jeździł i doprowadził do wypadku, czy traktowano by mnie jako ćpuna i czy byłyby duże konsekwencje prawne.
Jeśli spowodujesz wypadek:
- Zostanie powołany biegły toksykolog.
- Zadaniem biegłego nie jest tylko stwierdzenie "czy substancja była we krwi", ale ocena, czy jej stężenie i działanie zaburzyło Twoją zdolność do prowadzenia pojazdów w sposób analogiczny do alkoholu.
- Z obiektywnego punktu widzenia, u osób z ADHD leki stymulujące często poprawiają zdolności motoryczne i czas reakcji, przywracając poziom dopaminy do neurotypowego "zera".
- Jeśli stężenie we krwi pokrywa się z Twoim dawkowaniem (np. 18 mg rano) i nie wykazujesz objawów przedawkowania (np. paranoi, drżeń, skrajnego pobudzenia), to biegły stwierdzi brak negatywnego wpływu leku na psychomotorykę.
Trzeba znać swoje prawa i podchodzić do tego chłodno.
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Liczyłem że odpowiesz mi na te pytania bo jesteś królem tego wątku.
Tak przy okazji, powiedziałbyś może czy polecasz coś suplementować podczas brania metylo? Biore wit d omega 3 i magnez, taki podstawowy zestaw, czy jakiegoś podstawowego suplementu w twojej opinii tutaj brakuje? Chodzi mi o takie stricte fundamentalne, żeby zawalczyć z tym jak metylo na organizm działa i żeby lepiej sie czuć. Zauważyłem, że podczas brania mam częstsze bóle głowy i zjazd wieczorem, no ale na to rady nie ma oprócz dodatkowej dawki po południu. Nawet mnie ten lek usypia czasami.
I czy masz jakąś wiedzę/opinię na temat suplementacji miłorząbu japońskiego podczas brania tego leku stricte pod polepszenie funkcji kognitywnych? Czy te substancje się łączą jakoś i czy ten miłorząb możę coś realnie pomóc.
It's not going to be fun.
06 kwietnia 2026fioridelmale pisze: Chyba, że masz na myśli sugestie, żeby po prostu z codziennego brania przejść na taki tryb, a tolerka się trochę obniży?
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Rekiny na „bombie”. Przechodzą pozytywnie testy na narkotyki i kofeinę
Rekiny pod wpływem kokainy? To brzmi jak przepis na absurdalny horror. Niestety, to nasza ziemska rzeczywistość. U drapieżnych ryb żyjących w rajskich wodach Bahamów wykryto obecność narkotyków, leków i kofeiny. To nie oznacza jednak, że rekiny zmieniły styl życia na „imprezowy” – to my zmuszamy je do udziału w niebezpiecznym eksperymencie chemicznym.
Narkofabryka w dawnej stadninie
Funkcjonariusze CBŚP i SG zlikwidowali w województwie śląskim nielegalne laboratorium narkotyków syntetycznych. Podczas realizacji zatrzymano na gorącym uczynku dwóch mężczyzn, a także zabezpieczono ponad 44 kilogramy gotowego narkotyku Alfa-PVP o czarnorynkowej wartości szacowanej na 3,5 mln zł oraz tysiące litrów substancji wykorzystywanych do jego produkcji.
Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy
Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.