Heterocykliczne substancje psychoaktywne, m.in. fenmetrazyna i metylofenidat.
ODPOWIEDZ
  • 2039 / 505 / 0
A nie możesz brać w trypie 5 dni, 2 dni przerwy? Wtedy tolerka praktycznie nie rośnie.
  • 4 / / 0
Teraz myślę, że napewno zacznę robić częściej przerwy. Faktycznie miałem ich mało odkąd biorę leki, zastanawiam się jednak od strony teoretycznej i trochę wyresetowania tego resetu jaki czas daje jakieś sensowne skutki. Chyba, że masz na myśli sugestie, żeby po prostu z codziennego brania przejść na taki tryb, a tolerka się trochę obniży?
  • 32 / 1 / 0
Witam. Mam ADHD( to znaczy zdjagnozowalem sobie sam. koks działa na mnie zupełnie inaczej niż na znajomych. Czuję spokój. Brak koncentracji natłok myśli który po kokainie się uspokaja.) postanowiłem kupić concerte 18mg. Jak zacząć ja brać na początku. Chce sprawdzić czy te leki mi pomogą,jeżeli tak udam się na diagnozę. Czego mogę się spodziewać? Jestem kierowcą i może wziąć pierwszy raz w weekend gdyby zadziałało w dziwny sposób.
  • 117 / 16 / 0
@Kokoj0int zdecydowanie weź w weekend, jak jesteś kierowcą. Swoją drogą to fajnie, że w Polsce jak ktoś "postanowi kupić" lek RPW to pyk i ma xD Ale przynajmniej masz intencję leczenia, nie ćpania, jak zakładam
  • 32 / 1 / 0
A jakich nieprzyjemnych efektów mogę się spodziewać, co może stać się nie tak pierwszy raz?
  • 3 / / 0
@Kokoj0int
Jeśli masz ADHD, to spodziewałbym się raczej po prostu rozluźnienia, zazwyczaj pierwszy kontakt z metylofenidatem daje efekt euforii, następne dawki są słabsze, nie dają takie stanu, nie polecam za nim dążyć, gdyż nie taki jest cel brania tego w celach leczniczych. Nieprzyjemne efekty, jakich możesz się spodziewać, to podwyższone tętno, kłucie w klatce piersiowej, lęki, irytacja i zbyt duże pobudzenie. Są jeszcze inne, rzadsze, ale nie spodziewałbym się ich po tak małej dawce 18 mg Concerty, która powoli uwalnia substancję. (Jeśli masz depresje, stany lękowe lub coś w tym stylu, to masz większe szanse na skutki uboczne psychiczne)

Psychiatrzy zazwyczaj zalecają brać 18mg przed tydzień i po tygodniu zwiększyć dawke o kolejną tabletke, jeśli efekt jest niezadowolający.

Nie zalecałbym prowadzenia auta po zażyciu Concerty, której nie masz legalnie, bardziej ze względów prawnych. Gdybyś miał kontrolę policyjną i zrobiliby Ci test narkotykowy – na przykład dlatego, że dziwnie byś się zachowywał albo miał powiększone źrenice mogłoby to nieść konsekwencje prawne.

Nie jestem też w stanie powiedzieć, ile czasu substancja utrzymuje się w organizmie. Jeśli ktoś wie więcej, chętnie się dowiem, ile warto odczekać z prowadzeniem auta, żeby na „lizaku” nic nie wyszło (jeśli w ogóle wychodzi – może ktoś mnie poprawić).

Jeśli ma się legalnie metylofenidat to prowadzenie auta jest legalne z tego co wiem, ogólnie prawnie nie jest to idealnie uregulowane, co by się stało jeśli wykryłoby mi na lizaku metylofenidat albo błędnie amfetamine i potem na badaniu krwi wyszedłby metylofenidat? Jak to prawnie wygląda, miał ktoś taką sytuację?

Ciekawe też jakby wygląda sytuacja kiedy legalnie bym po tym jeździł i doprowadził do wypadku, czy traktowano by mnie jako ćpuna i czy byłyby duże konsekwencje prawne.
Ostatnio zmieniony 09 kwietnia 2026 przez Szumownik, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1667 / 419 / 2
@Szumownik
Nie jestem też w stanie powiedzieć, ile czasu substancja utrzymuje się w organizmie. Jeśli ktoś wie więcej, chętnie się dowiem, ile warto odczekać z prowadzeniem auta, żeby na „lizaku” nic nie wyszło (jeśli w ogóle wychodzi – może ktoś mnie poprawi).
Z punktu widzenia biochemii, metylofenidat (MPH) ma stosunkowo krótki okres półtrwania. Concerta to system OROS (powolne uwalnianie), więc stężenie we krwi utrzymuje się przez te ~10-12 godzin, ale po dobie we krwi nie ma już po tym śladu. Główne metabolity (jak kwas ritalinowy) mogą być widoczne w moczu do 2-3 dni.
Co do policyjnych "lizaków" (np. popularnych w Polsce testów DrugWipe) – one sprawdzają standardowe panele: THC, amfetaminy, metamfetaminy, kokainę, opiaty i benzodiazepiny. MPH to pochodna piperydyny, ma inną strukturę chemiczną niż amfetamina. Standardowy policyjny narkotest nie ma panelu na metylofenidat i nie wykryje go wprost.
co by się stało jeśli wykryłoby mi na lizaku metylofenidat albo błędnie amfetamine i potem na badaniu krwi wyszedłby metylofenidat? Jak to prawnie wygląda, miał ktoś taką sytuację?
Tu wchodzi prosta, żelazna logika procedur. Zdarzają się (choć rzadko) reakcje krzyżowe i tzw. false-positive na amfetaminę na tanich testach ze śliny. Jeśli tak się stanie:
  1. Policja zabiera Cię na pobranie krwi. Prawko może zostać tymczasowo zatrzymane.
  2. Krew trafia do laboratorium, gdzie badana jest dużo dokładniejszą metodą (chromatografia gazowa ze spektrometrią mas – GC/MS).
  3. GC/MS bezbłędnie oddzieli MPH od amfetaminy. Wykaże stężenie terapeutyczne metylofenidatu.
  4. Jeśli masz legalną receptę (udokumentowane leczenie), zarzuty o prowadzenie pod wpływem środków odurzających zostają umorzone, a prawko wraca do Ciebie.
Dlatego dobra praktyka brzmi: jeśli masz diagnozę, wozisz w schowku zaświadczenie od lekarza psychiatry, że przyjmujesz ten lek na stałe. Często ucina to problem na etapie radiowozu.
Ciekawe też jakby wyglądała sytuacja kiedy legalnie bym po tym jeździł i doprowadził do wypadku, czy traktowano by mnie jako ćpuna i czy byłyby duże konsekwencje prawne.
To jest kluczowe pytanie. W Polsce Art. 178a Kodeksu Karnego karze za jazdę pod wpływem "środka odurzającego". Ale metylofenidat w dawkach terapeutycznych u osoby z ADHD nie jest traktowany jak narkotyk rekreacyjny, tylko jak lek.

Jeśli spowodujesz wypadek:
  • Zostanie powołany biegły toksykolog.
  • Zadaniem biegłego nie jest tylko stwierdzenie "czy substancja była we krwi", ale ocena, czy jej stężenie i działanie zaburzyło Twoją zdolność do prowadzenia pojazdów w sposób analogiczny do alkoholu.
  • Z obiektywnego punktu widzenia, u osób z ADHD leki stymulujące często poprawiają zdolności motoryczne i czas reakcji, przywracając poziom dopaminy do neurotypowego "zera".
  • Jeśli stężenie we krwi pokrywa się z Twoim dawkowaniem (np. 18 mg rano) i nie wykazujesz objawów przedawkowania (np. paranoi, drżeń, skrajnego pobudzenia), to biegły stwierdzi brak negatywnego wpływu leku na psychomotorykę.
Wniosek: Nie, nie potraktują Cię jak "ćpuna", chyba że weźmiesz dawkę wielokrotnie przewyższającą terapeutyczną i zaczniesz odwalać maniany, albo w ulotce leku jest bezwzględny zakaz prowadzenia (a na Concercie takiego nie ma, jest tylko ostrzeżenie, żeby zbadać, jak się po tym czujesz, zanim wsiądziesz za kółko, bo mogą wystąpić zawroty głowy).

Trzeba znać swoje prawa i podchodzić do tego chłodno.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 3 / / 0
@Merx
Liczyłem że odpowiesz mi na te pytania bo jesteś królem tego wątku.

Tak przy okazji, powiedziałbyś może czy polecasz coś suplementować podczas brania metylo? Biore wit d omega 3 i magnez, taki podstawowy zestaw, czy jakiegoś podstawowego suplementu w twojej opinii tutaj brakuje? Chodzi mi o takie stricte fundamentalne, żeby zawalczyć z tym jak metylo na organizm działa i żeby lepiej sie czuć. Zauważyłem, że podczas brania mam częstsze bóle głowy i zjazd wieczorem, no ale na to rady nie ma oprócz dodatkowej dawki po południu. Nawet mnie ten lek usypia czasami.

I czy masz jakąś wiedzę/opinię na temat suplementacji miłorząbu japońskiego podczas brania tego leku stricte pod polepszenie funkcji kognitywnych? Czy te substancje się łączą jakoś i czy ten miłorząb możę coś realnie pomóc.
  • 297 / 72 / 0
Fundamentalne to minerały dieta i sport. Można osiągnąć zdecydowanie więcej.
and its going to suck.
It's not going to be fun.
  • 2039 / 505 / 0
06 kwietnia 2026fioridelmale pisze:
Chyba, że masz na myśli sugestie, żeby po prostu z codziennego brania przejść na taki tryb, a tolerka się trochę obniży?
Na 100% nie będzie już dalej rosła a myślę, że się obniży. Tolerancja na MPH u większości osób szybko spada.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Więzienie za 0,11% przekroczenia?

Wolne Konopie włączają się do sprawy jako strona społeczna w sprawie pana Andrzeja.

Mama dilera przyszła na policję z marihuaną

Policjanci z Krakowa zatrzymali 16-latka, u którego znaleziono ponad 50 gramów marihuany. Chłopak przyznał się także do jej sprzedaży.

NIK odpowiada na wniosek Wolnych Konopi. „Przyjęto do wiadomości”, ale my nie odpuszczamy

Najwyższa Izba Kontroli odpowiedziała. I choć pismo jest obszerne, to w kluczowej dla nas [ Wolnych Konopi] kwestii … milczy. Otrzymaliśmy oficjalne stanowisko Izby w sprawie naszego wniosku o przeprowadzenie kontroli dotyczącej kosztów i efektywności obecnego modelu ścigania za posiadanie marihuany.