dubel /Devixo
Antagonizm nikotyny ogólnie jest be, chociaż mało nasilony potencjalnie może mieć korzystny wpływ na depresję. Mimo wszystko nie brałbym niczego antycholinergicznego zbyt długo, niezależnie od mechanizmu działania.
@narcovoyage13 Też zadaję sobie to pytanie XD Antagonizm nikotyny jest bardzo rzadko spotykany w medycynie i nikt nie zawraca sobie głowy badaniem mechanizmu, który dotyczy tylko jednego leku. W ogóle to jakiś dramat, że bupropion ciągle jest w użytku i nikomu nie chciało się go zastąpić bardziej nowoczesnym katecholaminergikiem o równie ograniczonym potencjale nadużywania. A takie od dawna istnieją, starczy wrzucić losowy podstawnik i opatentować.
umiarkowana anhedonia
brak negatywnego afektu/lęków
Najgorsza ta apatia...
Czy Waszym zdaniem są lepsze opcje niż mała dawka bupro XR?
wyleczyc sie wpierw z lękow, lub je przerobic na terapii - pozniej brac sie za bupropion
mi skutecznie lęki wlasnie zjebaly 4 podejscia do tej substancji.
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Nie wiem, czy to do mnie czy ogłoszenie publiczne, ale jak coś to wspomnialem "brak lęków". Powiedzialbym, ze wrecz przeciwnie, lol
Jesli to ogloszenie publiczne to prosze o wybaczenie egocentrycznej uwagi.
Miałem ze 2 podejścia do bupropionu, i coś tam działał na nastrój, napęd, ale co było dyskwalifikujące totalnie to mgła mózgowa, pustka w głowie, ogłupienie. I wiem, że to było przez ten antagonizm nAChR. Dodam, że jestem nikotynistą e-papierosowym, ale to chyba każdemu bupro wyłącza ten receptor.
Ogólnie to słabo. Chyba najlepiej odpuścić sobie ten lek poza epizodami depresji. Gdyby tylko wynalazca dupnął jakiś tert-pentyl lub izopropyl tam na aminę... :((( (Bo właśnie ten N-tert-butyl podejrzewam o bycie farmakoforem dla nAChR.) Może tesofensyna? Spotkałem się z kilkoma pozytywnymi opiniami, a chyba nadal można ją dostać w necie bez ograniczeń.
@Merx Nie wiem, może masz rację z tymi lękami, ale bywa bardzo różnie – czasem wywoła lęki, czasem je zmniejszy. Jeśli ktoś nie reaguje na SSRI (jakże niecodzienne zjawisko!), bupropion może być opcją wartą stestowania niezależnie od współwystępujących lęków.
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Więzienie za 0,11% przekroczenia?
Wolne Konopie włączają się do sprawy jako strona społeczna w sprawie pana Andrzeja.
Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem
Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.
Rekiny na „bombie”. Przechodzą pozytywnie testy na narkotyki i kofeinę
Rekiny pod wpływem kokainy? To brzmi jak przepis na absurdalny horror. Niestety, to nasza ziemska rzeczywistość. U drapieżnych ryb żyjących w rajskich wodach Bahamów wykryto obecność narkotyków, leków i kofeiny. To nie oznacza jednak, że rekiny zmieniły styl życia na „imprezowy” – to my zmuszamy je do udziału w niebezpiecznym eksperymencie chemicznym.