Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1710 / 272 / 0
@halowpierdol ja zaczynałem od 2x2 mg. Generalnie biorę od lat jakiś zestaw kilku psychotropów także nie wiem jak reboksetyna działałby solo, ale podejrzewam że odczuwał bym lęk jak w przypadku bupropionu. Gdybym miał ją jeszcze raz brać to na pewno z jakimś SSRI, chociaż na przykład na paroksetynie bupropion dałem radę brać tylko miesiąc. Dopóki siedziałem w domu było spoko, nie czułem lęku, apatia odeszła, potrafiłem w końcu skupić się i książkę czytać na przykład, ale na zewnątrz zaraz dopadało mnie silne napięcie i niepokój, generalnie czułem wszystkie objawy tej zasranej fobii społecznej. Ale to i tak było lajtowo bo pierwszy raz bupropion solo powodował że bałem się wyjść z domu a na ulicy to już była prawie panika. Drugi raz z reboksetyną to było coś podobnego, mega napięcie, stres i strach przed ludźmi, tylko z alprazolamem był dał wtedy radę.
  • 1710 / 272 / 0
@halowpierdol ja zaczynałem od 2x2 mg. Generalnie biorę od lat jakiś zestaw kilku psychotropów także nie wiem jak reboksetyna działałby solo, ale podejrzewam że odczuwał bym lęk jak w przypadku bupropionu. Gdybym miał ją jeszcze raz brać to na pewno z jakimś SSRI, chociaż na przykład na paroksetynie bupropion dałem radę brać tylko miesiąc. Dopóki siedziałem w domu było spoko, nie czułem lęku, apatia odeszła, potrafiłem w końcu skupić się i książkę czytać na przykład, ale na zewnątrz zaraz dopadało mnie silne napięcie i niepokój, generalnie czułem wszystkie objawy tej zasranej fobii społecznej. Ale to i tak było lajtowo bo pierwszy raz bupropion solo powodował że bałem się wyjść z domu a na ulicy to już była prawie panika. Drugi raz z reboksetyną to było coś podobnego, mega napięcie, stres i strach przed ludźmi, tylko z alprazolamem był dał wtedy radę.
dubel /Devixo
  • 259 / 87 / 0
@zburzony reboksetynę możesz ustawiać dowolnie z dawkowaniem i to jest jej ogromna zaleta. Ja biorę 15mg escitalopramu który zniósł mi lęki, ale jak to z SSRI bywa nieco zamulił. 150mg bupropionu wywaliło mi tak lęk że musiałem odstawić po tygodniu, na rebo zacząłem skromnie od 1mg i czuję lekką poprawę w poziomie energii ale bez skutków ubocznych. Za jakiś czas jak organizm się przyzwyczai to wskoczę na 2mg i tak będę zwiększał aż nie znajdę najlepszej dla siebie dawki. Z bupropionem to nie przejdzie bo tabletki są o zmodyfikowanym uwalnianiu.
  • 123 / 67 / 0
@halowpierdol bupropion zazwyczaj sprowadza się do samej noradrenaliny, ale przesadą jest stwierdzenie, że komponenta dopaminergiczna jest całkowicie nieistotna. Część ludzi reaguje pięknie na bupropion, a niektórych on wręcz speeduje, nawet drogą doustną. Może to kwestia polimorfizmu CYP, może to coś z wchłanianiem, ale na pewno coś jest na rzeczy. Większość ludzi oczywiście będzie miało denny efekt NRI, jednak istnieje pewna szansa, że i dopaminka wjedzie, więc zawsze warto spróbować.

Antagonizm nikotyny ogólnie jest be, chociaż mało nasilony potencjalnie może mieć korzystny wpływ na depresję. Mimo wszystko nie brałbym niczego antycholinergicznego zbyt długo, niezależnie od mechanizmu działania.

@narcovoyage13 Też zadaję sobie to pytanie XD Antagonizm nikotyny jest bardzo rzadko spotykany w medycynie i nikt nie zawraca sobie głowy badaniem mechanizmu, który dotyczy tylko jednego leku. W ogóle to jakiś dramat, że bupropion ciągle jest w użytku i nikomu nie chciało się go zastąpić bardziej nowoczesnym katecholaminergikiem o równie ograniczonym potencjale nadużywania. A takie od dawna istnieją, starczy wrzucić losowy podstawnik i opatentować.
  • 78 / 9 / 0
silna apatia
umiarkowana anhedonia
brak negatywnego afektu/lęków

Najgorsza ta apatia...

Czy Waszym zdaniem są lepsze opcje niż mała dawka bupro XR?
  • 1624 / 414 / 2
1. zasada zazywania bupropionu - brak lekow.
wyleczyc sie wpierw z lękow, lub je przerobic na terapii - pozniej brac sie za bupropion
mi skutecznie lęki wlasnie zjebaly 4 podejscia do tej substancji.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 78 / 9 / 0
@Merx

Nie wiem, czy to do mnie czy ogłoszenie publiczne, ale jak coś to wspomnialem "brak lęków". Powiedzialbym, ze wrecz przeciwnie, lol

Jesli to ogloszenie publiczne to prosze o wybaczenie egocentrycznej uwagi.
ODPOWIEDZ
Newsy
CBŚP i Policja Ukrainy rozbiły międzynarodową siatkę producentów narkotyków syntetycznych

36 zlikwidowanych laboratoriów, setki przeszukań i tony zabezpieczonych substancji – to bilans skoordynowanej operacji przeprowadzonej przez Centralne Biuro Śledcze Policji oraz Policję Ukrainy przy wsparciu Europolu. To jedno z największych uderzeń w podziemie syntetycznych narkotyków w Europie Wschodniej.

Spotkanie z MSWiA. Nadszedł czas na odpowiedzialność, a nie kolejne tragedie

Wczoraj oficjalnie złożyliśmy [tj. Wolne Konopie] w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji wniosek o pilne spotkanie z Ministrem Marcinem Kierwińskim. Równolegle przekazaliśmy list otwarty dotyczący tragicznej śmierci 19-letniego Aleksandra oraz innych dramatów, które w ostatnich latach wstrząsnęły opinią publiczną.

Marihuana warta ponad milion upchana w Dacii. Szybka akcja CBŚP pod Warszawą

Niepozorna czerwona Dacia, a w niej ponad 20 kg marihuany upchanej w trzy kartonowe pudła! Przesyłki warte ponad milion złotych nadane zostały kurierem z Królestwa Hiszpanii. Przez Polskę przewoził je 51-letni Polak. Został zatrzymany w szybkiej akcji CBŚP w podwarszawskich Jankach.