Podejście do narkotyków w innych krajach.
ODPOWIEDZ
  • 703 / 135 / 0
Panowie pomóżcie rozwiązać mi mój spór ze znajomym i niech ktoś kumaty opisze jak to wygląda, muszę wyjechać z kraju w przeciągu 2tyg, jestem w ciągu kryształu RC (3mmc) również clonazepamu, czy po przyjeździe do NL przez agencję i podjęcie tam zatrudnienia i mieszkaniu na jakimś hotelu pracowniczym przysługuje mi detox szpitalny? Znajomy twierdzi, że nie, ale coś wierzyć nie chce mi się aby cywilizowany kraj UE odmówił mi pomocy, czy ktoś moze jasno i klarowniej wytłumaczyć mi jak wygląda temat podjęcia detoksykacji w Holandii, nawet świeżo po przyjeździe, gdybym już był zmuszony go zrobić, jeśli nie jakie kroki musiałbym podjąć, proszę kogoś ogarniętego w tym temacie o przejrzystą odpowiedź z góry dziękuję
  • 56 / 13 / 0
No raczej bardzo ciężko będzie, chyba że się wpakujesz na SOR za który będziesz musiał sam płacić i za wszystkie badania, pobyt itp, a to nie są tanie rzeczy. Z reguły to lekarze zapisują sam paracetamol a żeby coś więcej dostać to trzeba prawie stanąć na uszach. Po 1 potrzebujesz ubezpieczenie, to i może ogarnia agencja ale musiałbyś zapytać o warunki. Po 2. musiał byś się zapisać do lekarza domowego, z czym jest bardzo trudno bo są przepełnieni. Dopiero wtedy jak namówisz lekarza domowego na coś więcej niż paracetamol to może Cię zapisać do specjalisty, na którego można czasem czekać miesiącami. Więc raczej nie polecam takiej wycieczki.
  • 4 / / 0
Z tego co wiem i co sam sprawdzałem przy wyjeździe, w Holandii wszystko mocno opiera się na systemie ubezpieczenia i lekarzu rodzinnym. Bez aktywnego ubezpieczenia zdrowotnego i rejestracji u huisarts (lekarza pierwszego kontaktu) dostęp do planowej detoksykacji jest w praktyce bardzo utrudniony.
Uwaga! Użytkownik NightCrawler90 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 476 / 63 / 0
13 lutego 2026xantiago pisze:
Panowie pomóżcie rozwiązać mi mój spór ze znajomym i niech ktoś kumaty opisze jak to wygląda, muszę wyjechać z kraju w przeciągu 2tyg, jestem w ciągu kryształu RC (3mmc) również clonazepamu, czy po przyjeździe do NL przez agencję i podjęcie tam zatrudnienia i mieszkaniu na jakimś hotelu pracowniczym przysługuje mi detox szpitalny? Znajomy twierdzi, że nie, ale coś wierzyć nie chce mi się aby cywilizowany kraj UE odmówił mi pomocy, czy ktoś moze jasno i klarowniej wytłumaczyć mi jak wygląda temat podjęcia detoksykacji w Holandii, nawet świeżo po przyjeździe, gdybym już był zmuszony go zrobić, jeśli nie jakie kroki musiałbym podjąć, proszę kogoś ogarniętego w tym temacie o przejrzystą odpowiedź z góry dziękuję
zostan na detoksie w polsce, u nas nie musisz byc nawet ubezpieczony, tutaj to nie bedzie takie proste
ODPOWIEDZ
Newsy
Polskie wyroki a światowa nauka – kto ma rację w sprawie THC?

W Polsce przez lata obowiązywało uproszczone i krzywdzące równanie: wykryto THC we krwi, a więc automatycznie byłeś pod wpływem. Sytuacja uległa pozornej poprawie, gdy Instytut Ekspertyz Sądowych im. prof. Jana Sehna w Krakowie opracował wytyczne, które miały pomóc sądom rozróżnić stan „po użyciu” od stanu „pod wpływem”.

Podlaskie: Lekarz z zarzutami w śledztwie dotyczącym przestępstw narkotykowych

Zarzuty związane z wystawianiem recept na leki psychotropowe postawiła Prokuratura Rejonowa w Hajnówce (Podlaskie) 30-letniemu lekarzowi zatrzymanemu w Białymstoku. To część większego śledztwa dotyczącego przestępstw narkotykowych, w tym działalności internetowego sklepu oferującego narkotyki.

Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje

Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.