Dyskusja o głównym alkaloidzie opium, oraz jego półsyntetycznej pochodnej.
Więcej informacji: Morfina w Narkopedii [H]yperreala,Heroina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 120 / 19 / 0
Miałem pisane w PLB duże dawki morfiny, 600mg dziennie. Nie będę mówił, że oxy również i ile bo stosuje się albo jedno albo drugie:).
Lekarka kiedyś powiedziała widząc mnie- czyli koksa 100kg przy 180cm, która widziała, że mimo stosowania ogromnych dawek nawet nie widać objawów brania jednak powiedziała kiedyś, że boi się, że może mi wysiąść serce.
Dlaczego to piszę?
Otóż mój najlepszy przyjaciel od ćpania ("ćpuńscy bracia" jak żeśmy się wzajemnie nazywali) dostał zawału po morfinie, ale zmieszanej z ogromną ilością alkoholu. Piszę ogromną bo wypicie "na hejnał" pół litra wódki po 3 miesiącach przerwy samo może spowodować zawał.
A on wziął do tego morfinę, poszedł spać, obudził się ponoć po kilku godzinach- na szczęście był z nim kolega, zwymiotował "chvj wie czym"- ponoć jakaś czarna smolista substancja w ilości około litra. Po reanimacji do przyjazdu karetki był te reanimowany około 40 minut, była jakaś reakcja pod koniec, że wraca, ale niestety zmarł:(. Kurwa, nie przeżyłem jeszcze żałoby po Nim, płaczę jak to piszę:(.
I teraz pytanie. Czy sama morfina bez alkoholu może spowodować zawał serca? Czy tylko w miksie, niekoniecznie z alkoholem? Macie jakieś doświadczenia albo coś do powiedzenia nt. temat?
Piszcie stare i młode ćpuny opioidowe bo to forum umiera!

@stary dziad , wywołuję Cię do tablicy pierwszego.
Maykel85 z tej strony jak coś, trochę się znamy, nie osobiście, ale kilka "uprzejmości" żeśmy wymienili. Chociaż jak będziesz w podkarpackim/świętokrzyskim/małopolskim to zapraszam, mieszkam mniej więcej na granicy tych województw obecnie, kiedyś Kraków wiadomo. Jakbym był w Łodzi to również mam nadzieję na gościnę. Nie wpadnę oczywiście z pustymi rękami:).
  • 45 / 8 / 0
@Grzejnik80 sama w sobie w niewiadomo jakich dawkach nie powinna, rozszerza naczynia i zmniejsza popyt serca na tlen. Jedyne co to przy zbyt dużej dawce, ktora powoduje niedotlenienie. Możliwe że twój przyjaciel dostał depresji oddechowej, albo zwolnienia oddechu na tyle że doprowadziło to do zawału ale jeszcze nie do niedotlenia mózgu - doliczmy iż alkohol napewno zwiększa szanse na jego dostanie. Teraz jeszcze myśle, może jak ktoś ma chorobe wieńcową i ma na tyle zwężone naczynia że jest na granicy dopływu tlenu, po podaniu morfiny może zmniejszyć się perfuzja i doprowadzić do zawału. Bez choroby wieńcowej w mixach z benzodiazepinami może zmniejszyć perfuzję, lecz takie przedawkowania kończą się najcześciej niedotleniem mózgu.
  • 120 / 19 / 0
Nie, to był typowy zawał po kilku godzinach, najpierw alkohol, potem morfina, spanie kilka godzin, pobudka na chwilę, wymioty- zastanawiam się do dziś czy to z płuc od palenia szlugów czy treść z żołądka i padnięcie na ziemię tracąc przytomność. Tak wynika przynajmniej z relacji osoby, która z Nim była.
Napisz na chłopski rozum również to co napisałeś/-łaś bo piszesz językiem trochę nie do końca zrozumiałym dla zwykłych userów. Znaczy ja rozumiem większość, ale przedstaw to proszę prościej.
  • 644 / 122 / 0
Może po prostu są jakieś czynniki których nie brałeś pod uwagę, może być ich milion. Palenie papierosów, niezdrowa dieta, nadciśnienie tętnicze, siedzący tryb życia, mix jakiegokolwiek z lekami i wódką. Sama morfina raczej ciężko żeby typowo zawał wywołała.
:tabletki:
  • 120 / 19 / 0
Ja się domyślam, że prawdopodobnie te pół litra wódy na hejnał po 3 miesiącach przerwy od wszystkiego sama go mogła spowodować, nie od razu, ale z czasem. Tylko podobno po wódzie był najebany w chuj, ale jak przyj3bał morfiny- pewnie za dużo to podobno od razu poszedł spać na kilka godzin. To mnie dziwi. Gość miał wyjątkowo silny organizm jak na 42 latka.
Najbardziej zastanawia mnie jednak dlaczego lekarka powiedziała mi o tym sercu i o tym możliwym zawale?
O co mogło chodzić? Co mogła mieć na myśli?
  • 45 / 8 / 0
@Grzejnik80 Kiedyś gdzieś tu ktoś takie coś mówił, może ona tak uważa ale PODOBNO morfina uwalniając histaminę tworzy stan zapalny również na komórkach serca. Nie widziałem na to nigdy dowodów, a tylko plotki ale może o to jej chodzi.
  • 5248 / 937 / 0
Sterydiany były brane ?
The beautiful thing about DMT is that it makes no sense at all, but everything makes sense at the same time!
The methapor of Life

ledzeppelin2@safe-mail.net
  • 120 / 19 / 0
Były, ale krótko i śmieszne dawki typu 250mg omki e5d czy 30mg metki raz do tego, poza tym musiał nagle odstawić około 3 miesiące przed śmiercią. W młodości jeden cykl na śmiesznych ilościach i dawkach o którym nie warto wspominać- jakoś po 5 strzałów omki 5 strzałów deki przez 5 tygodni i 50 tabsów wina 10mg. Ale zrobił na tym w chuj jak mi zdjęcie pokazywał. Grał w futbol amerykański w USA, nie wiem czy to ma znaczenie, ale sportowcem był niezłym. Nawet w Polsce grał jak mieszkał na Śląsku. Ale to z tego co mi opowiadał sprzed 20 lat ten cykl po 5 strzałów i 50 wina.
Tak, że to nie sterydy.
Miał mega silny organizm, wjeżdżając na puchę był w conajmniej 7-8 letnim ciągu na klonie 2-4mg dziennie i conajmniej 4 lata codziennie morfina 3-6 razy dziennie po 200mg IV plus 80mg oxy do tego, czasem inne opio, jakie nam się akurat zamarzyło i szliśmy do drukarza. Czasy papierowych bibuł, tak że złote czasy. Znaczy nowe już wchodziły, ale stary magik nie ogarniał komputera i obowiązywały wówczas jeszcze do grudnia 2023 chyba stare również.
Odstawienie na sucho, nie przyznał się do ćpania. 3 tygodnie nie wstawał z łóżka, ale zero objawów fizycznych odstawienia jak padaczka np. .
Tak, że zastanawiam się czy morfina mogła mieć wpływ na zawał czy gdyby nie wódka na hejnał nic by się nie stało.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Spali w lesie i zażywali narkotyki. Policja zatrzymała rodziców trójki dzieci

Jedna z mieszkanek zadzwoniła na policję i poinformowała, że rodzice wraz z trójką dzieci w wieku 1, 4 i 6 lat przez ostatnią dobę przebywali w samochodzie, w lesie. Na miejsce natychmiast skierowano policyjny patrol.

1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią

Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.

Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka

W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.