28 grudnia 2025jazzbass pisze: Miał ktoś sytuacje, że ktoś wystawia sobie na wasze dane recepte? Ja na IKP odkryłem, że co miesiąc jakaś parówa bierze sobie pakę dorety 650mg na mój PESEL. SPrawa zgłoszona ale proceder się nie zakończył oczywiście. Jakieś rady? Co ja mam robic? Przeciez będę miał łatkę ćpuna wszędzie.
Dodam ze skontaktowalem sie z lekarzem ktory wystawil jedna z recept. Powiedział, że chyba ktoś ukradł mu bloczek recept i wystawia sobie sam recepty, NO tylko ze skad ma moje dane jeszcze?
Żeby nie było, recepty papierowe jeszcze są honorowane, ale w przypadku niektórych leków ustawodawca dopuszcza tylko formę e-recepty.
Dwa, recepta papierowa na pewno tak od razu nie pokazałaby Ci się na IKP, bo one owszem, są wprowadzane, ale raczej z opóźnieniem, także sorry, ale to się kupy nie trzyma co piszesz.
poprawiono mention /Devixo
słuchajcie, mam pytanie dotyczące oksykodonu
Miałem ostatnio pacjenta, który skontaktował się ze mną telefonicznie, wysłał swoją dokumentację leczenia tym lekiem.
Wiedziałem, że jest to kontynuacja leczenia oxycontinem, dlatego w zaświadczeniu lekarskim, wystawiłem orzeczenie, że wnioskuję o ten lek. ( w szczegóły medyczne nie wchodzę)
Podbiłem to pieczątką, dopisałem ( choć nie musiałem numer księgi RPWDL) i pacjent na drugi dzień dzwoni, ja odbieram i mówi, że dostał receptę ale dopiero za drugim razem. Moje pytanie: czy lekarz ten pierwszy, zakwestionował moją opinię? Jeśli tak to dlaczego? Za Wasze odpowiedzi będę niezwykle wdzięczny, ponieważ intryguje mnie ta sytuacja.
Pozdrawiam,
Angelus
teleport do e-recept /Merx
E. Hemingway
Cześć,
strasznie chaotycznie to opisałeś, ale spróbujmy to uporządkować logicznie.
Pytasz, dlaczego pierwszy lekarz mógł zakwestionować Twoje orzeczenie. Odpowiedź jest prosta i wynika z obecnego klimatu wokół opioidów:
- Brak zaufania do "podkładek": Skoro Ty, jako lekarz konsultujący, mając dokumentację, nie wystawiłeś od razu recepty (Rpw), tylko samo "orzeczenie/zaświadczenie", to dla tego drugiego lekarza jest to sygnał ostrzegawczy. Wygląda to tak, jakbyś nie chciał brać na siebie odpowiedzialności za wypisanie leku narkotycznego, przerzucając ją na kogoś innego.
- Weryfikacja: Lekarz w przychodni nie ma obowiązku honorować zewnętrznych zaświadczeń, zwłaszcza przy lekach z grupy I-N, jeśli sam nie widzi wskazań lub podejrzewa "shopping" lekowy. Pieczątka i numer RPWDL to standard, a nie gwarancja wiarygodności w dobie telematów.
Przy okazji przenoszę posty do wątku o e-receptach /Merx
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Przewinąłem Twoje posty i nie jesteś lekarzem, tylko terapeutą z tego co napisałeś. Nie wiem czy czy Ty możesz wnioskować, wystawiać prawnie jakiekolwiek zaświadczenia co do kontynuacji leczenia Oksykodonem. Jedynie lekarz z PLB może wystawić zaświadczenie do POZ. Odpowiadając na Twoje pytanie, tak każdy lekarz może podważyć Twoją dokumentacje, jeżeli leki są przepisywane bez udokumentowania co do leczenia silnymi opioidami. Jeżeli jeden lekarz takie leczenie rozpoczął, to powinien je kontynuować. Sam fakt, że ta osoba już zaczęła korzystać z innych możliwości co do kontynuacji leczenia jak Twoja osoba, chodzi do kolejnych lekarzy, to budzi podejrzenia.
Dla porządku: zaświadczenia mogą być wydawane także na podstawie innych przepisów niż wyłącznie POZ i nie są zastrzeżone wyłącznie do jednej ścieżki formalnej. Jako psycholog kliniczny i specjalista ds uzależnień działam w ramach obowiązującego prawa i posiadam legalny dostęp do RPWDL oraz dokumentacji/certyfikacji podmiotu, z którym współpracuję. Nie mam ambicji przepisywać opioidów — od tego jest lekarz. I właśnie dlatego w przypadku pacjenta terminalnego świadomie wolę, aby lek wystawił inny lekarz, a nie ja pełnił rolę wygodnego chochoła do podważania cudzych decyzji.
Aczkolwiek nikt nie podważa moich opinii- niezależnie czy jest to wszystko wystawione formalnie czy na zwykłej kartce papieru. Jeśli dany lek pomaga w trakcie terapii ( niezależnie od tego, czy mówimy o pacjencie, który umrze za 3 miesiące czy o 18 latku uzależnionym od oksy, często używam takich uprawnień, choć rozmowa z lekarzem zabiera najmniej czasu, wystarczy podsunąć mu sugestie i po problemie.
Każdy leczy wg własnego uznania - ja wystawie zaświadczenie jeśli uznam to za słuszne- to tyle.
E. Hemingway
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
CBŚP rozbiło międzynarodową grupę produkującą marihuanę
Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji zatrzymali pięciu obywateli Serbii i zlikwidowali dwie profesjonalne plantacje konopi innych niż włókniste. Zabezpieczono ponad pół tysiąca roślin oraz 55 kilogramów gotowego suszu. Sprawa ma charakter międzynarodowy.
Szokujące zatrzymania! Ksiądz i lekarz zamieszani w narkobiznes
Ponad 150 tysięcy tabletek i ampułek, fentanyl, morfina, fikcyjne recepty i miliony złotych poza systemem bankowym. Śledczy rozbili zorganizowaną grupę przestępczą działającą w całej Polsce, która przez lata dystrybuowała nielegalne leki i narkotyki z wykorzystaniem darknetu, kurierów i „słupów”. Wśród zatrzymanych są m.in. lekarz oraz duchowny.
Dentysta od razu pozna, czy paliłeś marihuanę. Kilka ważnych szczegółów
Coraz więcej pacjentów siada na fotelu "po skręcie", licząc na mniejszy stres. Tymczasem stomatolodzy i badacze alarmują: regularne używanie marihuany może odbić się na zębach i dziąsłach, a przed zabiegami potrafi skomplikować działanie znieczulenia. Na liście konsekwencji pojawiają się nie tylko ubytki i utrata zębów, ale też sygnały związane z nowotworami jamy ustnej.