Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 456 / 180 / 0
28 grudnia 2025jazzbass pisze:
Miał ktoś sytuacje, że ktoś wystawia sobie na wasze dane recepte? Ja na IKP odkryłem, że co miesiąc jakaś parówa bierze sobie pakę dorety 650mg na mój PESEL. SPrawa zgłoszona ale proceder się nie zakończył oczywiście. Jakieś rady? Co ja mam robic? Przeciez będę miał łatkę ćpuna wszędzie.
Dodam ze skontaktowalem sie z lekarzem ktory wystawil jedna z recept. Powiedział, że chyba ktoś ukradł mu bloczek recept i wystawia sobie sam recepty, NO tylko ze skad ma moje dane jeszcze?
To zapytaj owego doktora od kiedy Doretę można przepisywać na receptach papierowych - od dawna taka recepta nie zostanie zrealizowana przez aptekę.
Żeby nie było, recepty papierowe jeszcze są honorowane, ale w przypadku niektórych leków ustawodawca dopuszcza tylko formę e-recepty.
Dwa, recepta papierowa na pewno tak od razu nie pokazałaby Ci się na IKP, bo one owszem, są wprowadzane, ale raczej z opóźnieniem, także sorry, ale to się kupy nie trzyma co piszesz.
  • 23 / 3 / 0
@ladyinnaightmares to co on pisze trzyma się kupy, ja mysle że doktorek robi go w ch... nie będe kończył i on dobrze wie co robi ale liczy że da spokój jak powie że ukradzione czy coś w tym stylu, lekarze jak ktoś rzeczywiście cierpi to nie dadzą ale jak chodzi o lewe recepty czy inne to wypisują tego mase i tego nie zmienimy świat jest jaki jest
poprawiono mention /Devixo
  • 456 / 180 / 0
@kamex widzę, że nie rozumiesz o co mi chodzi. Jest wykaz substancji, których apteka NIE WYDA i NIE ZREALIZUJE na nie recepty jeśli będzie ona w formie papierowej. Taka recepta jest nie ważna i nie do realizacji. Jest zakaz ich realizowania, a farmaceuta który to zrobi będzie miał problemy. I to nie jest świeża sprawa bo to obowiązuje od 1 listopada 2023 roku. Recepty na te substancje wystawione w formie papierowej wystawione do 31 października 2023 roku mogły być normalnie zrealizowane, po tym terminie nie. To weszło po nowelizacji ustawy Prawo Farmaceutyczne.
  • 23 / 3 / 0
@ladyinnaightmares wiem, wiem mam ale ja uważam że i tak doktorek go oszukuje bo ja wiem ze nie ma papierowych na srodki psychotropowe od dawna. Ale doktorek tak mu mówi a jeśli on o tym nie wie to myśli że da spokój z sprawą, po prostu probuje zrobić z niego debila mówiąc że ktoś ukradł a realnie to on wystawia
  • 1528 / 405 / 2
@kamex
Ty robisz taką ekhm z logiki w swoich wpisach, że wątpię, aby ktokolwiek Ciebie rozumiał.. sorry za offtop, ale nie wiem czy ktokolwiek Ci to kiedykolwiek wprost napisał/powiedział.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
ODPOWIEDZ
Newsy
Jak wygląda Luksemburg 2 lata po dekryminalizacji marihuany? Bilans zysków i strat

Kiedy myślimy o luźnym podejściu do marihuany w Europie, przed oczami stają nam holenderskie Coffee Shopy lub portugalska dekryminalizacja. Jednak to Malta i Luksemburg dokonały prawdziwego przełomu legislacyjnego. Latem 2023 roku Luksemburg stał się drugim krajem UE, który oficjalnie wpisał prawo do uprawy konopi w ustawy.

Czescy lekarze będą mogli przepisywać pacjentom grzyby halucynogenne

Mieszkańcy Czech cierpiący na depresję i inne choroby, na które nie pomagają tradycyjne metody leczenia, będą mogli korzystać z leczniczych grzybów halucynogennych już od przyszłego roku, informuje polski portal informacyjny TVP World.

USA: Donald Trump usunie marihuanę z listy najcięższych narkotyków?

Stało się to, o czym spekulowano od miesięcy. Donald Trump, mimo oporu konserwatywnego skrzydła własnej partii, ma sfinalizować proces reklasyfikacji marihuany. Konopie mają trafić z surowego Wykazu I (gdzie są traktowane na równi z heroiną) do łagodniejszego Wykazu III substancji kontrolowanych.