...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 475 / 67 / 0
Odkryłem coś niesamowitego: megadosing witaminy C na skręta.

Jest wiele badań i osób na reddicie co sprawdzali empirycznie, 300mg witaminy C na kilogram ciała 3 dni przed zaczęciem Cold turkey, i podczas skręta odstawianie witaminy C o iles tam gramów dziennie. Wiem, brzmi głupio, też myślałem że to nonsens ale pubmed, library of medicine (czy jakoś tak) potwierdzają skuteczność takiego stosowania Wit C. Ogólnie zaleca się askorbinian sodu zamiast kwasu askorbinowego. Badania mówią też o witaminie E, ale w mniejszych dawkach, i to chyba tylko w tym jednym artykule jest o tym mowa.

Poza postami z reddita, tutaj naukowe źródła:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7572147/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10836211/

Zastanawiam się nad bezpieczeństwem stosowania takich dawek, ale podobno bardzo dobrze sobie nerki radzą z nadmiarem, bo Wit C jest dobrze rozp w wodzie, nie jak inne witaminy, i nerki łatwo się jej pozbywają.

Ogólnie jest cały poradnik jak stosować taka terapię, w ogromnym skrócie rozpuszcza się (tutaj zmyślam, bo nie pamiętam dokładnych widełek dawek, plus zalezy to od wagi) 1.2g Wit C w soku owocowym rozwodnionym wodą 1:1, i tak co 2h cały dzień (zakladalbym 300mg witaminy razy kilogramy wagi ciała podzielone na (14:2) czyli 7, zakładając, że 14 godzin jesteście na nogach co dziennie), tak 3 dni zwiększając ilość wit C przyjmowanej co 2h codziennie (ale nie całkowitej ilości przyjmowanej Wit C!) i po 3 dniach i guess jesteśmy "nasyceni" i następne 5-7 dni redukujemy dawki witaminy C.

Będę testował na sobie i dam znać, jak skończy mi się majka. Ogólnie nie słyszałem żeby w Polsce ktoś o tym mówił, a za granicą jest to znane od dawna, niektórzy mówią o skuteczności tak wysokiej, że ciężko mi uwierzyć.
  • 414 / 108 / 0
To jeszcze poszukaj pracy o L-teaninie przy odstawce, tez wyglada zachecajaco. Kiedys sprawdzalem, ale szczerze mowiac teraz nie jestem pewien na ile faktycznie pomagala, a na ile byla to autosugestia, ale rezultat jakis odczuwalny nawet byl. W dzialaniu podobne nieco do rolek, bez bonusu w postaci z deszczu pod rynne.
  • 1 / / 0
w modelach zwierzęcych i w małych badaniach obserwowano zmniejszenie nasilenia objawów odstawienia.
1v1 lol
  • 977 / 234 / 0
Zaciekawiłeś mnie i czekam z niecierpliwością na efekty. Jednak życzyłbym sobie żeby (w razie niewielkiej lub niewystarczającej skuteczności) nie dobierał innych leków typu benzo czy pregabalina, bo eksperyment będzie bez sensu i nic nie wnoszący. Pokazałeś bardzo skomplikowanie jak się wylicza dawkę. Ja bym nic nie zrozumiał gdybym sam tego nie wiedział. A to po prostu dawka substancji która jest x i działanie wygląda x*kg gdzie kg to oczywiście kg to kilogramy osobnika który będzie spożywał substancję.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Intensywne używanie marihuany wzmacnia związki kobiet, ale osłabia relacje mężczyzn

Nowe badanie wyjaśnia, dlaczego.

Dentysta od razu pozna, czy paliłeś marihuanę. Kilka ważnych szczegółów

Coraz więcej pacjentów siada na fotelu "po skręcie", licząc na mniejszy stres. Tymczasem stomatolodzy i badacze alarmują: regularne używanie marihuany może odbić się na zębach i dziąsłach, a przed zabiegami potrafi skomplikować działanie znieczulenia. Na liście konsekwencji pojawiają się nie tylko ubytki i utrata zębów, ale też sygnały związane z nowotworami jamy ustnej.

Czescy lekarze będą mogli przepisywać pacjentom grzyby halucynogenne

Mieszkańcy Czech cierpiący na depresję i inne choroby, na które nie pomagają tradycyjne metody leczenia, będą mogli korzystać z leczniczych grzybów halucynogennych już od przyszłego roku, informuje polski portal informacyjny TVP World.