W większości wypadków jakiekolwiek ukladanie stackow powinniście poprzedzić badaniami.
Nawet jeśli nie do końca wierzycie np w poziom sodu w krwi to daje to jakiś punkt wyjściowy.
Badań jest o wiele więcej. Nawet głupie USG jamy brzusznej może nam bardzo dużo powiedzieć. U mnie np USG pokazało problem z woreczkiem żółciowym, ten kłopot wpływal (i dalej wpływa) na trawienie a to wpływa na jelita a to wpływa na wzdęcia a to wpływa na moje ogólne samopoczucie.
Gdybym do USG przygotował się dobrze jak rezygnowałem z ćpania to dziś byłbym kilkaset złotych do przodu które wydawałem na probiotyki czy inne maślany sodu.
A bazą dla nas po ćpaniu jest badanie DHEA,.pregnolonu, testosteronu i innych hormonów. Dlaczego? bo te hormony są bardzo czułe na stres i kortyzol. A bardzo mocno są one skorelowane z dopamina i serotonina. Czemu o tym nie mówią lekarze ? Nie wiem. Mam swoje podejrzenie ale to tylko podejrzenie.
Potem jeszcze dopisze część drugą posta...
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
Najbardziej warto zrobić badania hormonów, minerałów i witamin.
Hormony sterują wszystkim, jak już pisałem. Minerały odpowiadają za transport składników odżywczych, gęstość kości, pracę mięśni itd.
A witaminy to wiadomo głównie katalizatory, regulatory i środki ochronne.
Nie będę opisywać wszystkiego po kolei, każdy znaleźć może.
Dlaczego ludzie tego nie nadają ? Nie wiem.
Dlaczego przyjmują to wszystko na cbyhol trafił też nie wiem.
Ogólnikowa odpowiedź - dobre samopoczucie jest dość... Ogólnikowa.
Oczywiście nie każdy musi wiedzieć, że serotonina działa tak a dopamina działa tak. Ale każdy powinien dbać o ogólna kondycję organizmu. Zwłaszcza o redukcję stresu, o redukcję stanów zapalnych, dobry sen (co samo w sobie redukuje stres i stanu zapalne).
No ale jeśli w przestrzeni powiela się wiele mitów nt snu... Mitów które przekazują głównie ludzie zabiegani napędzani przez kortyzol, żłopiący kofeinę litrami i walczący o kolejne 5zl do wypłaty...
Organizm trzeba traktować jako całość. Nie można patrzec przez pryzmat tylko mózgu czy tylko mięśni czy tylko hormonów..
C.d.n...
Więc musimy ustalić sobie plan działania:
- oczekiwania
- aktualny stan zdrowia (deficyty, kłopoty)
w tym biorąc pod uwagę czego oczekujemy i jak się czujemy ustalamy jakie badania zrobić.
Wstępnie można wziąć:
- USG jamy brzusznej - jak są jakieś kłopoty z żołądkiem, niestrawności itd. Jednak to podstawowe badanie
- badanie hormonów - testosteron (całkowity i wolny), DHEA, estradiol, kortyzol
. Zastanawiałem się czy dac tutaj prolaktynę i ewentualnie można ją zrobić, jednak do wywalenia prolaktyny wystarczy stosunek seksualny.
Sam kortyzol czy sam testosteron też może nam niewiele powiedzieć. Jednak endokrynolodzy jak zlecają to zlecają pełen panel, żeby sprawdzić mniej więcej jak działa przysadka.
- magnez, żelazo,wapń, sód i potas - jednak tutaj sytuacja jest ciekawa. Żeby wyszły deficyty to już trzeba mieć spore braki. Zazwyczaj, żeby sobie zafundować braki to trzeba się postarać. Choć nie zawsze, ja np prowadzę praktycznie stała suplementację magnezem przez wzgląd na to, że jestem osobą która ma w życiu sporo stresu, więc zalecił mi to kardiolog. I ta suplementacja wynika z mojego stylu życia.v
- można zrobić pełna morfologię z rozmazem + CRP + OB jednak morfologia może coś pokazać a nie musi. Ja mając deficyt żelaza nie widziałem tego w morfologii. Deficyt (niewielki) folianow już prędzej.
Co do reszty to wiadomo, działamy objawowo boli głowa zbyt często - fizjoterapeuta / neurolog, są problemy z wypróżnianiem dietetyk / proktolog / gastroenterolog.
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód
Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.
„Lewe” recepty na opioidy i środki odurzające w paczkach
Prokuratura w Nowym Targu prowadzi dużą sprawę. Lekarz wystawiał „lewe” recepty na leki opioidowe, a ksiądz był jednym z odbiorców środków odurzających. To jedni z wielu zatrzymanych do sprawy osób. Nowotarska prokuratura prowadzi śledztwo, które dotyczy zatrzymanych z czterech województw, a także przerzutu środków odurzających za granicę.
Grzyby halucynogenne zdumiały wszystkich. Są dziwniejsze niż myślimy
Psylocybina - substancja odpowiadająca za "magiczne" działanie niektórych grzybów - wyewoluowała niezależnie co najmniej dwa razy. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Niemiec i Austrii, którzy opisali zaskakujące różnice biochemiczne między dwoma rodzajami grzybów wytwarzających ten sam związek.