Heterocykliczne substancje psychoaktywne, m.in. fenmetrazyna i metylofenidat.
ODPOWIEDZ
  • 7 / / 0
Hejka, jestem ciekawa, jak psychiatrzy podchodzą do kontynuowania leczenia MPH jak ktoś jest/był w ciagu na opio, w czasie przyjmowania go. Miał ktoś podobną sytuację?
  • 1316 / 360 / 2
@velour ca
mi normalnie piszą, ale ja biorę opio pod kontrolą lekarzy i przewlekle ze względu na uczulenie na nlpz i rozjebany kręgosłup do końca życia.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 7 / / 0
oj, to ja nie mam właśnie żadnej recki na opio, dlatego mam wątpliwości
  • 7 / 3 / 0
Mam adhd, biore sertraline i bupropion (na depresje z anhedonią), potrzebuje czegoś co pozwoli mi się efektywniej uczyć i organizować. Jeśli mam historie nadużywania bk kiedyś (2 lata temu) to moge poprosić magika o medikinet? Mam w tym roku trudne egzaminy, a czuje się na tyle dojrzały żeby się nie naćpać jak debil tylko to wykorzystać xD
  • 114 / 66 / 0
@Vesuviu Złota zasada: nigdy nie opowiadaj szamanowi o historii uzależnień, chyba że ciągle nadużywasz i chcesz się leczyć albo potrzebujesz terapii substytucyjnej ;)

Jeśli lekarz ma kija w dupie, to nie przepisze przy wywiadzie uzależnienia lub bez papierków na ADHD. Trzeba mieć kogoś "poleconego", ewentualnie próbować po kolei, aż się znajdzie.
  • 1013 / 273 / 0
@Vesuviu

Na większe moce przerobowe nikt Ci nie da metylo xD to jest kurwa lek na adhd a nie stymulant do nauki, pracy. Prędzej Modafinil ma takie zastosowanie, aczkolwiek nie wszyscy zadowoleni z "kopa".

@Heavenscape

Trzeba mówić psychuszce o wszystkim, inaczej on nie wie jak ustawiać eki, ale gadasz kocopoly. Ja się teraz przyznałem z nawrotem pierwszy raz i powiedziałem szczerze, aczkolwiek nic mądrego mi nie powiedział i odczułem lekki zawod xD
  • 114 / 66 / 0
@GermanskiOprawca Ale przecież mówię, że wszystko zależy od oczekiwanych efektów leczenia :) Owszem, w przypadku uzależnień zwierzenie się z nich może pomóc ustawić skuteczną terapię, ale bardzo mało prawdopodobne jest, że dostaniesz coś z klasy, od której byłeś uzależniony, a z innych klas też raczej nie. Ja nie wspominam o swoich przygodach z MPH, mimo że nauczyłem się już używać go konstruktywnie, ale tak naprawdę to dobieram sobie leki na własną rękę na podstawie doświadczeń i formalnej wiedzy, mówię, co chce usłyszeć lekarz i tyle.

A psychiatrzy są różni. Jedni zaufają i podejmą próbę leczenia substancją z potencjałem nadużywania (szczególnie jeśli im dobrze zapłacisz), inni zastosują bezpieczniejszą farmakoterapię, ale o niższej skuteczności, a niektórzy (głównie ci na NFZ) dadzą antypsychotyk bez wskazań, skierowanie na oddział otwarty mimo trzeźwości od roku i jeszcze kopa za drzwi na pożegnanie.

Jeśli masz szeroką wiedzę o lekach i świadomość potencjalnych zagrożeń, nawet nie ma co się bawić w poleganie na rekomendacjach psychiatry, chyba że serio zna się na rzeczy i nie masz już pomysłów.
  • 3053 / 1036 / 0
odnosząc się do wątku podjętego powyżej, to naprawdę nie jest trudno dostać na dzień dzisiejszy metylofenidat w jakiejkolwiek postaci. mi, lekarz rodzinny ostatnio wystawiał nawet e-receptę na Elvanse 30 mg (lisdeksamfetamina), jakoby poprawkowo/doraźnie, bo psychiatra błędnie naniósł kategorię Rpz. zamiast Rpw. z tym, że ja mam w POZ papiery odn. F90 + zaświadczenie na Medikinet (3 op./msc), ale do tego rodzinnego nie chodzę bez powodu, bowiem wobec mnie jest konkretny i zawsze pomaga (a z pewnością wie, że jestem lekomanem, bo to kompetentny lekarz). drugie zaświadczenie u nich mam neurologiczne (G98.0) i poza piracetamem, donepezilem, winpocetyną, mam zlecony Clonazepamum TZF oraz Bunondol 200 mcg na zniżkę 30%. także jeśli ma się dobrze ułożoną historię danych schorzeń/zaburzeń i stosowną dokumentację, to naprawdę nie jest ciężko. jednak to był proces, który chwilę trwał i trochę kosztował.

natomiast psychiatra (91 lat), bardzo dobry człowiek, na szczęście jeszcze kontaktowy, bez problemu wystawia mi leki narkotyczne (tramadol, metadon, dihydrokodeina, oksykodon, buprenorfina) oraz benzodwuazepiny oraz wszystkie stymulanty - Medikinet, Tentin, Elvanse, czyli farm. amfetaminy oraz MPH. od 2018 roku mi pomaga bez żadnych zaświadczeń i nie jest łasy na pieniądze - 150 zł wizyta. dzięki niemu mam jak utrzymywać swój nałóg bez bawienia się w loterię z jakimiś konowałami, co tylko kasują ludzi zbywając ich z ciężką chemią...

jednak tam jak mówiłem, czasy się zmieniają i akurat metylofenidat stosunkowo łatwo jest już uzyskać. oczywiście moja opinia nie jest wyrocznią i są uparci idioci, którzy odeślą z kwitkiem, ale tak, to uważam, że po wyszukaniu "właściwego" specjalisty, nie było by problemu e-receptą - nawet bez dokumentacji.

pozdrawiam, przodownik.
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana w Bundeslidze: Union Berlin przełamuje tabu

Piłka nożna to nie tylko bramki, transfery i wielkie emocje. To również przestrzeń, w której odzwierciedlają się społeczne zmiany, nastroje i debaty. Decyzja Unionu Berlin pokazuje, że stadion może stać się miejscem znacznie szerszej dyskusji – o zdrowiu i przełamywaniu tabu. Berliński klub jako pierwszy w historii Bundesligi związał się z marką medycznej marihuany.

Marihuana tematem w Sejmie. Przyszło kluczowe pismo z rządu

Przed wyborami w 2023 r., a nawet już po nich, politycy z obozu rządzącego wyjątkowo liberalnie wypowiadali się na temat marihuany. Powstał nawet Parlamentarny Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany z głośnymi nazwiskami w składzie. Coś się jednak zmieniło. Jak informuje "Rzeczpospolita", jednoznaczne stanowisko rządu zaskoczyło wielu polityków: nie ma mowy o żadnej liberalizacji. Argumentem mają być m.in. doświadczenia innych krajów.

Marihuana ukryta w grze planszowej. Paczkę przechwyciła Krajowa Administracja Skarbowa

Funkcjonariusze śląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) udaremnili próbę przemytu marihuany do Polski. Narkotyki ukryto w nietypowy sposób – wewnątrz popularnej gry planszowej. Do wykrycia trefnej przesyłki przyczynił się pies służbowy Kodi.