Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 24 / 1 / 0
Dzięki za szybką odpowiedź. Mam dawkowanie rozpisane tak że mogę te 6 opakowan wykupić na raz. Poszedłem właśnie do apteki kupić 1 opakowanie i teraz pytanie- da się gdzieś sprawdzić i jest napisane że pozostało do wykupienia 5 opakowan? Na ikp, w szczegółach realizacji recepty jest napisane tylko że zostało mi wydane 1 opakowanie.
  • 430 / 166 / 0
@podpaski No jak masz dokument realizacji jednego opakowania to logiczne, że zostało 5. I nie, nigdzie wprost nie napiszą ile Ci zostało, musisz sam policzyć sprawdzając dokumenty realizacji recepty lub w aptece zapytać.
  • 1702 / 565 / 0
Jak najlepiej poradzić sobie z kimś kto bierze na mój PESEL leki narkotyczne i lekarzem, który je wypisuje? Wszyscy rozkładają ręce, infolinie mówią że można usunąć receptę z systemu żeby nie widniała w papierach, ale nie można zapobiec dalszego wypisywania tego. A jakiś chuj opłaca lekarzy żeby srogie ćpanie wypisywali na mój PESEL i odbiera recepty w moim mieście. Chcę dojechać i lekarzy i tę kurwę.
  • 430 / 166 / 0
@WladyslawWygiello przecież masz na recepcie wystawcę recepty, podmiot i lekarza. Ja bym zaczęła od skontaktowania się z nim i postraszenia. Można później podjąć drastyczniejsze kroki, ale najpierw wyjaśniałabym u źródła.
EDIT: zgłosić na policję kradzież tożsamości też można. Przychodnia ma obowiązek weryfikować czy pacjent jest tym za kogo się podaje.

EDIT 2: jeśli to lekarz na NFZ to poza samą receptą powinien być też ślad po takiej wizycie w zdarzeniach medycznych.

A w ogóle to bym się przeszła do tej przychodni i najpierw poprosiła o kopię historii choroby. Poczytałabym najpierw na co rzekomo chorujesz i dopiero rozpętała aferę ;)

EDIT 3: Jeśli recepta była z refundacją to zgłaszasz też ten fakt do NFZ. Jeśli pełnopłatna to do CeZ przez IKP.
  • 1998 / 231 / 0
@WladyslawWygiello pójdź do tego lekarza i sam weź reckę. Skoro rzekomo chorujesz i masz w historii, należy Ci się🤣

Ewentualnie jak wpadnie recka w IKP, pierwszy pójdź ją zrealizować🤔
  • 1702 / 565 / 0
No kontaktowałem się z tym lekarzem ale on mówi żeby zgłosić na policję, w ogóle ma wyjebane że pewnie PWZ straci za takie leki w takich ilościach, w każdym razie żadna instytucja mi nie pomoże jedyna opcja znaleźć tę kurwę po kamerach z apteki z policją i tak będę próbował robić. Podejrzewam że to ta sama kurwa co pisałem tutaj z miesiąc temu bo znowu na recepcie adres z dupy podany jako mój ale to samo miasto. Miałem nadzieję że może ktoś tu ma jakieś kontakty z kimś kto pomoże to załatwić bo teraz przez jakiegoś śmiecia muszę się ciągać po komisariatach, pojebane. A przychodnia to po prostu pewnie wypisuje za hajs, niby weryfikowali dane z dowodu i to nie jest mój dowód, więc co to za weryfikacja jak wystarczy PESEL a serie i numer dowodu można podać losowe.

No i poszedłem zrealizować pierwszy ale kurwa wykupiła minutę przede mną. Zresztą nie zawsze jest kasa xD a szkoda by się przydały takie tabletki hehe
  • 1998 / 231 / 0
A jakie to leki i jakie ilości? Z brakiem kasy jest tak, że po wykupieniu pierwszego opakowania, kasa na następne może nie być problemem. Z resztą jest szansa, że jak raz wykupisz, kolejne recepty nie będą się pojawiać. Sprawa dość dziwna, dziwne że akurat pesel narkomana ktoś wziął 🤪
  • 1702 / 565 / 0
Medikinet 20mg IR trzy opakowania. To ja mam problem ogarnąć memantyne czy głupi diazepam a jakiś lekarzyna wystawia za hajs takie leki na fałszywe dane. W dodatku ortopeda XD
  • 430 / 166 / 0
@WladyslawWygiello, ja mam możliwości zgłoszenia tego jako pracownik medyczny, ale żeby to zrobić musiałabym mieć wgląd do recepty i dane lekarza - w skrócie, musiałbyś mi udostępnić swoje IKP.
Dwa, skarga do Izby Lekarskiej na lekarza z numerem identyfikacyjnym recepty i danymi lekarza. Rzecznika odpowiedzialności zawodowej to na pewno zainteresuje ;)
  • 1702 / 565 / 0
A nie wystarczy screen z recepty bez dawania Ci dostępu do całego ikp? Jeśli tak to mogę wysłać na PW.

No i czy jest jakaś opcja zablokować kurwa ten PESEL żeby żaden jebany pedał więcej nie wystawiał recept na mnie. Skoro wiem że nie dzwonię po szemranych lekarzach to powinna być opcja sobie ustawić jakoś że dla mnie recepty tylko stacjonarnie osobiście z dowodem. A nie że jakiś pedał sobie podrobił dowód a drugi pedał go akceptuje.
ODPOWIEDZ
Newsy
Depenalizacja marihuany w Polsce już wkrótce? „Projekt jest już gotowy”

Czy jeszcze w tym roku w Polsce marihuana zostanie zdepenalizowana? Jak dowiedział się reporter RMF FM, poselski projekt ustawy jest już gotowy. Teraz jego autorzy szukają poparcia w innych klubach parlamentarnych.

Zniknęło 400 kg kokainy. Policjanci objęci śledztwem

Biura dwóch policjantów z Biura ds. Zwalczania Przestępczości Narkotykowej we francuskim Nanterre oraz ich domy zostały przeszukane przez IGPN (Wydział Wewnętrzny Inspektoratu Policji) w związku ze sprawą „Trident”. Chodzi o zaginięcie blisko pół tony kokainy. Według informacji „Le Parisien”, przeszukania przeprowadzono w biurach dwóch policjantów z wydziału antynarkotykowego oraz w ich domach. Zarekwirowano także ich tablety i komputery.

Szczeciński lekarz pomagał nielegalnie zdobywać opioidy. Jest akt oskarżenia

Jerzy B. stanie przed sądem za poświadczenie nieprawdy w zaświadczeniach lekarskich. Pewien szczecinianin dzięki takiemu zaświadczeniu odzyskał znaczne ilości leku opioidowego, który wcześniej podczas przeszukania zabezpieczyła policja.