Dział poświęcony niesklasyfikowanym wyżej substancjom, których struktura zawiera w całości cząsteczkę morfiny – dihydrokodeina, etylomorfina, hydromorfon, oksykodon i inne.
ODPOWIEDZ
  • 183 / 65 / 0
Próbował ktoś palić OxyContin? Znudziło mi się trochę jedzenie tego, potestowałbym inne drogi podania (oprócz IV - w to się nie wpierdalam). Jak się w ogóle za to zabrać? Jestem zielony jeśli chodzi o palenie opio.
  • 1105 / 308 / 2
@halowpierdol przecie to chlorowodorek...
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 183 / 65 / 0
@Merx no i? Ja wiem że to w chuj niezdrowe, ale jak puszczę z dymem 10-20mg na test to chyba nic mi nie będzie? Wiem że w USA czasami oxy palą, a nie kojarzę żeby oksykodon występował pod postacią innej soli lub wolnej zasady.
  • 1105 / 308 / 2
@halowpierdol

Co się dzieje przy podgrzewaniu chlorowodorku?

Chlorowodorki mają to do siebie, że zamiast ładnie odparować, pod wpływem wysokiej temperatury ulegają rozkładowi termicznemu (pirolizie). Wiązanie chemiczne pęka. Efekt? Do płuc nie leci czysta para oksykodonu, a syf z produktów rozkładu, w tym główny szkodnik: gazowy chlorowodór (HCl).

Od gazu do kwasu, czyli co sobie robisz w płucach

Płuca są wilgotne. I tu zaczyna się cała destrukcja. Wdychany gazowy chlorowodór momentalnie reaguje z wodą w pęcherzykach płucnych.

HCl (gaz) + H₂O (woda w płucach) -> kwas solny

Tak, dokładnie. Tworzysz sobie kwas solny bezpośrednio w płucach. To prowadzi do:
  • chemicznych oparzeń dróg oddechowych
  • ostrego stanu zapalnego i obrzęku
  • w perspektywie czasu do bliznowacenia i trwałego uszkodzenia tkanki płucnej (zwłóknienia)

A co z tym paleniem "oxy" w USA?

To głównie mity, nieporozumienia albo czysta głupota.
  • Inna forma chemiczna: Do palenia używa się substancji w formie wolnej zasady (freebase), która ma niższą temperaturę parowania i jest stabilna termicznie. Apteczny chlorowodorek to nie jest to samo.
  • Podróby z fentanylem: Na czarnym rynku w USA większość piguł "oxy" to podróbki z analogami fentanylu. To zupełnie inne substancje o innych właściwościach.
  • Niewiedza: Ludzie po prostu nie mają pojęcia o chemii i niszczą sobie płuca, myśląc, że robią to "poprawnie".
Krótko mówiąc: próbując palić chlorowodorek z tabletki, fundujesz sobie w płucach roztwór żrącego kwasu. Niska efektywność i maksymalne szkody

sorry, musiałem sobie trochę pomóc LLM bo już średnio pamiętam w chemię.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 183 / 65 / 0
@Merx dzięki za obszerne wyjaśnienie, faktycznie jednak sobie odpuszczę tę drogę podania i zostanę przy per oral. W sumie i tak głównie przeciwbólowo zarzucam, zapierdalanie się do noddów przestało mnie kręcić ostatnimi czasy,
  • 601 / 108 / 0
Merxiu jak temat naprostuje to nie ma mocnych. Chyba cię wystarczająco przekonał, też nie slyszałem żeby nikt normalny aptecznych okularów nie palił
:tabletki:
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Budowali z kostki brukowej... schowek na amfetaminę. Policjanci zatrzymali 27-latka z narkotykami

W niedzielę, 13 lipca br., gostynińscy policjanci zatrzymali 27-letniego mieszkańca powiatu gostynińskiego, który posiadał przy sobie amfetaminę. Narkotyki odnaleziono w prowizorycznej budowli z kostki brukowej. Za popełnione przestępstwo grozi mu kara do 3 lat pozbawienia wolności.

Leki na ADHD i medyczna marihuana a testy drogowe. Czy testy rozpoznają źródło substancji?

Czy zażycie niektórych leków może skutkować oskarżeniem o prowadzenie pojazdu pod wpływem narkotyków? Zastępca Rzecznika Praw Obywatelskich, Stanisław Trociuk, zwrócił się do Komendanta Głównego Policji z pytaniem, czy używane przez funkcjonariuszy testy narkotykowe potrafią rozróżnić substancje aktywne od leczniczych. Odpowiedź Policji nie rozwiewa wszystkich wątpliwości – zwłaszcza w kontekście leczenia ADHD czy terapii z wykorzystaniem medycznej marihuany.

Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.