Alkaloid opium - metylowana pochodna morfiny.
Więcej informacji: Kodeina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 185 / 30 / 0
@PowolnyM402
Ja akurat mam stwierdzoną padaczkę. Biorę codziennie depakine 300 w trybie 1-0-1. Z tym że stwierdzili mi ją w wieku 15 lat po pierwszym napadzie (6 lat temu) gdy zacząłem przyjmować leki wszystko się uspokoiło na kilka lat. Problem zaczął się pojawiać gdy zacząłem lecieć na grubych ciągach z kodą i pierwsze mioklonie zaczęły się gdy byłem w ciągu na 1200mg. Gdy jestem "czysty" żadne napady się nie zdarzają, poza dwoma razami na pregabalinie (podobno częsta sprawa nawet u zdrowych userów) i małe mioklonie przy wybudzaniu się z płytkiego snu po tygodniowym ciągu na BDO
Świat się zmienia, słońce zachodzi a wódka się kończy.
  • 114 / 4 / 0
Nie dorzucajcie !!
Ja poleciałem tydzień na 2x dzień teraz zacząłem zarzucać 2 razy w tygodniu po raz dziennie i trzyma jak w termosie a wcześniej 3 godziny i wkurwienie do następnej dawki
  • 66 / 2 / 0
Widze, że tutaj już o padaczce i kodeinie piszecie i wiecie co? To mi się zaczyna szczerze jakoś dziwnie układać w całość. Ostatnio dostałam napadu padaczkowego, a kodeine 300mg brałam z tydzień wcześniej + przemęczenie + alko + energole wyjaśnia duzo ALE i tak idę do neurologa i zastanawiam się czy przyznać się do ćpania. Co do napadów padaczkowych to rok temu ponad też miałam ALE na tomografii i na eeg wyszło jedno wielkie NIC. Nie wiem, chyba powinnam powiedzieć lekarzowi o waleniu thio. Może się czegoś dowiem ciekawego
I'm a fan of pro-ana nation
I do them drugs to stop the f-food cravings

~Lana Del Rey "Boarding school"
  • 146 / 27 / 0
@Poluska , w badaniach może być "czysto". Niedobory snu i odwodnienie (w nawiązaniu do Twojej diety) to czynniki, które mogą obniżać próg drgawkowy podczas odstawienia. Poniżej zamieszczam odnośnik do artykułu (opis przypadku). Młody mężczyzna co prawda przez 3 lata regularnie palił heroinę (500–600 mg dziennie), ale za każdym razem, gdy przerywał jej używanie, trzeciego dnia abstynencji dochodziło do uogólnionego napadu toniczno-klonicznego. Badania neurologiczne i metaboliczne nie wykazały innych przyczyn drgawek. Według badaczy opisywany przypadek dowodzi, że napady drgawkowe mogą być pierwotną i przewidywalną manifestacją zespołu odstawienia opioidów. Jako możliwy patomechanizm wskazują m.in. na aktywację miejsca sinawego – podczas odstawienia wzrasta tam aktywność noradrenergiczna, co może prowadzić do nadpobudliwości i drgawek. W tekście jest też - dla kontrastu - wspomnienie o opium, które wykazuje działanie przeciwdrgawkowe (ale zawiera szereg alkaloidów, w tym papawerynę czy noskapinę) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf ... /pcn.12770
Inne badanie (stare, z 2004 r.) odnosi się już do kodeiny: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15466903/
a kolejne wprost traktuje o... syropie na kaszel z kodeiną (tu również wskazano na możliwe patomechanizmy): https://journals.lww.com/nbcs/fulltext/ ... ng.12.aspx
  • 107 / 6 / 0
W sumue racja, ale u Poluski to prawdopodobnie alko+energole i niedobór snu. kofeina wbrew pozorom też ostro jedzie po elektrolitach, a 300mg i to tydzień temu... raczej napewno nie jest to zespół odstawienny, przynajmniej od kody bo alko potrafi dać swositą strachliwość i roztrzęsienie nawet po dniu/dwuch/trzech z odbicia. A wpływ opio na noradrenaline super wyjaśnia dlaczego miks stim+opio jest super. Co do wpłuwu opium na padaczke, czy nie odwróci się on u uzależnionych używających dużych dawek, ze względu na tebainę, która jest stymulantem podobnym do strychniny? No i przy kodeinie dochodzi też podniesienie histaminy, która jest pobudzająca i przeciwpadaczkowa.
ODPOWIEDZ
Exception when calling VideoApi->videos_get: (500) Reason: Internal Server Error HTTP response headers: HTTPHeaderDict({'Access-Control-Allow-Credentials': 'true', 'Access-Control-Allow-Origin': '*', 'Access-Control-Expose-Headers': 'Retry-After', 'Alt-Svc': 'h3=":443"; ma=2592000', 'Content-Length': '291', 'Content-Type': 'application/problem+json; charset=utf-8', 'Date': 'Thu, 26 Jun 2025 21:26:09 GMT', 'Etag': 'W/"123-TljUAQ8boCPNg67GD97qdEr8r9I"', 'Server': 'nginx', 'Tk': 'N', 'X-Frame-Options': 'DENY', 'X-Powered-By': 'PeerTube', 'X-Ratelimit-Limit': '50', 'X-Ratelimit-Remaining': '49', 'X-Ratelimit-Reset': '1750973120'}) HTTP response body: {"type":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#section/Errors/SequelizeConnectionAcquireTimeoutError","detail":"Operation timeout","status":500,"docs":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#operation/getVideos","code":"SequelizeConnectionAcquireTimeoutError"}
Artykuły
Newsy
Marynarka wojenna Salwadoru skonfiskowała ponad 6 ton kokainy

Prezydent Salwadoru, Nayib Bukele, ogłosił w piątek przejęcie 6,3 tony kokainy i aresztowanie 17 podejrzanych handlarzy narkotyków podczas czterech „bezprecedensowych” operacji marynarki wojennej kraju na Oceanie Spokojnym.

policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.

Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...