Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 22 / 4 / 0
@RefinedFury dzięki za odpowiedź.
Sport uprawiam wszystkie 3,które wypisałaś,do tego siłka.
Ogólnie to staram się dbać o siebie,jestem po terapii uzależnień,żyje trzeźwo,ale no jest..kurwa ciężko?

Co odczuwałaś po duloksetynie?Co do brainzappsów to odstawiłem wenlafaksyne z dnia na dzień po 2 latach stosowania,tak samo inne depresanty i jakoś przeżyłem,choć fakt było to skrajnie nieodpowiedzialne.
  • 14 / 3 / 0
Noo schodzenie z dnia na dzień z leków to nie jest najlepszy pomysł, ale trzeba się o tym samemu przekonać, żeby uwierzyć... ;-)
Ogólnie duloksetynę uważam za jedną z lepszych substancji o działaniu antydepresyjnym. Dobrze ją wspominam, ale raczej nie zamierzam do niej wracać ;-) Aktualnie lecę na bupropionie i jednak bardziej mi podchodzi.
  • 10 / / 0
Zażywam dulokstetyne na zaburzenia lękowe co byście doradzili zależałoby mi aby coś dołożyć aktywizujacego ?
  • 75 / 10 / 0
@Pauleta1920 Najlepiej porozmawiać z magikiem - szczerze, co w jakiej ilości się bierze, wtedy będzie najbezpieczniej i pewnie najskuteczniej.
Poradzić może różnie - bupropion, czy nawet metylofenidat - one mają właściwości „aktywizujące”.
  • 994 / 267 / 0
@Pauleta1920

Z aktywizującymi uważaj, jeśli masz lęki.

W przeciwieństwie do @castlecastle odradzam bupropion, ponieważ działanie jest nijakie, a przy schodzeniu mocna zwala kilka dni.

metylofenidat też chyba kiepski pomysł, bo może uzależniać.

Ale oczywiście zostaje dla Ciebie król - Modafinil.
  • 10 / / 0
A co sądzicie o arypiprazolu chodzi mi o działanie aktywizujące ?
  • 1918 / 183 / 0
@Pauleta1920 Arypiprazol to neuroleptyk, jednak w dawce do 15mg włącznie potrafi działać aktywizujaco. Jeśli masz zaburzenia lękowe to nie wiem czy sięganie po neuroleptyk jest lepszym pomysłem niż znalezienie jakiegoś antydepresantu, lub dwóch, które by tlumiły te lęki. Jednak jeśli poprzednie leki nie pomagają tak jakbyś chciała to porozmawiaj z lekarzem o włączeniu Arypiprazolu. Z tego co wiem przy Twoich zaburzeniach nie będzie refundowany. Ciężko doradzić nie znając Twojej historii leczenia, leków które brałaś i bierzesz od jakiego czasu, reakcji na nie. Myślę, że lekarz będzie wiedział lepiej
Take DXM and Be Happy
  • 94 / 19 / 0
@Pauleta1920 odpowiedzi znajdziesz w wątku o arypiprazolu - niedawno o tym rozmawialiśmy.
  • 10 / / 0
Jest problem z dobraniem do dulokstetyny coś jeszcze przeciwlękowego , po pregabalin strasznie tyłem , spamilan zero efektów a wy co jeszcze byście polecili?

scalanie. lady

Mam silne zaburzenia lękowe w trudnych sytuacjach dostaje ataku lęku wygląda to tak że paraliżuje mi ciało boję się i lęki mi się nasilają, obecnie biorę dulokstetyne 60mg i na stabilizację nastroju lamotrygine 200mg, podejście do pregqbqlin miałem 2 razy bardzo tyłem, spamilan nie działał, po parokstetynie miałem dużo skutków ubocznych miałem podwyzszaną dawkę dulokstetyne na 90mg ale na tej dawce bardziej nasilały mi się lęki , zależałoby mi aby dodać coś przeciwlękowego do tego zestawu nie chciałbym go zmieniać proszę o poradę?

kolejny raz piszesz posta pod postem. jak chcesz coś dopisać to używaj opcji edytuj. ostatnie ostrzeżenie słowne. lady
  • 994 / 267 / 0
@Pauleta1920 po arypriprazolu możesz dostać akatyzji i nie będziesz mógł usiedzieć na dupie, ogarnij se ten Modafinil i dupa cicho.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Czy psychodeliki mogą wspierać praktykę medytacyjną? Analiza nowego badania

Czy psychodeliki mogą poprawić jakość medytacji? Nowe badanie opublikowane w PLOS ONE sugeruje, że tak! Aż 73,5% uczestników (634 osoby z 863) uznało, że doświadczenia psychodeliczne miały pozytywny wpływ na ich praktykę medytacyjną.

Kanada wprowadza przezroczyste opakowania na marihuanę

W marcu 2025 roku Health Canada, czyli kanadyjski odpowiednik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, ogłosił nowy pakiet zmian dla producentów konopi. Najważniejsza? Zgoda na przezroczyste okienka w opakowaniach suszu. Od teraz konsument może zobaczyć zioło jeszcze przed zakupem. To pierwsza taka zmiana od czasu legalizacji marihuany w Kanadzie. Ale to nie wszystko.

Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów

Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.