Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 115 / 44 / 0
@Heavenscape według angielskiej wiki sertralina zajmuje około 20% DAT w dawkach ~200mg, więc tyle co bupropion. Na skanach z pozytonowej tomografii emisyjnej widać że sertralina to DAT w jakimś tam stopniu zajmuje:

https://ejnmmires.springeropen.com/arti ... 23-01000-6

Ja ogólnie polecam połączenie bupropionu z sertraliną. Jak się oba leki dobrze wkręcą to buja nieźle, ale opcja raczej nie dla lękowców. I minus za OGROMNE pocenie się.
  • 68 / 46 / 0
@halowpierdol Miałem na myśli dawki parenteralne, z pominięciem first passa, który rozbraja bupropion znacznie bardziej niż sertralinę. Donosowy bupropion klepie na krótko, ale zauważalnie, a o skutecznym ćpaniu sertraliny jeszcze nie słyszałem. Ale ogólnie rzeczywiście dobre combo, szczególnie że sertralina również blokuje CYP2B6.
  • 115 / 44 / 0
@Heavenscape sertralina ma jednak zbyt duży rozrzut między siłą wiązania z SERT a DAT żeby móc nazywać ją SDRI z prawdziwego zdarzenia. Chociaż czytałem kiedyś w necie, że były doniesienia o rekreacyjnym używaniu sertraliny, a testerzy twierdzili że w bardzo wysokich dawkach udało im się uzyskać efekt przypominający stymulanty, ale ja bym się za cholerę nie odważył próbować. %-D

Combo bupro + sertra miło bardzo wspominam. Może nie było czuć takiej typowej stymulacji, ale jak zaczynałem coś robić to zasuwałem jak po władzie. Tylko musiałem mieć pod ręką tak z 5l wody, elektrolity i kilka koszulek na zmianę. Niestety potliwość po tym mixie była na tyle dokuczliwa że musiałem odpuścić, gdyby nie to pewnie nadal bym na tym leciał bo żaden inny lek/mix mnie tak nie postanowił na nogi.

Niestety porządnego DRI na deprechę nigdy się nie doczekamy ze względu na potencjał do nadużywania tego typu substancji. Była kiedyś na rynku amineptyna - słaby, ale selektywny DRI. Dostała bana właśnie ze względu na potencjał rekreacyjny, a szkoda bo podobno był to bardzo dobry lek.
  • 283 / 53 / 0
Działanie bupropionu oceniam na chujowe. No chyba, że ktoś jest zawodowym zawodnikiem sztuk walki, to wtedy może to być coś dla niego.

Plusy:
-brak lęków i depresji
-ultra łatwe podejmowanie decyzji i działania
-szybko zaczyna działać, u mnie po tygodniu

Minusy:
-zajebista mgła mózgowa, nie można słowa sobie przypomnieć -100iq;
-ogromne wewnętrzne wkurwienie, normalnie bym komuś na ulicy zajebał gonga jakby mnie zahaczył materiałem kurtki;
-ultra łatwe podejmowanie decyzji i działania, łatwo było pomyśleć o wyjebaniu całego siana na używki/hazard, gdzie bez tego leku idzie bardzo dobrze tego nierobienie;
-krótkowzroczność, brak myślenia o konsekwencjach swoich działań, "jakoś to będzie";
-stanie się absolutnym narcyzem, chuj mnie obchodzą inni ludzie, liczę się ja i tylko ja

No nie wiem, to był chyba najchujowszy lek jaki brałem (poza neuroleptykami). Stosowałem 4 tygodnie. Lekarz mi to na ADHD przepisał i lekkie stany depresyjne spowodowane śmiercią babci. Poszedłem na tej bupropionowej bani do prywatnej psychiatry to mi powiedziała, że w tym stanie nie będzie ze mną rozmawiać i zwróciła hajs za wizytę %-D

Także 2/10, są lepsze antydepresanty.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Niemcy. Gwałtowny wzrost importu marihuany

Od kwietnia 2024 r. Niemcy w znaczniej mierze zalegalizowały marihuanę. Od tamtego czasu import konopi wzrósł niemal czterokrotnie.

Brytyjski turysta wpadł w szał na lotnisku. Nagle z kieszeni wypadły mu narkotyki

Brytyjski podróżnik wpadł w szał na lotnisku na wyspie Phuket w Tajlandii. Nagle z jego kieszeni wypadły narkotyki. Został natychmiast aresztowany przez lokalne służby.

Londyn: Nowe zasady zatrzymania i przeszukiwania przez policję

Metropolitan Police ogłosiła nowe zasady 'stop and search'. Jak zauważają lokalne media, po raz pierwszy opublikowano tak szczegółowo zestaw formalnych zobowiązań dotyczących sposobu przeprowadzania zatrzymywania i przeszukiwania.