Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 2921 / 243 / 0
Siema, czy lecząc się prywatnie/na NFZ u lekarza psychiatry od wielu lat muszę mieć wpisane w papierach F11, aby mógł mi pisać buprę (bunondol) bez problemów ? Kiedyś miałem wypisane parę razy, ale NFZ się przyjebał i zabronił mi wypisywać (w sensie lekarzowi, do niego dzwonili).

Z F-ek mam następujące:
F13 - uzależnienie od benzodiazepin (diazepam, bromazepam, nitrazepam, klonazepam)
F19.2 - politoxy

Obecnie siedzę na klonach 2x dziennie i dzięki temu jestem w stanie normalnie funkcjonować społecznie (na zaburzenia lękowe to biorę, masę innych leków przerobiłem i tylko bdz pomaga). Gdybym jeszcze miał buprę (0,4 2x dziennie mi wystarczy) to bym miał pełną obstawę lekową i nic więcej bym nie potrzebował. Czy samo to, że lekarz wpisze mi na wizycie F11 całkowicie wystarczy do pisania mi bupry ? Sam lekarz jest w porządku, ale jak miałby mieć problemy przez jakieś nieścisłości w papierach to chyba sam go muszę lekko pokierować (podejrzewam, że wtedy uznał, że samo F19.2 wystarczy - co niestety nie okazało się prawdą). Psychiatra wie, że byłem wjebany w dragi i jestem opiatowcem ze skłonnościami do politoxy.
Dawny nick: tur3k
  • 2394 / 653 / 0
Nie znam się na tych skrótach. Mi zaczął pisać buprę jak powiedziałem że oksy mnie przerasta i czuję się od niego uzależniony. A teraz po tej nowelizacji ustawy to już wgl cyrk na kółkach się dzieje. Stopniowo. Na początku nikt tego IKP nie przeglądał i zarówno lekarze jak i placówki zdawały się mieć wto wyjebane. Wszyscy wtedy odetchnęliśmy z ulgą - jak się okazało przed wcześnie. Im dalej w las tym więcej wychodzi takich sytuacji jak ta Twoja. Mi też ciachneli oksy oraz alpre i kazali bez konkretnych papierów z PLB oraz od Psychiatry nie wracać.
Dam Ci Stronkę na PW gdzie mi pisali Buprę i DHC po okazaniu recept wstecznych oraz jakiś tam minimalnych podstaw papierkowych. Może to Ci pomoże jak Ci Twoim magikiem nie wypali.
  • 2921 / 243 / 0
Dzięki za info do stronki, ale nie to nie moja bajka - chodzi mi o to, aby lekarz miał załatwione wszystkie formalności w papierach (i ja też) do pisania mi bupry w tabletkach.
  • 2921 / 243 / 0
Jakie dokładnie formalności muszą być spełnione, aby psychiatra wypisał buprenorfinę ? W porównaniu do klonazepamu, który lekarz przepisuje mi bez problemu (w normalnych ilościach) z buprą jest problem. Mój się zasłania tym, że jest przy tym dużo roboty i papierologii oraz jakiś kontroli i nie chce mu się nawet wpisać w dokumentację medyczną F11, czyli uzależnienia od opiatów i odsyła na leczenie substytucyjne. Mimo, że kiedyś parę razy bunondol mi wypisał (lata temu) - później był jakiś zgrzyt, ze "NFZ się do niego przyczepił i nie może mi pisać" (tu nie wiem o co chodzi). Czy jeden psychiatra może wypisać na wizycie lek z grupy benzodiazepin i opiatów ? A o tym, że ćpam opio wie praktycznie od samego początku jak do niego chodzę, czyli gdzieś 8 lat już. Ręce opadają.
  • 386 / 148 / 0
Najpewniejsze byłoby zaświadczenie z Poradni Leczenia Bólu, ale nie sądzę, żeby w takowej poradni od razu wystawili takie coś po jednej wizycie.
  • 647 / 63 / 0
Bardziej chodzi chyba o refundacje lekarz pisal to na znizke czy na sto pro
  • 2921 / 243 / 0
Bunondol na 100% miałem wypisywany z tego co pamiętam. Na 99% :P
  • 3013 / 1016 / 0
mi psychiatrzy zapisują zawsze na 100% odpłatności, a preparatem zawsze jest Bunondol. według charakterystyki farmaceutycznej jest to opioidowy lek ściśle przeciwbólowy, który nie powinien być stosowany w procesie substytucji, do którego są przeznaczone inne preparaty takie, jak np. Bunorfin.

warto pamiętać, aby upominać lekarza o stosownym odnotowaniu sumarycznej ilości substancji czynnej, w przypadku buprenorfiny jest to konieczne, aby móc zrealizować e-receptę. choć większość systemów gabinetowych im samodzielnie oblicza dawkę łączną podczas sporządzania "bibuły". jednak to zależy od oprogramowania, tak przynajmniej się orientuję.

pozdrawiam, przodo
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
  • 407 / 40 / 0
Ja poszedłem do psychiatry bez żadnych papierow pokazalem puste paczki po klonach dhc majce i bupre powiedzialem ze chce z tego zejsc na buprze oprócz benzo pisał mi plastry 20mg a teraz bunofrin 8mg
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana

Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.

Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci czekoladkami z marihuaną w parku w Wheeling

Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci słodyczami z THC – psychoaktywnym składnikiem marihuany – w niedzielę po południu w parku w Wheeling na północno-zachodnich przedmieściach Chicago. Dzieci trafiły do szpitala.

W sieci znaleźli ogłoszenia, zatrzymali 22-latka. Po raz kolejny za narkotyki

Policjanci zatrzymali 22-latka podejrzanego o posiadanie i udzielanie znacznej ilości narkotyków. Mężczyzna miał docierać do klientów w sieci i oferować im sprzedaż marihuany i 4CMC. W przeszłości był już zatrzymywany w związku z podobną sprawą.