16 października 2023WujekMorda pisze: Otóż tonę w uzależnieniu jakie zgotowałem sobie poprzez branie dużych dawek pregi podbijanych alkoholem. Zanim się zwierzę i zapytam profesjonalistów chciałem się upewnić czy takiego tematu już tu nie ma - a jeśli jest proszę o linka i tam się uzewnętrznię. ( wiem że jest temat o uzależnieniu każdej z tych substancji z osobna ale mi chodzi konkretnie o krzyżówkę - 1.2kgpregi+ 12 browarów na dzień np ). a jeśli takowego nie ma to się rozpiszę. mam 30L+ nie raz byłem uzależniony od różnych ścierw ale to uzależnienie od GABA mnie przerasta po chuju T___T
To szalejesz.
Sam będąc na prędze pije alkohol. Ku mojemu szczęściu są to małe ilości, natomiast znam ten problem.
Czy widziałeś dość ciekawą rozpiskę schodzenia z pregabaliny w innym wątku?! Myślę, że warto żebyś się zapoznał.
alkohol bardzo mocno podbija działanie pręgi, przez wpływ na te same receptory (pregabalina działa na kanały wapniowe i substancje P a etanol na gaba-a i receptory NMDA), więc myślę, że odstawienie powinieneś dobrze rozpracować i podejść do niego rozsądnie. Ja też staram się ograniczyć te substancje i robię to stopniowo. Do tego wszystkiego mam jeszcze trzeciego współzawodnika, lecz tutaj nie będę o nim wspominał.
Polska służba zdrowia jest 'chwilę' do tyłu, bo jeśli w GB, lub US pojawiają się już artykuły na temat szkodliwości, oraz uzależnienia od pregabaliny to u nas ten lek jest stawiany ponad benzodiazepinami i wyjątkowo chętnie przepisywany. Z resztą... ostatnio pani (młoda i dredziasta) psychiatra powiedziała mi, że w żadnym wypadku rolki- 'to lek dla wdów', lecz pregabalina! To jest środek dla trzydziestolatków!
Faktycznie- działa.
Nie zamula..., a raczej pobudza...
Daje chęć i motywacje...
Mógłbym jeszcze wiele napisać.
Dobrze, że mamy tę pręgę (mimo wszystko), lecz w przypadku używania grama dziennie + alkohol, no to niestety będziesz miał ból przy odstawianiu.
dodane uściślenie - detronizator
16 października 2023WujekMorda pisze: Otóż tonę w uzależnieniu jakie zgotowałem sobie poprzez branie dużych dawek pregi podbijanych alkoholem. Zanim się zwierzę i zapytam profesjonalistów chciałem się upewnić czy takiego tematu już tu nie ma - a jeśli jest proszę o linka i tam się uzewnętrznię. ( wiem że jest temat o uzależnieniu każdej z tych substancji z osobna ale mi chodzi konkretnie o krzyżówkę - 1.2kgpregi+ 12 browarów na dzień np ). a jeśli takowego nie ma to się rozpiszę. mam 30L+ nie raz byłem uzależniony od różnych ścierw ale to uzależnienie od GABA mnie przerasta po chuju T___T
09 listopada 2023WujekMorda pisze: Ta prega i pare piwek miało być kurva z nich wyjsciem po częsci i zaczynam zataczać błędne koło..... ale chyba już lepiej walić alpre kiedy kontrolujesz dawki niż 1k+ pregi dziennie zapijanej morzem alkoholu....
Tak wygląda książkowy rozwój uzależnienia, a próby zastąpienia jednego uzależnienia drugim to zazwyczaj droga do politoksykomani i w dłuższej perspektywie jest coraz gorzej.
Terapia leczenia uzależnień na ten moment to jedno z nielicznych narzędzi które wykazuje jakąś tam skuteczność, rozmontowanie mechanizmów uzależnień i uczciwa praca z resztą trzeźwiejącej grupy. Wielu osobom uratowało to życie, wiele osób stwierdziło że to nie dla nich i będzie ćpać do końca życia łudząc się że "kiedyś"....kiedyś w końcu się ogarną i przestaną, ale jeszcze nie dziś. Dziś jeszcze jedna paczka benzo i łyk alko.
Najlepiej odstawić alkohol na początek, jak poczujemy się trochę lepiej, można myśleć o cięciu pregabaliny..
Ja jednak na tą chwilę sobie nie wyobrażam życia bez pregabaliny, próbowałem odstawić kilkukrotnie z marnym skutkiem.
Mam nadzieję, że kiedyś wynajdą lek na wszystkie moje dolegliwości i uzależnienia :)
EDIT:
15 listopada 2023Krzysiu86Dr pisze: Pregabaline biorę jakieś 2,5 roku, dawka 300-450 mg do tego dużo piłem alkoholu 6-8 piw dziennie, połowę życia popijałem alkoholem swoje leki na depresję i lęki, czasami leczyłem się również amfą, trawą, Tramalem, kodą. Najpierw odstawiłem amfę, następnie opio, trawę, a niedawno odstawiłem alkohol.. póki co 2 tyg nie pije. Masakra. Nic mnie nie cieszy.
Najlepiej odstawić alkohol na początek, jak poczujemy się trochę lepiej, można myśleć o cięciu pregabaliny..
Ja jednak na tą chwilę sobie nie wyobrażam życia bez pregabaliny, próbowałem odstawić kilkukrotnie z marnym skutkiem.
Mam nadzieję, że kiedyś wynajdą lek na wszystkie moje dolegliwości i uzależnienia :)
Ten lek już istnieje przyjacielu! I Się nazywa kokaina! Pytanie czy Cię na niego stać ;)
Na moje szczęście nie stać mnie na takie leki jak koko :) Wystarczą mi przygody ze ścierwem, opioidami i ciągoty do tego syfu.
Zauważyłem że po zmniejszeniu dawki pregabaliny, od kilku dni 225 mg, schodzę delikatnie co 2-3 tygodnie, ciągnie mnie do alkoholu i ostatnio browary piłem ostro bo ciągle czegoś mi brakuje. Nadejdzie kiedyś taki dzień że odstawie wszystkie używki i będę spokojny. Piach wyciągnie wszystkie choroby i zmartwienia. Trzymaj się :)
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje
Użytkownicy psychodelików inaczej przetwarzają emocje, m.in. szybciej rozpoznają zagrożenie - wynika z badania UJ. Kierujący nim prof. Michał Bola podkreślił, że przeciera ono szlaki w obszarze neuroobrazowania użytkowników psychodelików, jednak pełne zrozumienie ich wpływu na mózg wymaga wielu lat pracy.
Badania dowiodły, że marihuana opóźnia rozwój nastolatków
Badanie przeprowadzone na ponad 11 tys. nastolatków wykazało, że zażywanie marihuany wiąże się z wolniejszym rozwojem poznawczym (zapamiętywaniem, koncentracją i szybkością myślenia), a także z gorszą pamięcią w kluczowych latach rozwoju mózgu.
KAS wykryła 50 kg marihuany w przesyłkach z odzieżą
Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie skontrolowali przesyłki znajdujące się w jednej z firm spedycyjnych w Pruszkowie. W ośmiu paczkach wykryli narkotyki.