Taka posucha u mnie z opio, że dorwałam się do 480 mg po przerwie, a potem leciutkie 150 mg z CWE na drugi dzień, leciutko. Za pierwszym razem uznałąm, że albo grubo, albo wcale, i to był chyba BŁĄD...
Rzecz się stała dobę od dawki metotreksatu (20 mg p.o.). Niedość, że sam metotreksat ma niemiłe skutki uboczne szczególnie przyjmowany doustnie, to jeszcze dojebałam biednej wątrobie kodeinę, i sulfogwajakol.
Efekt? Wkurwienie, nieludzkie wkurwienie, albo to syndrom niedoćpania, bo metabolizm kodeina / morfina jeszcze bardziej nie daje rady, i dostaję więcej czegoś, co nie służy. Zarzygałam również przystanek tramwajowy i ledwo jeszcze doszłam do miejsca przeznaczenia.
kodeina z CWE podziałała już lepiej, choć ciągle byłam wkurwiona, tym razem bez wymiotów.
Do sedna: czy trzeba z niej zrezygnować biorąc metotreksat? Czy podawanie podskórne mtx mogłoby pomóc? W życiu nie miałam takich problemów. Próby wątrobowe z lipca - były w normie. Następna morfologia - o ile się nie mylę w październiku, kiedy będę już na injekcjach z mtx.
Załamałam się wtedy. Tak liczyłam na fajny powrót. Dogrzebałam się, że CYP2D6 i CYP3A4 jest bardzo obciążone i po moich bidnych kompetencjach można wywnioskować, że cały proces jest bardzo zakłócony. Wyglądałam tak, jak bym była niewiadomo jak porobiona, ale w środku to była istna tortura.
Nie ma gorszego uczucia chyba.
Zaznałem go nie raz, nie dwa na kodeinie i innych opiatach też. Zauważyłem, że wszystko mnie wtedy wkurwia i staje sie dla innych w otoczeniu skurwysynem gdy wezme kode/oxy/majke. Tak jakby coś sie stało przed moim zarzuceniem, gdy tak naprawde jestem zawsze w dobrym humorze.
Biore Arypiprazol, Escitalopram Propranolol codziennie (lecze sie psychiatrycznie)
Antek czeka w lodowce, nie umre?
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Najgroźniejsza tajemnica starożytnej Grecji? Napój z Eleusis mógł zawierać halucynogen spokrewniony
Toksyczny sporysz, pasożytniczy grzyb wytwarzający alkaloidy powiązane chemicznie z LSD, mógł po odpowiedniej obróbce stać się halucynogenem używanym podczas misteriów eleuzyjskich – wynika z badania opublikowanego 13 lutego 2026 roku w „Scientific Reports”.
Endometrioza, opioidy i droga do macierzyństwa
Kamila mówi wprost, że gdyby nie terapia konopna, prawdopodobnie zdecydowałaby się na histerektomię (usunięcie macicy) jako ostateczne rozwiązanie. W jej ocenie poprawa jakości życia pozwoliła jej podjąć inne decyzje terapeutyczne i odzyskać nadzieję. Dziś uważa, że bez tej zmiany nie byłoby ciąży i nie byłoby Gabrysia.
Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?
Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.