Dyskusja o głównym alkaloidzie opium, oraz jego półsyntetycznej pochodnej.
Więcej informacji: Morfina w Narkopedii [H]yperreala,Heroina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 28 / 1 / 0
Yoo :)
Jaka jest przyswajalność morfiny w tabletkach o natychmiastowym uwalnianiu ? Chodzi o sevredol 20 mg. Przykładowo; ile mg morfiny organizm przyswoi po spożyciu jednej tabletki sevredolu z tych 20mg ?

Wyczytałem w necie, że zażywanie tabletek morfiny razem z posiłkiem lepiej się wchłania tylko nie wiem czy te "lepiej" ma oznaczać większą przyswajalność czy szybkość wchłaniania.

Z góry dzięki za odp. :)
  • 356 / 68 / 0
biodostepnosc morfiny 25-40%. z tego co wiem wg niektorych badan zjedzenie posilku zwieksza dostepnosc, ale ogolnie leki na pelny zoladek moga ladowac sie wolniej.
  • 3901 / 561 / 0
@DexPL
20 sierpnia 2021DexPL pisze:
@lol Chodzi o temperaturę wody (innego rozpuszczalnika) którym rozrabiamy tabletkę. To chyba oczywiste. Bez podgrzania (zmiany energii) proces jest dużo wolniejszy i wręcz w wielu przypadkach niekompletny. Staram się pisać jak najprościej, żeby nie komplikować rzeczy, które i tak są nikomu niepotrzebne na etapie rozpuszczania i walenia po kablu;)

żadna zbitka z temperaturą nie ma sensu. temperatura odnosi się do energii, natomiast katalizator to substancja.
woda tez nie wiem czy moze sie liczyc, jako ze ilość katalizatora przed i po reakcji musi pozostać bez zmian.
  • 4603 / 2205 / 1
Co to znaczy "zbitka z temperaturą"?
Nie wiem, jak Ci to napisać łatwiej, byś zrozumiał. Może tak: Następnym razem PST rób w zimnej wodzie źródlanej. Zobaczysz różnicę w przebiegu reakcji do zwykłej.
  • 2115 / 625 / 0
@DexPLPlus podgotowanie wpływa na proces, hmm, rozbicia tabletek a raczej pyłu z nich na jeszcze drobniejsze okruszyny. Szczególnie widoczne jest to przy MST, ale i przy Sevredolu (który, jeszcze jak próbowałam jakoś w lutym, wydawał mi się strasznie spieprzony - inna jakby farba, inne zachowanie przy gotowaniu) gdzie tabletka pokruszona i zalana wodą najpierw osiada pyłem na dnie, a wraz z podgotowywaniem wypływa na wierzch i dopiero gdy całość wypłynie na wierzch, to z MST można sobie ściągnąć wosk w bok, a na dole mieć w miarę klarowny i gotowy do filtracji r-r, z Sevredolem zjawisko podnoszenia się pyłu przy gotowaniu też jest widoczne, choć mniej, ze względu na laktozę zmieniającą kolor r-ru na łyżce.
widzę szalonych, którzy chodzili po morzu
wierzyli do końca i poszli na dno
teraz jeszcze przechylają moją łódź niepewną
odtrącam te sztywne dłonie okrutnie żywa
odtrącam rok za rokiem.
  • 4603 / 2205 / 1
Podnoszenie się płynu pod wypływem ciepła to konwekcja. Ciepły płyn podnosi się do góry i zabiera ze sobą odrobinki, dlatego jest opcja odseparowania frakcji od siebie.
  • 28 / 1 / 0
Tabletki morfiny o szybkim uwalnianiu (sevredol) zaczynają działać po 30 min. Po jakim czasie od spożycia sevredolu, stężenie działania morfiny w organizmie jest najwyższe ? Ktoś wie ? Z góry dzięki za odpowiedz. :)

Pozdro ;)
  • 4603 / 2205 / 1
morphine pharmacokinetics

Wpisz wyszukiwarce tę frazę i będziesz miał mnóstwo wykresów pokazujących rozkład stężeń w czasie.
Sevredol nie jest żadnym lekiem o "szybkim uwalnianiu". To zwykły siarczan morfiny do podania p.o. Działa normalnie, w odróżnieniu od MST, czy leku o wydłużonym uwalnianiu (ten jest zmodyfikowany, by działał dłużej i uwalniał się częściowo, tak by zapewnić 12 godzinna administrację). Sevredol natomiast uwalnia się całkowicie i ma farmakokinetykę siarczanu morfiny podanego p.o.
  • 3901 / 561 / 0
@DexPL
29 sierpnia 2021DexPL pisze:
Co to znaczy "zbitka z temperaturą"?
Nie wiem, jak Ci to napisać łatwiej, byś zrozumiał. Może tak: Następnym razem PST rób w zimnej wodzie źródlanej. Zobaczysz różnicę w przebiegu reakcji do zwykłej.
Albo nie przeczytales w ogóle o czym pisalem Deksiu albo nawet nie starales się zrozumiec (bedąc pewnym, ze masz rację) : )) Temperatura jest miarą ENERGII kinetycznej czasteczek.
To ze wiecej/szybciej rozpuscisz w cieplejszej wodzie nie ma związku ANI z definicją katalizatora, ANI z jego rolą.

Mieszasz pojęcia ciepla (ENERGII) z katalizatorem (substancją chemiczną). To sa zupelnie rozne byty.

Więc ani temperatura nie jest katalizatorem, ani tez jak pozniej pisales ta "woda, ktora jest podgrzewana". I pierwszy twoj post byl bledny, i drugi.

A juz na marginesie rola Katalizatora jest zwiazana raczej z energią aktywacji. Podnoszenie temperatury nie ma wplywu na energię aktywacji.

KATALIZATOR
a PODNOSZENIE TEMPERATURY

to 2 RÓŻNE sposoby przyspieszania reakcji.

Staralem Ci sie wytlumaczyc najlepiej jak potrafie.
EOT.
  • 22 / 3 / 0
Hej wszystkim. Tak się złożyło, że mam obecnie 10 tabletek mst po 100 mg.
I tu się pojawia moje pytanie: ile wziąć na pierwszy raz, by przyjemnie i dość mocno się tym ugrzać, a jednocześnie nie przedawkować? Chodzi o dawki p.o. i p.r., bo chciałabym w najbliższym czasie przetestować oba sposoby.

Dodam, że od 3 lat biorę kodeinę - z czego od 2 bardzo często. Od dawna nie mialam od tego przerwy dłuższej niż miesiąc. Zdarzało mi się też codzienne branie po kilka-kilkanaście dni oraz dłuższe okresy brania co 2-3 dni. Obecnie przez ostatni miesiąc brałam mniej więcej raz w tygodniu po 405-420 mg, a przedtem miałam 3 tygodnie przerwy (ech, pomyśleć, że na samym początku 200 mg potrafiło mnie nieźle porobić...).

Dodam jeszcze, że ważę jakieś 70 kg (jestem dość wysoka).
ODPOWIEDZ
HyperTuba dodaj film
Artykuły
Newsy
Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną

Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.

Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu

Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.

Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.