Może trzeba zjeść kilka grejpfrutów dzień wcześniej by poczuć różnice. Nie wiem. Teraz zmieniam odpowiedź w ankiecie na Grejpfrut nie podbija działania kodeiny
// Prawda. dex podbija kodę.
27 sierpnia 2021g3no pisze: Ja tam pieprz lubię... To ma być czarny? Standardowe opakowanie pieprzu to 20 g, czyli nawet bez szalki łatwo odmierzyć 10 g. Godzina przed K? A przy maku też jest sens?
hehe ja też lubię, jednak nie w takich ilościach.
To ma być czarny?
//
Teraz przeczytałem, że to niby biały grejpfrut podbija a nie czerwony xD
DXM is O-demethylated into Dextrorphan (DXO / D-3-hydroxy-N-methylmorphinan) by the CYP2D6 enzyme.
Codeine is not itself centrally active, and must first be converted via first-pass metabolism into morphine by the cytochrome P450 enzyme CYP2D6
Musiałbym przetestować to w przypadku kodeiny. Być może osoby, u których metabolizm przechodzi "normalnie", nie odczują wzmocnionego działania. Natomiast u osób, u których ten proces jest upośledzony, różnica będzie zauważalna
Aczkolwiek są to luźne dywagacje, wymagają weryfikacji
Tak zwany Wielozakonnik
Z tytułem Zakonnego Doktorka
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Marihuana a demencja. Nowe badanie przyniosło zaskakujące wyniki
Alkohol i konopie wpływają na kierowców w odmienny sposób
Marihuana zmniejsza stres? To nie musi być prawda
Regularni użytkownicy konopi często deklarują, że marihuana pomaga im w walce ze stresem. Najnowsze ustalenia naukowców pokazują jednak, że subiektywne poczucie ulgi w dużej mierze wynika z efektu placebo. Choć THC faktycznie wpływa na niektóre wskaźniki fizjologiczne, inne pozostają bez zmian, a część – jak tętno – wręcz rośnie. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Washington State University oraz Arizona State University objęło 120 osób regularnie sięgających po marihuanę. Eksperyment przeprowadzono metodą podwójnie ślepej próby (ani uczestnicy, ani badacze nie wiedzieli, kto otrzymuje substancję czynną).
Narkotyki w listach do więźniów. Wysyłali je do zakładów karnych w całej Polsce
Narkotyki trafiały pocztą do więzień w całej Polsce. Prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko małżeństwu z Gorzowa Wielkopolskiego. Ewelina T. i Marcin T. mieli przez ponad cztery lata uczestniczyć w procederze, którego wartość oszacowano na co najmniej 50 tys. zł.
Rozebrali LSD na części. Zostało działanie bez wizji
Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis podszedł do LSD tak, jak inżynier podchodzi do urządzenia, którego nie rozumie: rozłożył je na części i sprawdził, bez których nadal działa. Praca ukazała się we wrześniu 2026 roku w „Proceedings of the National Academy of Sciences”, a jej autorem korespondencyjnym jest David E. Olson, dyrektor Institute for Psychedelics and Neurotherapeutics.