Benzedryna, psychedryna, α-metylofenyloetyloamina
Więcej informacji: Amfetamina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 4 / 1 / 0
amfetamina jest związkiem o prostej strukturze, który jest stosunkowo łatwo zsyntetyzować jako mieszaninę racemiczną, czyli mieszaninę dwóch izomerów a dokladnie enancjomerów. Jest pochodną fenetylaminy (skrót od β-fenyloetyloaminy). Jej pełna, systematyczna nazwa to: (±)-(RS)-2-amino-1-fenylopropan (±) oznacza mieszaninę racemiczną (1:1) enancjomerów prawo (+) i lewoskrętnego (-). Należy tu zaznaczyć, że tylko izomer prawoskrętny (+) o absolutnej konfiguracji S wykazuje działanie euforyzujące, zaś izomer lewoskrętny R ma działanie bardziej obwodowe wykazując oszkodliwe działanie na serce. Powoduje zmiany w obrazie EKG charakterystyczne dla zawału mięśnia sercowego. Na rysunku pokazano enancjomer o konfiguracji absolutnej S. Czysty izomer prawoskrętny amfetaminy jest nieopłacalny do uzyskania w drodze totalnej syntezy, ma on działanie bardzo podobne do kokainy. Okres półtrwania racemicznej amfetaminy w organizmie wynosi ok 6 godzin; metabolizowana jest głównie odmiana prawoskrętna do BMK, który ma działanie drażniące i p-metoksyamfetaminy, która ma działanie psychotropowe (wywołuje psychozy), razem ok 40-50%. Reszta czyli właściwie odmiana lewoskrętna wydalana jest w stanie niezmienionym. (±)-amfetaminę produkuje się najczęściej w reakcji Leuckarta redukcyjnego aminowania benzylometyloketonu (BMK, fenyloaceton) formamidem względnie mrówczanem amonu w obecności kwasu mrówkowego lub przez kondensację aldehydu benzoesowego z nitroetanem w obecności n-butyloaminy i redukcję powstałego beta-nitrostyrenu glinowodorkiem litu (LiAlH4) do amfetaminy w bezwodnym tetrahydrofuranie lub eterze dietylowym (redukcję beta-nitrostyrenu można również przeprowadzić elektrolitycznie na katodzie rtęciowej w mieszaninie wody i octanu etylu do amfetaminy lub opiłkami żelaza w roztworze kwasu solnego do BMK i potem jak wyżej) lub z allilobenzenu i acetonitrylu w reakcji Rittera. Czystą (+)-amfetaminę uzyskuje się w drodze rozdziału racematu. Czysta racemiczna amfetamina jest higroskopijną bezbarwną cieczą o właściwościach silnie zasadowych gęstosci trochę większej od wody. amfetamina w postaci wolnej zasady nadgryza szkło i niszczy korki gumowe. Ma niezbyt przyjemny i charakterystyczny "mysi" zapach. Jej temperatura wrzenia wynosi 98°C pod ciśnieniem 12 mmHg lub 203°C pod ciśnieniem 750 mmHg (azot). Podczas destylacji tworzy z wodą azeotrop. Rozpuszczalność w wodzie ok. 1 g w litrze. Pozostawiona na wolnym powietrzu ciemnieje reagując z tlenem (tworzy polimeryczne produkty) oraz dwutlenkiem węgla tworząc ciało stałe - higroskopijny karbaminian (±)-amfetaminy. Przechowuje się ją w ciemnych butelkach napełnionych argonem lub azotem. Pozostawiona na ciele przez dłuższy czas powoduje trudno gojące się oparzenia, połknięta uszkadza ścianę żołądka powodując dotkliwy ból. Z powodu tych właściwości (±)-amfetaminę przeprowadza się w obojętne sole najczęściej siarczan (±)-diamfetaminy (zwany w uproszczeniu równeż amfetaminą) (rozpuszczalność w wodzie 1,1 g w 10 ml w 20°C) lub chlorowodorek (±)-amfetaminy (higroskopijny). Stosuje się również jednozasadowy fosforan (±)-amfetaminy lub winian (±)-diamfetaminy. Obie sole rozpuszczaja się w wodzie lepiej niż siarczan, ale nie są higroskopijne. Wszystkie sole amfetaminy są białymi proszkami o gorzkim smaku. Szkielet cząsteczki amfetaminy jest podstawą wielu innych narkotyków, jak na przykład: MDMA, MDA, MDE, DOM, DOB. Pochodne amfetaminy mają również zastosowanie w medycynie (na przykład fentermina czy bupropion). Właściwie dodając do szkieletu β-fenyloetyloaminy różne podstawniki prawie zawsze otrzymujemy związek aktywny biologicznie (od silnego pobudzenia do halucynacji) jak np. meskalina 2-(3,4,5-trimetoksyfenylo)etyloamina.

Otrzymywanie

§ PRODUKCJA amfetaminy Z FENYLOALANINY
Nieprawdopodobnie prosta jest synteza amfetaminy z aminokwasu zwanego FENYLOALANINA. Jest on latwo dostepny, bo stosowany przez kulturystów. FENYLOALANINA to kwas 2-amino-3-fenylopropanowy. Róznica pomiedzy amfetamina a FENYLOALANINA jest taka, ze grupa COOH (z FENYLOALANINY) zostala zastapiona grupa CH3. CHLOREK TIONYLU zastapi OH przez podstawienie atomu Cl, który rozpadnie sie i zostanie podstawiony przez atom H, gdy dodamy LiAlH4, SODIUM BOROHYDRIDE(borowodorek sodu), albo WODÓR (H2) z NIKLOWYM albo PLATYNOWYM katalizatorem. Jezeli uzyjemy WODÓR i metal dla tego kroku, to zredukujemy grupe karbonylowa z jednym z wodorów. Dlatego jest to najlepsza metoda, bo oszczedza czas i wysilek redukujac podwójnie za jednym razem. Gdy grupa karbonylowa jest zredukowana, otrzymujemy AMFETAMINE.

§ PRODUKCJA METYLOAMFETAMINY Z efedryny
Zrobienie METYLOAMFETAMINY z efedryny jest mozliwe. Roznica pomiedzy METYLOAMFETAMINY a efedryny jest taka, ze w efedrynie występuje grupa alfa-hydroksylowa. Niech efedryna reaguje z CHLORKIEM TIONYLU, co spowoduje zastapienie OH z Cl, aby wyprodukowac N-METYLO-alfa-CHLOROAMFETAMINE. Uwodornienie tego produktu jest latwe: uzyj LiAlH4, SODIUM BOROHYDRIDE, albo nawet WODÓR z NIKLOWYM lub PLATYNOWYM metalem jako katalizatorem. Produktami tego kroku sa: N-metyloamfetamina i KWAS SOLNY. Odparuj wode i masz chlorowodorek METYLOAMFETAMINY.

§ PRODUKCJA METYLOAMFETAMINY Z amfetaminy
Jednym z najprostszych sposobow na wykonanie METYLOAMFETAMINY, jest produkcja z amfetaminy. Róznica pomiedzy amfetamina a metyloamfetamina to dodanie pojedynczej grupy metylowej (CH3) do grupy aminowej (NH2) w amfetaminie. Nalezy zamienic w pare AMFETAMINE z wiazanka CHLOROMETANU (CH3Cl) i gazowa PIRYDYNA. Wówczas grupa aminowa z amfetaminy pobiera od CHLOROMETANU grupe metylowa i odlacza wodor. Wodór przylacza sie do uwolnionego chloru (chlor z CHLOROMETANU) i w rezultacie KWAS SOLNY przereaguje z PIRYDYNA. PIRYDYNA jest opcjonalna. Jej dodanie kontroluje reakcje, laczac nadmiar KWASU SOLNEGO z równania, ale nie jest konieczna.

§ PRODUKCJA amfetaminy Z FENYLOACETONU
Z FENYLOACETONU AMFETAMINE mozna otrzymac na trzy sposoby: 1) FENYLOACETON + HYDROKSYAMINA daje OKSYM, ktory po redukcji WODOREM w obecnosci NIKLU daje AMFETAMINE. 2) Redukcja krystalicznego FENYLOACETONU WODOREM w obecnosci NIKLU przy jednoczesnym dzialaniu AMONIAKIEM. 3)Kondensacja FENYLOACETONU z HYDRAZYNA i redukcja powstalego HYDRAZONU WODOREM w obecnosci NIKLU.

Synteza fenylopropanonu (BMK)

Potrzebne Odczynniki

· 2-fenylo-1,2-propanodiol, albo 1,2-epoksy-2-fenylopropan,

· Kwas siarkowy 98% (H2SO4),

· eter etylowy (C2H5-O-C2H5),

· Siarczan magnezu, bezwodny (MgSO4),

· Azotan amonu(NH4NO3).

Skąd to wziąć?

2-fenylo-1,2-propanodiol, 1,2-epoksy-2-fenylopropan - z tymi odczynnikami będzie ciężko. Trzeba by sobie samemu je zsyntezować. Kwas siarkowy możemy kupić na stacji benzynowej pod postacią elektrolitu, jest to rozcieńczony kwas siarkowy 30%, więc musielibyśmy go zatężyć. eter etylowy i bezwodny siarczan magnezu kupimy w sklepie chemicznym. Azotan amonu kupimy w sklepach rolniczych, albo chemicznych.

Sprzęt:

· Kolba kulista,

· Termometr,

· Łaźnia wodna,

· Bagietka szklana,

· Duża zlewka,

· Sączek,

· Lejek szklany,

· Statyw,

· Skrócona aparatura do destylacji,

Odmierzamy 17,6 grama 1,2-epoksy-2-fenylopropau, lub 20 gram 2-fenylo-1,2-propanodiolu i wrzucamy wybrany związek do kolby kulistej, do której uprzednio wlaliśmy 50ml kwasu siarkowego 98% i umieściliśmy ją na łaźni wodnej z lodem i azotanem amonu.

Czas dodawania powinien wynosić 1,5 godziny. Podczas dodawania będą się tworzyć grudki, które systematycznie rozbijamy szklaną bagietką. Pod żadnym pozorem temperatura zawartości zlewki nie powinna podnieść się powyżej 15*C.

Po tym czasie otrzymamy papkę, którą przerzucamy do zlewki, w której umieszczony jest pokruszony lód i ekstrahujemy eterem etylowym (uwaga eter etylowy ma silne właściwości narkotyczne - usypia).

Powstałą warstwę eteru przenosimy do czystego naczynia i suszymy bezwodnym siarczanem magnezu, po czym kiedy już ją wysuszymy to sączymy i zatężamy przesącz do 30cm3).

Teraz umieszczamy przesącz w skróconej aparaturze destylacyjnej i oddestylowujemy eter i odbieramy frakcję fenylopropanonu, który posiada temperaturę wrzenia około 95-98*C, przy ciśnieniu 13 hPa. Powinniśmy otrzymać 8 gram fenylopropanonu.

Fenylopropanon używany jest do otrzymywania amfetaminy (2-fenylo-1-metyloetyloamina) - do czego szczerze nie zachęcamy i nie podaliśmy tej syntezy w żadnym wypadku w tym celu! Podany on został w celu substancji do otrzymywania środków kosmetycznych!
Literatura:
- "PREPARATYKA I ELEMENTY SYNTEZY ORGANICZNEJ", autor: Jerzy T. Wróbel.
Uwaga! Użytkownik Ppzlikenam nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2394 / 653 / 0
Ej co byscie zrobili jakby kolega który wali fete 24/7 i torche mu sie wali w bani próbował wbic do was o 5:30 z materiałami na kibel gdzies z odzysku z zamiarem zrobienia łazienki ( bo macie nieskonczoną .. - przejdę na ja - mam kibel ale nie mam kafelek i prychy ). ja ze względu na godzinę typa nie wpuszczam. Na to wszystko zjawia sie moja stara któa każe brudnemu ćpunowi z tymi manelami wypierdalać. I teraz tenże tyo ze mnie robi tyrana bo on jest taki super że chciał mi łazienke za darmo zrobić. No ale z drugiej strony to kto normalny bez KAPKI zapowiedzi przychodzi do drugiej osoby o 5:30 robić jej łazienkę. Weźcie to rozkmińcie - kto tu w tej historii jest zły ? Ja że go nie wpuscilem ( go- juz robił takie akcje ze po calonocnych jazdach na fecie wpadał rano żulic klona odemnie ale nigdy nie przynosił"łazienki" ze sobą xD ) i nie mógł zrobić mi łazienki i że moja stara widząc sytuacje ze typ przecpany z wiadrami kafelek chce w jej mieszkaniu ( ona jest wlascicielka ) lazienke robic czy on bo niezaleznie od tego jaki masz prezent sie nie zjawia komus bez zapowiedzenia o 5;30 na chacie ?? Bo mowie chłop mi teraz wyrzuty robi jak to chciał dobrze ale przeciez on kurwa chyba zwariował , nie?
  • 259 / 98 / 0
Heh... mój dawny znajomek amfetaminarz ostatnio podbija o 5 rano żeby mi podarować skarby które wynajduje na śmietnikach ( taka sobie pasję znalazł)...
Tak- na bank zarówno mojego jak i Twojego znajomego zwyczajnie posrało
  • 347 / 74 / 0
Lol, nie widzę niczego nadzwyczajnego w robieniu komuś łazienki o 5;30 . Byle by cicho było do tej 6 bo cisza nocna xD
  • 2569 / 531 / 0
Nie ma w Polsce czegoś takiego jak cisza nocna już od PRLu.
Uwaga! Użytkownik Vetulani44 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 268 / 36 / 0
z tym kiblem to nie wiem
odnosnie wizyty o godz 5.30 - jesli wspolnie pizgacie kreski to nie ma takiej pory która bylaby nieodpowiednia... %-D co innego jesli tylko on w temacie, wtedy slabo to wyglada
Uwaga! Użytkownik nawachajka nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2394 / 653 / 0
08 lipca 2021porkchop pisze:
Heh... mój dawny znajomek amfetaminarz ostatnio podbija o 5 rano żeby mi podarować skarby które wynajduje na śmietnikach ( taka sobie pasję znalazł)...
Typ teraz przeżywa jakieś przesilenie. Nie spał gdzies z tydzien, matka go wypierdala z domu i jest chodzącą bombą zegrarową. W obliczu wyjebania z chaty ta "łazienka" to była próba przylepienia sie do mnie - przeciez jak robił by mi łazienkę za free to miałby gdzie spac przez parę dni. Wciągnął w to ( czyli swoje aktualne chujowe zycie ) jeszcze mojego sąsiada a naszego wspólnego kolegę jak i od niego uslyszal ze spac to moze co najwyzej w piwnicy zabrał mu rower i jakas torbę po czym spierdolił z info że on jedzie sie wieszac. No ale kurwa roweru i torby nie oddał. Ja przez ta akcje z lazienką juz od 3 dni mam kłótnie z matulą że takie lumpy do mnie przyłażą że u mnie melina, choć nikt do mnie nie przylazi. On wlasnie przylazł - ale za to porządnie o 5:30 i z łazienką. No moja stara nie moze tego przezyc po dzis dzien i jestem przez nią jebany. Ciekawe czy taki przecpany osobnik zdaje sobie z tego sprawe ze kazdemu kogo wciagnie w swój chujowy dramat tez w jakis sposób niszczy zycie . Czy ma tak walnięte spięcia w mózgu ze sobie po prostu nie zdaje z tego sprawy ???

Btw - tak się wlasnie kończą amfetaminowe ciągi !!!

Scalono | 909

proszę o scalenie

Słyszałem odinnego kolegi spidziarza - ten walił dożylnie amfę, metę i przedewszystkim Kota i w przeciwieństwie do wyżej omawianego był po zrobieniu nad wyraz sympatyczną osobą która Cię wysłucha i jest do rany przyłóż a nie że Ci napierdala jak katarynka nie pozwalając Ci się odezwać wgl.że podobo jak jestes na skręcie od opio i zaczniesz nagle walic np dożylnie takiego kota. Albo brać dobrą fetę. Mowił że skręt znika i sie wpierdalasz konkretnie w tamtdo drugie i tak długo jak bierzesz spida w dużych dawkach to skręt jest zniesiony a Ty po hardcorze sie wpierdalasz z jednego nałogu w drugi .... Coś mi Się wydaje że odwrotnie - czyli mega psychozy bo braniu spida i wtedy wchodzimy w opiaty to jak ambrozja . Ale to co on mówił ?? Jak myslicie ?? Czysto teoretycznie pytam bo nie zamierzam tego robic - jestem wstanie se wyobrazic nawet jakby to działało - skręto-zwała pod koniec imprezy....
  • 268 / 36 / 0
musiales cos zle zrozumiec, osoba z takim stazem w dragach nie powinna takiej gafy zrobic
Uwaga! Użytkownik nawachajka nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2394 / 653 / 0
ze tak niby nie jest ?? No mógł po prostu pierdolić zasłyszane głupoty nie podparte niczym. Mimo wszystko to nie był Jezus Chrystus tylko ćpun
  • 577 / 79 / 0
08 lipca 2021WujekMorda pisze:
08 lipca 2021porkchop pisze:
Typ teraz przeżywa jakieś przesilenie. Nie spał gdzies z tydzien, matka go wypierdala z domu i jest chodzącą bombą zegrarową. W obliczu wyjebania z chaty ta "łazienka" to była próba przylepienia sie do mnie - przeciez jak robił by mi łazienkę za free to miałby gdzie spac przez parę dni. Wciągnął w to ( czyli swoje aktualne chujowe zycie ) jeszcze mojego sąsiada a naszego wspólnego kolegę jak i od niego uslyszal ze spac to moze co najwyzej w piwnicy zabrał mu rower i jakas torbę po czym spierdolił z info że on jedzie sie wieszac. No ale kurwa roweru i torby nie oddał. Ja przez ta akcje z lazienką juz od 3 dni mam kłótnie z matulą że takie lumpy do mnie przyłażą że u mnie melina, choć nikt do mnie nie przylazi. On wlasnie przylazł - ale za to porządnie o 5:30 i z łazienką. No moja stara nie moze tego przezyc po dzis dzien i jestem przez nią jebany. Ciekawe czy taki przecpany osobnik zdaje sobie z tego sprawe ze kazdemu kogo wciagnie w swój chujowy dramat tez w jakis sposób niszczy zycie . Czy ma tak walnięte spięcia w mózgu ze sobie po prostu nie zdaje z tego sprawy ???

Btw - tak się wlasnie kończą amfetaminowe ciągi !!!
Wypierdol typa z chaty, nie bedziesz bral konsekwencji za jakiegos zjeba co nie umie korzystac z narkotykow
Jestem dość trudny.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.

Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.