Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 29 / 5 / 0
Data rejestracji w Polsce ma zakończyć się 31.07.2022r. Musimy jeszcze trochę poczekać :scared:
  • 382 / 25 / 0
Skąd to info?
  • 274 / 22 / 0
To chyba jest "data ważności" rejestracji, 5 lat, po tym czasie muszą ją przedłużyć.
  • 29 / 5 / 0
Sorry, nie wiem jak tu wstawiać zdjęcia. Podsyłam link do hostingu https://tinypic.pl/dgebvoza9oa7
  • 274 / 22 / 0
O, widzę że mamy kogoś z drugiej strony na forum xD
Jestem przekonany że to jest właśnie ta "data ważności" rejestracji, zobacz co jest w tym polu w innych lekach.
  • 23 / 1 / 0
Hm zarejestrowane u nas od 2017 ale jakiś ruch zauważyłem dopiero od kilku miesięcy. Psychiatra od paru lat wypisuje mi MPH i ze 2 miesiące temu dostałem info, że faktycznie ma wejść do nas preparat z amfetaminą, sugerowano mi raczej mix soli amfetaminy ale obstawiam właśnie Elvanse. W apce lekowej Dr Widget Elvanse widnieje jako „nowa rejestracja” wrzesień 2018, ciekawe dlaczego. Tak czy owak fajnie jeśli pojawi się to na naszym rynku, kwestia tylko czy będzie dostępne.
  • 2 / / 0
Hmm, wszyscy zaczęli pisać na temat recept, a mi chodziło o samą nielegalność :) Niemniej jednak rozumiem, że elvanse ma taki sam status prawny jak Modafinil, tzn. na receptę, ale posiadanie bez recepty jest legalne.

edyta \ nc

Hmm, wszyscy zaczęli pisać na temat recept, a mi chodziło o samą nielegalność Niemniej jednak rozumiem, że elvanse ma taki sam status prawny jak Modafinil, tzn. na receptę, ale posiadanie bez recepty jest legalne.
  • 2 / / 0
Mnie tez interesuje status prawny Vyvanse/Elvanse.
Wyobraźmy sobie takie sytuacje:

1)Mam Elvanse (powiedzmy 1-2 opakowania po 30 tabletek), nie mam recepty
2)Mam Elvanse, mam recepte, opinie o ADHD, ale kupiłem je nielegalnie za granicą.

Czy sytuacja 2) jest dla mnie lepsza niż 1)? Co grozi mi za posiadanie tego leku bez recepty?
  • 274 / 22 / 0
Jako że to wygląda jak lek i nie jest znany (jak MST na przykład) to szansa że jakikolwiek policjant zauważy o co chodzi jest raczej nikła. A nawet jeśli to znikoma szkodliwość, szczególnie w drugim przypadku.
  • 382 / 25 / 0
hyperreal 22 223 03 00 pod tym telefonem odbiera miła pani z Shire Polska.

Jeśli ktoś zadzwoni i się dowie, niech da znać.

@Panoramiks
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Niemowlę pod wpływem kokainy. Szokujące odkrycie na terenie ogródków działkowych

Krakowscy policjanci od dłuższego czasu rozpracowywali grupy wyłudzające pieniądze od starszych osób metodą "na legendę". Przestępcy podszywali się pod funkcjonariuszy lub pracowników instytucji publicznych, by zdobyć zaufanie swoich ofiar.

Badania nad grzybami zaskoczyły naukowców. Odkrycie może pomóc wielu ludziom

Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania na temat działania psylocybiny, zawartej w niektórych gatunkach grzybów psychoaktywnych. Wnioski opublikowane zostały w "Nature Neuroscience". Jak się okazuje, związek ten może zmniejszać przewlekły ból i związane z nim ryzyko rozwoju depresji. Eksperymenty przeprowadzono na modelach zwierzęcych.

Rytuały, narkotyki i przestępstwa seksualne. Są zarzuty dla fałszywego szamana

Mężczyzna z Gryfina (woj. zachodniopomorskie), Dariusz T. przedstawiał się jako uzdrowiciel, radiesteta, bioenergoterapeuta i praktyk kambo. Jego działalność, która miała pomagać osobom zmagającym się z traumami i depresją, okazała się jednak przykrywką dla niebezpiecznych praktyk i przestępstw. 62-latek oskarżony jest o przeprowadzanie "rytuałów" przy użyciu roślin psychoaktywnych i przestępstwa o charakterze seksualnym.