Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
1. bardziej zaszkodzą (czy zażywanie ich jest bezpieczne)
2. czy można się spodziewać efektu leczniczego (krótkotrwałe, kilkudniowe niwelowanie lęków)
Przypomnę że jest teraz 08.2010 :)
Xanax SR, data ważności 04.2010,
Klozapol (clozapinum) data ważności 09.2009
diazepam (tablets USP) - tutaj data zdarta z pojemnika....
Dopiszę
a) że nie znam sposobu wcześniejszego ich przechowywania tzn. czy były we właściwej temp. (są w większości w oryginalnych opakowaniach)
b) mam doświadczenie, z tej listy to głównie nierekreacyjne z xanax Sr i zwykłym.
Dziękuję mądrym (?) głowom za odpowiedź/
Co do tabletek, to Xanax i diazepam możesz spokojnie łykać, klozapolu nigdy nie brałem wiec nie wiem.
Leki będą działać, nie zaszkodzą Ci, efekt leczniczy jak o lęk Ci się rozchodzi wiadomo - Xanax (alprazolam) najlepiej go niweluje.
P.S. Ostatnio jak bolał mnie ząb zażyłem lek przeciwbólowy Veramid - zadziałał - data ważności 1997 rok ;-)
Diazepam (tablets USP) - tutaj data zdarta z pojemnika....
Na lęk dobrze działa olanzapina (przynajmniej w moim wypadku) i to już małe dawki. Olanzapina blokuje m.in receptor serotoninowy 5-HT2A i to daje efekt przeciwlękowy, podobnie na ten sam receptor oddziaływuje hydroxyzyna. TYle że hyroxyzyna blokuje też histaminowy receptor H1 co może otumaniać. Natomiast olanzapina w dawkach np. 2,5 aż tak bardzo nie blokuje receptora histaminowego więć przynajmniej mnie nie otumaniało to. Jeśli nie jest kto uzalezniony od benzo a jak jest to nie wiem....
Jeśli chodzi o przeterminowaną hydroxyzyne to już rok po terminie ona zupełnie nie działa. Zażyłem 10mg i w ogóle nic nie poczułem a normalnie powinno mnie zamulić i na drugi dzień z rana powinienem być "otumaniony" bo tak to na mnie działa, ale lek przeterminowany 12 miesiecy w ogole nie działał. Ciekawe czy na objawy alergi jak swedzenie skóry bo chociaż zadziałało? Jak mnie kiedyś pogryzły komary to zazyłem ułamkową częśc tabletki i swędzenie przeszło jak ręką odjoł po kilkunatu minutach.
Wiem że np. przeterminowany antybiotyk doksycyklina staje się bardzo toksyczny bodajrze na nerki , rozkłada się do jakiś toksycznych substancji i nie wolno go zażywać jeśli jest przeterminowany!!!! Generalnie antybiotyki to trucizny (zabijają bakterie czy grzyby<antybiotyki przeciwgrzybicze>) więć nawet jeśli nie są przeterminowane to są szkodliwe.
Leki psychotropowe raczej nie są szkodliwe jeśli przeterminowane, po prostu tracą na sile z czasem i według mnie nie rozkładają się do toksycznych związków.
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani
Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.
Kolejny akt oskarżenia w sprawie przemytu 2 ton marihuany ukrytej w konstrukcji mostu
Jest kolejny akt oskarżenia w sprawie zorganizowanej grupy przestępczej, która w imitacji stalowej konstrukcji mostu przemyciła z Hiszpanii do Polski 2 tony marihuany. Śledztwo w tej sprawie prowadzi Prokuratura Regionalna w Gdańsku. Tym razem przed sądem stanie Radosław Rz., ps. „Zeszyt”. Odpowie za przemyt ponad 900 kilogramów środków odurzających.
Psychodeliki i zdrowie psychiczne: Nieuregulowani 'szamani' z Kapsztadu
Choć substancje psychodeliczne są w Republice Południowej Afryki nielegalne, wielu samozwańczych uzdrowicieli i szamanów z Kapsztadu otwarcie reklamuje ich stosowanie w swoich terapiach.