29 września 2014Hash_Oil pisze: zakupiłem niedawno cebulki galanthus nivalus. powiedzcie mi jak zrobić z tego użytek. chcę sobie zrobić ld. żeby to osiągnąć to co trzeba zrobić? może bym lepiej zrobił gdybym zasądził te cebulki. wszelkie porady mile widziane.
procesów przywoływania engramów z pamięci. Oznacza to, że człowiek otrzymuje coś w rodzaju klucza do swoich map pamięciowych z przeszłości często nawet tych , które widział w telewizji. Np ktoś nie jest majsterkowiczem ale widział gdzieś na National Geographic jak to jest zrobione i ogarnął to wtedy możesz sobie to przypomnieć. Nawet z pierwszych lat życia.
Dodatkowo powiem wiele alkaloidów z tej rodziny to SSRI a nawet MAO B i A oraz SNDRI.
Działanie galantaminy opiera się na hamowaniu enzymu acetylocholinesterazy, który rozkłada acetylocholinę, neuroprzekaźnik kluczowy dla pracy mózgu i mięśni. Dzięki temu w synapsach zwiększa się ilość acetylocholiny, co poprawia komunikację między neuronami. W efekcie obserwuje się poprawę pamięci, koncentracji, zdolności uczenia się oraz ogólnej sprawności poznawczej. U niektórych osób galantamina wpływa również na zwiększenie świadomości w snach, co wykorzystywane jest w praktykach świadomego śnienia.
W kontekście układu mięśniowego acetylocholina odpowiada za przekazywanie impulsów z neuronów do włókien mięśniowych, co inicjuje ich skurcz. Zwiększenie jej dostępności może usprawniać przewodnictwo nerwowo-mięśniowe, poprawiając koordynację ruchową, napięcie mięśni i szybkość reakcji. Choć galantamina nie zwiększa siły mięśni w sensie anabolicznym, może pozytywnie wpływać na precyzję i kontrolę ruchów.
Jednak jak więcej poczytałam o możliwych skutkach ubocznych to nawet nie będę sobie chyba głowy zawracać. A szkoda, napaliłam się jak szczerbaty na suchary.
viewtopic.php?f=359&t=40602&start=0
Ten wątek do scalenia lub wywalenia.
@Moderator
21 października 2025JulietteS pisze: Znalazłam info, że bywa stosowana w rwach kulszowych i podobnych, ale nigdy o tym nie słyszałam, a ze względu na posiadanie podobnych problemów zdrowotnych, to przetestowałam naprawdę bardzo wiele leków.
Jednak jak więcej poczytałam o możliwych skutkach ubocznych to nawet nie będę sobie chyba głowy zawracać. A szkoda, napaliłam się jak szczerbaty na suchary.
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM
Pozdrawiam
Z kolei Galantamina nie działa w ogóle jako antagonista, a odwrotnie, wzmacnia przewodnictwo synaptyczne NMDA ale nie ekstrasynaptyczne, co może przyczyniać się do efektów prokognitywnych, gdyż synaptyczne NMDA jest bardzo ważne jeżeli chodzi o uczenie się, formowanie nowej pamięci.
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Przemycali narkotyki z Hiszpanii w sklepach i automatach paczkowych. Rozpoczął się proces
Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku rozpoczął się proces przeciwko trzem zatrzymanym i aresztowanym mężczyznom z Gdyni, Suszu i Bochni oskarżonym o przemyt narkotyków z Hiszpanii. Trafiały one do Polski za pośrednictwem firm kurierskich.
Czy wyleczymy Alzheimera marihuaną? Naukowcy udowodnili, że jej mikrodawki są bardzo skuteczne
Szybkie starzenie się społeczeństwa powoduje, że dramatycznie poszukujemy nowych metod leczenia choroby Alzheimera. Kolejne sposoby nie działają, a neurodegeneracyjne schorzenie dotyka coraz większej części populacji. Naukowcy kierują swój wzrok w stronę mikrodawkowania marihuany, które ma poprawiać zdolności pacjentów i nie wywoływać „haju”. Wiarygodne źródła pokazują, że to… działa.
1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią
Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.