29 września 2014Hash_Oil pisze: zakupiłem niedawno cebulki galanthus nivalus. powiedzcie mi jak zrobić z tego użytek. chcę sobie zrobić ld. żeby to osiągnąć to co trzeba zrobić? może bym lepiej zrobił gdybym zasądził te cebulki. wszelkie porady mile widziane.
procesów przywoływania engramów z pamięci. Oznacza to, że człowiek otrzymuje coś w rodzaju klucza do swoich map pamięciowych z przeszłości często nawet tych , które widział w telewizji. Np ktoś nie jest majsterkowiczem ale widział gdzieś na National Geographic jak to jest zrobione i ogarnął to wtedy możesz sobie to przypomnieć. Nawet z pierwszych lat życia.
Dodatkowo powiem wiele alkaloidów z tej rodziny to SSRI a nawet MAO B i A oraz SNDRI.
Działanie galantaminy opiera się na hamowaniu enzymu acetylocholinesterazy, który rozkłada acetylocholinę, neuroprzekaźnik kluczowy dla pracy mózgu i mięśni. Dzięki temu w synapsach zwiększa się ilość acetylocholiny, co poprawia komunikację między neuronami. W efekcie obserwuje się poprawę pamięci, koncentracji, zdolności uczenia się oraz ogólnej sprawności poznawczej. U niektórych osób galantamina wpływa również na zwiększenie świadomości w snach, co wykorzystywane jest w praktykach świadomego śnienia.
W kontekście układu mięśniowego acetylocholina odpowiada za przekazywanie impulsów z neuronów do włókien mięśniowych, co inicjuje ich skurcz. Zwiększenie jej dostępności może usprawniać przewodnictwo nerwowo-mięśniowe, poprawiając koordynację ruchową, napięcie mięśni i szybkość reakcji. Choć galantamina nie zwiększa siły mięśni w sensie anabolicznym, może pozytywnie wpływać na precyzję i kontrolę ruchów.
Jednak jak więcej poczytałam o możliwych skutkach ubocznych to nawet nie będę sobie chyba głowy zawracać. A szkoda, napaliłam się jak szczerbaty na suchary.
viewtopic.php?f=359&t=40602&start=0
Ten wątek do scalenia lub wywalenia.
@Moderator
21 października 2025JulietteS pisze: Znalazłam info, że bywa stosowana w rwach kulszowych i podobnych, ale nigdy o tym nie słyszałam, a ze względu na posiadanie podobnych problemów zdrowotnych, to przetestowałam naprawdę bardzo wiele leków.
Jednak jak więcej poczytałam o możliwych skutkach ubocznych to nawet nie będę sobie chyba głowy zawracać. A szkoda, napaliłam się jak szczerbaty na suchary.
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM
Pozdrawiam
Z kolei Galantamina nie działa w ogóle jako antagonista, a odwrotnie, wzmacnia przewodnictwo synaptyczne NMDA ale nie ekstrasynaptyczne, co może przyczyniać się do efektów prokognitywnych, gdyż synaptyczne NMDA jest bardzo ważne jeżeli chodzi o uczenie się, formowanie nowej pamięci.
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy
Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.
Kofeina naprawia zaburzenia w pracy mózgu wywołane brakiem snu
Gdy po nieprzespanej nocy nie radzimy sobie z zadaniami wymagającymi myślenia, składamy to na karb zmęczenia. Jednak, jak dowiadujemy się z badań przeprowadzonych na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, problemem nie jest zmęczenie, a fakt, że brak snu zaburza funkcjonowanie konkretnych obszarów mózgu odpowiedzialnych za kawę. Naukowcy nie zostawili nas jednak samych sobie z tą wiedzą. Stwierdzili bowiem, że kofeina może przywracać prawidłową pracę neuronów.
Mama dilera przyszła na policję z marihuaną
Policjanci z Krakowa zatrzymali 16-latka, u którego znaleziono ponad 50 gramów marihuany. Chłopak przyznał się także do jej sprzedaży.