The methapor of Life
ledzeppelin2@safe-mail.net
A co do tematu to: czy też na kogoś z was Trazodon działa bardzo mocno? Kiedyś podkradłem staremu tabletkę 75 mg i zjadłem całą wieczorem żeby się porządnie wyspać. Rano dostałem niezłego zonka gdy budzik zadzwonił a ja czułem przejebaną senność, nie do opisania... jak by mi mózg nie chciał się włączyć
Czy ktoś z was ma podobnie i czym można tą zamułę zlikwidować? kofeina? bupropion? Szkoda że metylofenidat jest na reckę z wtórnikiem i że modafinilu nie sprzedają w aptece :-/
[ external image ]
Wygląda na to, że CR jest lepsze na sen - czas najmocniejszego działania mieści się w około 10 godzinach a XR zanim "wejdzie" na maksa to już się obudzisz
Co do agomelatyny to widzę, że bez refundacji kosztuje 150 zeta 8-( a refundowana "tylko" 40. Niestety moje recki wypisuje duch święty ale tylko na 100% tak więc szkoda mi wydawać tyle hajsu na testy. A trittico nawet dwóch dyszek nie kosztuje :-D
Poza tym nie przesadzaj, że 45 zeta na miesiąc to jakaś kosmiczna cena, większość oryginalnych preparatów popularnych leków takich jak paroksetyna, citalopram, escitalopram kosztuje więcej i gdyby nie tanie generyki, to tak wielu ludzi by się tym też pewnie nie leczyło.
A wracając do tematu - Trittico obojętnie CR czy XR - jest nieodłącznie związane z dziennym (a przynajmniej do południa) brain fogiem - można walić kawę litrami, a i tak tego nie zneutralizujesz. Ja brałem do spidującego Wellbutrinu i Trittico skutecznie go gasił, choć Wellbutrin dość szybko osiąga peak uwalniania. To mnie strasznie wkurwiało w tym leku i dlatego wyruszyłem na poszukiwanie czegoś innego (choć biorąc pod uwagę efekty terapeutyczne to dobry lek).
Jak jest z potencjałem usypiającym Trazodonu względem Kwetiapiny?
Co do wyższych dawek trazodonu - podobno rzeczywiście wyższe, antydepresyjne dawki działają mniej nasennie, a bardziej aktywizująco, ale przy CR nie miałem tego za bardzo sprawdzić, bo pierwsze dzienne dawki muliły na tyle, że długo na nich nie wytrzymałem. Lepiej jest pod tym względem (mam na myśli stosowanie wyższych antydepresyjnych dawek) na XR, zapodany wykres nie ma pokrycia w rzeczywistości, w punkcie największego uwalniania wcale nie ma wyższej senności, a wzięta na wieczór tabletka XR usypiała mnie równie szybko co CR. Co do efektu nasennego, bywa z nim różnie, u niektórych ludzi słabnie on z czasem, u mnie zmniejszył się z momentem powrotu z XR do CR, ale niedługo potem odstawiłem, więc nie wiem, czy było to permanentne. Summa summarum, na Twoim miejscu bym sprawdził, key to go on!
Jeśli trzeba wybierać to lepiej unikać neuroleptyków. Ja przyjmuje 25-50mg kwety (neuro) przed snem i jestem zachwycony, wreszcie mogę to nazwać kalorycznym, pełnym, bez koszmarów snem. Jednak trzeba pamiętać, że z drugiej strony jest Trazodon (SARI) lek, który wpływa na hormony (serotonina), jest też przeciwdepresyjny, ale nie da rady samodzielnie go stosować na depresję. Wybór jak wspomóc się w zasypianiu jest indywidualny.
- jednym hydroksyzyna czy dwie pomaga (pomimo braku profilu nasennego potrafi przymulić, zabić gonitwę myśli) to wystarcza i zasypiają w dodatku lek jest nieuzależniający;
- drugim Trittico w odpowiedniej dawce (lek charakteryzuje się tym, że nie na wszystkich działa nasennie w małych dawkach i też powalczą) pomaga;
- trzecim będzie potrzebny Z-Drug i basta (leki benzo podobne ściśle nasenne: zolpidem, zopiklon czy mniej znane zaleplon);
- czwarty pomyśli skoro i tak już ciągnie garść leków dzień w dzień to w małej ilości neuroleptyk w tym przypadku Kwetiapina (neuro) będzie dobra bo po prostu efekt jest i eot;
Na pewno nie wymieniłem wszystkich sposobów, APAP noc, estazolam z benzo etc.
Wybierzcie złoty środek ja może i wybrałem ten najgorszy, ale...
Reasumując Trittico nie może być podawane jako jedyny lek przeciwdepresyjny, bo nie poradzi sobie z zadaniem samemu, usypiać będzie w indywidualnej dawcę. To dobry lek jako dodatek do innych przeciwdepresantów w terapii. Matka kumpla dostałą SNRI wenlafaksynę i Trittico SARI do snu, jest bardzo zadowolona. Jej ten zestaw odpowiada.
grenseal@tutanota.com
ŻADNYCH RELACJI INTERPERSONALNYCH!!!
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/aptekadyzurna.jpg)
Rewolucja w receptach na opioidy przyniosła skutek? Przepisy miały uderzyć w receptomaty
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/germancannaclubs.jpg)
Niemiecki ekspert: trudno dostrzec w legalizacji konopi cokolwiek pozytywnego
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/221176_r2_940.jpg)
Alkohol zabija 82 osoby dziennie. "W Radomiu jest więcej monopolowych niż w całej Szwecji"
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/alkoupadek.jpg)
Alkohol a rak: Każdy łyk może zwiększać ryzyko nowotworów
Alkohol jest jednym z najczęstszych czynników ryzyka rozwoju raka, odpowiedzialnym za około 100 tys. przypadków rocznie w USA. Naukowcy odkrywają coraz więcej mechanizmów, przez które alkohol uszkadza komórki i przyczynia się do powstawania guzów. Choć spożycie alkoholu jest powszechne, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z powiązania między alkoholem a rakiem.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/prof._marcin_wojnar.png)
Prof. Marcin Wojnar o alkoholach 0%: Piwo bezalkoholowe podtrzymuje mechanizmy uzależnienia
Coraz więcej osób sięga po piwo bezalkoholowe, wierząc, że to zdrowy wybór. Czy na pewno? Prof. Marcin Wojnar tłumaczy, dlaczego „zerówki” mogą być poważnym zagrożeniem – zapraszamy do przeczytania wywiadu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/3-448290.jpg)
CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków
Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.