Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
Wiem ze zawiera readyne, ale czy jeszcze jakies inne rzeczy? Czesto pisze ze jest on lekko trujacy :)
Jesli da sie cos z niego zrobic to piszcie jak! :)
Ale morfiny tam napewno nie ma. Innych opiatów chyba tez nie.
Wiem napewno, że J. Mowszowicz w swoim "Przewodniku do oznaczania roślin leczniczych, trujących i użytkowych." pisał, że mak polny (mleczko) zawiera m. in. tebainę, papawerynę, kodeinę i morfinę. Jest to o tyle ciekawe, że jakoś nie mogłem tych informacji niegdzie indziej zweryfikować - więc osobiście nie wiem jak je traktować.
bo nazbieram tego w kurwe :)
Offtop:
Ostatnio mi babcia opowiadala jak sadzili mak(wysokmorf.) na wsi, i robili herbatke z nasion i lodyg na polepszenie samopoczucia i jedli tez nasionka bo dobre byly :D kurwa jak ja chce wrocic do czasow mlodosci mej babiczki :)
Mysle ze moze zamiast spalic(bo kodeina wtedy ginie) to zrobic jakis wywar :) Polna Makiwara
ale jak komus sie uda cos z tego wykrzesać to niech opisze dokładnie ile jak i czy warto.
Koło mojego domu kiedyś były działki i ludzie sadzili mak, prawdopodobnie dla ozdoby.
Jest on z 4 razy większy(ma do 1m(!)) od maku polnego.
Mleczka jest tam bardzo dużo. Opłaca się je suszyć i palić(jeżeli tak, to jak?)
Czy lepiej palić makówki, tak jak napisał ktoś wcześniej.
Koło mnie rośnie też tyle maków, że spokojnie mógł bym zebrać teraz z 500 makówek, ale nie wiem czy w ogóle się opłaca. Przepraszam, jeżeli moja wypowiedź jest "inna" ale to dopiero mój 1 post.
Moje doświadczenie z opiatami jest małe (2 razy płukanka, 3 razy kodeina i raz herbatka).
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Kartele zamiast przemycać narkotyki wysyłają „kucharzy” do laboratoriów w Polsce
Meksykańscy przestępcy powiązani z kartelem Sinaloa mieli organizować w Polsce produkcję metamfetaminy w wynajętych posesjach na Podlasiu i w województwie kujawsko-pomorskim. W trzech sprawach zatrzymano łącznie ośmiu obywateli Meksyku, a śledczy uznali te przypadki za element szerszego przesuwania produkcji narkotyków syntetycznych do Europy Środkowo-Wschodniej.
Farmaceuta skazany za pomoc w produkcji narkotyków
Właściciel apteki został skazany na 3,5 roku więzienia za sprzedaż leków służących do produkcji metaamfetaminy i pomoc w jej wytworzeniu. W produkcji i handlu nie działał sam. Według prokuratury leki posłużyły do produkcji narkotyków o wartości niemal 7,5 miliona złotych.
Co dzieje się w mózgu pod wpływem psychodelików? Nowe badanie daje odpowiedzi
Psychodeliki mogą sprawiać, że ludzie doświadczają siebie i świata w uderzający sposób – kształty ulegają przeobrażeniom, dźwięki zniekształceniu, a niekiedy dochodzi nawet do zaniku poczucia własnego „ja”, zjawiska określanego jako „ego death”. Jednak to, co dokładnie dzieje się w mózgu, by wywołać takie wrażenia, wciąż nie jest w pełni zrozumiałe.