Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
Wiem ze zawiera readyne, ale czy jeszcze jakies inne rzeczy? Czesto pisze ze jest on lekko trujacy :)
Jesli da sie cos z niego zrobic to piszcie jak! :)
Ale morfiny tam napewno nie ma. Innych opiatów chyba tez nie.
Wiem napewno, że J. Mowszowicz w swoim "Przewodniku do oznaczania roślin leczniczych, trujących i użytkowych." pisał, że mak polny (mleczko) zawiera m. in. tebainę, papawerynę, kodeinę i morfinę. Jest to o tyle ciekawe, że jakoś nie mogłem tych informacji niegdzie indziej zweryfikować - więc osobiście nie wiem jak je traktować.
bo nazbieram tego w kurwe :)
Offtop:
Ostatnio mi babcia opowiadala jak sadzili mak(wysokmorf.) na wsi, i robili herbatke z nasion i lodyg na polepszenie samopoczucia i jedli tez nasionka bo dobre byly :D kurwa jak ja chce wrocic do czasow mlodosci mej babiczki :)
Mysle ze moze zamiast spalic(bo kodeina wtedy ginie) to zrobic jakis wywar :) Polna Makiwara
ale jak komus sie uda cos z tego wykrzesać to niech opisze dokładnie ile jak i czy warto.
Koło mojego domu kiedyś były działki i ludzie sadzili mak, prawdopodobnie dla ozdoby.
Jest on z 4 razy większy(ma do 1m(!)) od maku polnego.
Mleczka jest tam bardzo dużo. Opłaca się je suszyć i palić(jeżeli tak, to jak?)
Czy lepiej palić makówki, tak jak napisał ktoś wcześniej.
Koło mnie rośnie też tyle maków, że spokojnie mógł bym zebrać teraz z 500 makówek, ale nie wiem czy w ogóle się opłaca. Przepraszam, jeżeli moja wypowiedź jest "inna" ale to dopiero mój 1 post.
Moje doświadczenie z opiatami jest małe (2 razy płukanka, 3 razy kodeina i raz herbatka).
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Powiedziała policji, że ktoś ją śledzi. Została zatrzymana za... posiadanie narkotyków
Zaalarmowała policję, że ktoś ją śledzi – usłyszała zarzuty za posiadanie narkotyków. 31-latka z Dobroszyc poprosiła funkcjonariuszy o pilną pomoc. Jak się okazało, jej zachowanie mogło mieć związek z działaniem substancji psychoaktywnych. Oleśniccy policjanci zostali postawieni na nogi przez 31-letnią kobietę z Dobroszyc. Spanikowana zgłaszająca poinformowała funkcjonariuszy, że śledzą ją podejrzani mężczyźni. Na dodatek grożą jej i wyzywają. Kobieta wyraźnie obawiała się o swoje bezpieczeństwo i prosiła o natychmiastową pomoc.
Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski
Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.