Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 329 / 5 / 0
Dwoje moich znajomych zostało złapanych z ~1.5g marihuany i bodajże dwoma niebieskimi supermanami (piguły), było to w Chorwacji, dostali mandat 5000 kun tj. ok 2800zł. Jeśli zapłacą w ciągu 8 dni to będzie 2/3 z tej ilości.
Tutaj moje pytanie, jak bardzo niebezpieczne jest niezapłacenie tego mandatu jeśli wrócą do kraju?
Czy będą ich ścigać o ten hajs czy mogą sobie darować płacenie Chorwatom mandatu?
Pozdrawiam.
Doświadczenie:
https://pastebin.com/zizrTMQq
  • 67 / 2 / 0
A to nie jest przypadkiem tak, że cudzoziemcy muszą płacić mandaty od razu?
  • 261 / 8 / 17
moim zdaniem raczej nie roześlą za znajomymi listu gończego po całej europie
Człowiek narkotyk wypoci, kurestwa nie da rady!
  • 127 / 11 / 0
Ale na pewno bedą starać się robić problemy. Nie wiem tylko jak to będzie od strony prawnej, bo jurysdykcji nie mają u nas, ale porozumień nie ma jakichś? Nie będzie nasz organ ścigania tego przejmował jakoś?
  • 293 / 14 / 0
Nie wypuszczą ich z kraju póki nie zapłacą. Chorwacja nie jest w strefie schengen przez co nie można zapłacić mandatu z Polski.
Chyba, że do takich wysokich mandatów mają jakieś inne przepisy.
  • 3179 / 369 / 0
seshkaa pisze:
Nie wypuszczą ich z kraju póki nie zapłacą.
Nie sądzę. Musieliby mieć jakiś sytem komputerowy na granicy, który by pokazywał że masz niezapłacone mandaty a raczej nie mają czegoś takiego. Drogowe mandaty można spokojnie olać (jeśli policjanci nie ściągneli kwoty od razu na miejscu, bo mają do tego prawo ale nie muszą , ich wola) i nic dalej się nie dzieje. Jedyny problem może się pojawić przy kolejnej wyzycie ale nie mam pojęcia jak to wtedy wygląda.

Ja bym nie płacił.
  • 293 / 14 / 0
Nie wiem, mi w tym roku dali mandat drogowy właśnie w Chorwacji i powiedzieli, że jeżeli nie zapłacę to mnie biorą na komendę i nie wyjadę póki nie ureguluję płatności. I tę historyjkę o schengen mi opowiedzieli.
Akurat Chorwacja nie jest zacofanym państwem, radiowozy i przejścia graniczne mają nowoczesne także spodziewałbym się jednak istnienia takiego systemu komputerowego.
  • 568 / 53 / 0
Niech zapłacą póki jeszcze mają ten upust. Chorwacja jest w Unii Europejskiej, a ta posiada bardzo dobrze funkcjonujacą sieć wymiany informacji. Jeżeli policja w Chorwacji spisała ich prawdziwe dane to na 99% będą musieli to uregulować - ba! zapłacą jeszcze jakieś drobne związane z postępowaniem windykacyjnym jeżeli nie uiszczą opłaty na czas.
To nie jest kurwa średniowiecze, ludzie...

EDIT: Prawdę mówiąc nie jest to jakiś wysoki mandat. Mimo tego, że Chorwacja zliberalizowała swoje prawo narkotykowe to i tak grzywna za posiadanie "MAŁEJ" ilości narkotyków jest wysoka i sięga 2680 Euro.
"Even the smallest person can change the course of the future"
  • 4 / / 0
Chorwacja nie jest w szengen ..a wyjechać wyjadą spokojnie ...wjechać też pewnie będą mogli bo kontrola na granicy chorwackiej jest słaba po prostu siedzi sobie pies znudzony bierze dowód i odmachuje ręka zęby jechać xD nieraz wcale nie sprawdza w tym roku były kontrole bo jebani uchodźcy ale ja wjechałem bez żadnych.
Jak wozicie takie gówno to najlepiej jechać z fotelikiem dla dzieciaka i gadać ze po dziecko się jedzie :) na każdej granicy jak widza fotelik nawet bez dzieciaka to nie trzepią auta. A jak z dzieckiem to wcale już podejrzenia nie ma o nic :P
Miałem parę kontroli otwieram szybę on zagląda do środka widzi córkę śpiąca -ok go
Problem będą mieli przy jakiej kol wiek kontroli drogowej jak ich tam jeszcze raz złapią to może nawet i na dołek :)
[abbr=]Życie nie jest lepsze ani gorsze od naszych marzeń, jest tylko zupełnie inne.[/abbr]
ODPOWIEDZ
Newsy
Raport unijnej agencji ds. narkotyków: Polska na czele produkcji syntetycznych katynonów

Polska jest na czele europejskiej produkcji syntetycznych katynonów, jednej z najczęściej nadużywanych substancji psychoaktywnych - wynika z raportu Agencji Unii Europejskiej ds. Narkotyków (EUDA). Przy wytwarzaniu narkotyku współpracowały polskie i ukraińskie grupy przestępcze - dodano.

1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.

Konopie w żelkach. Wszczęto dochodzenie

W Holandii w żelkach Haribo o smaku coli stwierdzono obecność konopi indyjskich. Kilka osób, w tym dzieci, zgłosiło dolegliwości po ich spożyciu. Sprawę bada holenderski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA).