Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 329 / 6 / 0
Dwoje moich znajomych zostało złapanych z ~1.5g marihuany i bodajże dwoma niebieskimi supermanami (piguły), było to w Chorwacji, dostali mandat 5000 kun tj. ok 2800zł. Jeśli zapłacą w ciągu 8 dni to będzie 2/3 z tej ilości.
Tutaj moje pytanie, jak bardzo niebezpieczne jest niezapłacenie tego mandatu jeśli wrócą do kraju?
Czy będą ich ścigać o ten hajs czy mogą sobie darować płacenie Chorwatom mandatu?
Pozdrawiam.
Doświadczenie:
https://pastebin.com/zizrTMQq
  • 67 / 2 / 0
A to nie jest przypadkiem tak, że cudzoziemcy muszą płacić mandaty od razu?
  • 261 / 8 / 17
moim zdaniem raczej nie roześlą za znajomymi listu gończego po całej europie
Człowiek narkotyk wypoci, kurestwa nie da rady!
  • 127 / 11 / 0
Ale na pewno bedą starać się robić problemy. Nie wiem tylko jak to będzie od strony prawnej, bo jurysdykcji nie mają u nas, ale porozumień nie ma jakichś? Nie będzie nasz organ ścigania tego przejmował jakoś?
  • 293 / 14 / 0
Nie wypuszczą ich z kraju póki nie zapłacą. Chorwacja nie jest w strefie schengen przez co nie można zapłacić mandatu z Polski.
Chyba, że do takich wysokich mandatów mają jakieś inne przepisy.
  • 3218 / 395 / 0
seshkaa pisze:
Nie wypuszczą ich z kraju póki nie zapłacą.
Nie sądzę. Musieliby mieć jakiś sytem komputerowy na granicy, który by pokazywał że masz niezapłacone mandaty a raczej nie mają czegoś takiego. Drogowe mandaty można spokojnie olać (jeśli policjanci nie ściągneli kwoty od razu na miejscu, bo mają do tego prawo ale nie muszą , ich wola) i nic dalej się nie dzieje. Jedyny problem może się pojawić przy kolejnej wyzycie ale nie mam pojęcia jak to wtedy wygląda.

Ja bym nie płacił.
  • 293 / 14 / 0
Nie wiem, mi w tym roku dali mandat drogowy właśnie w Chorwacji i powiedzieli, że jeżeli nie zapłacę to mnie biorą na komendę i nie wyjadę póki nie ureguluję płatności. I tę historyjkę o schengen mi opowiedzieli.
Akurat Chorwacja nie jest zacofanym państwem, radiowozy i przejścia graniczne mają nowoczesne także spodziewałbym się jednak istnienia takiego systemu komputerowego.
  • 567 / 53 / 0
Niech zapłacą póki jeszcze mają ten upust. Chorwacja jest w Unii Europejskiej, a ta posiada bardzo dobrze funkcjonujacą sieć wymiany informacji. Jeżeli policja w Chorwacji spisała ich prawdziwe dane to na 99% będą musieli to uregulować - ba! zapłacą jeszcze jakieś drobne związane z postępowaniem windykacyjnym jeżeli nie uiszczą opłaty na czas.
To nie jest kurwa średniowiecze, ludzie...

EDIT: Prawdę mówiąc nie jest to jakiś wysoki mandat. Mimo tego, że Chorwacja zliberalizowała swoje prawo narkotykowe to i tak grzywna za posiadanie "MAŁEJ" ilości narkotyków jest wysoka i sięga 2680 Euro.
"Even the smallest person can change the course of the future"
  • 4 / / 0
Chorwacja nie jest w szengen ..a wyjechać wyjadą spokojnie ...wjechać też pewnie będą mogli bo kontrola na granicy chorwackiej jest słaba po prostu siedzi sobie pies znudzony bierze dowód i odmachuje ręka zęby jechać xD nieraz wcale nie sprawdza w tym roku były kontrole bo jebani uchodźcy ale ja wjechałem bez żadnych.
Jak wozicie takie gówno to najlepiej jechać z fotelikiem dla dzieciaka i gadać ze po dziecko się jedzie :) na każdej granicy jak widza fotelik nawet bez dzieciaka to nie trzepią auta. A jak z dzieckiem to wcale już podejrzenia nie ma o nic :P
Miałem parę kontroli otwieram szybę on zagląda do środka widzi córkę śpiąca -ok go
Problem będą mieli przy jakiej kol wiek kontroli drogowej jak ich tam jeszcze raz złapią to może nawet i na dołek :)
[abbr=]Życie nie jest lepsze ani gorsze od naszych marzeń, jest tylko zupełnie inne.[/abbr]
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki

Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.