Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
Metoda bromowania jest na 100% identyczna.
Wątpliwość odnośnie warunków metylowania opieram o poniższą pracę zawierającą szlaki rozkładu i zależności rozkładu od warunków (pH) mefedronu oraz pobieżnie kilku innych, wybranych pochodnych katynonu: http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 381200059X#
ps.: zakładam jako rozpuszczalnik i do bromowania i do aminowania chlorek metylenu, a do aminowania metyloaminę w roztworze wodnym 40%.
Do bromowania sprawdza się kwas octowy lodowaty a aminowanie robisz w toluenie bo DCM podczas wysalania reaguje z całą resztą tworząc zielony glut.
Powtarzam ci jeszcze raz - nie masz pewności czy wykonując reakcję z wolną metyloaminą po reakcji nie okaże się, że pośród masy ciemnych produktów degradacji otrzymasz np. kilka procent wydajności teoretycznej; najlepiej gdybyś wykonał najpierw próbną reakcję na małej ilości i ocenił poziom stabilności produktu w reakcji.
Tak z ciekawości - jakie masz doświadczenie w temacie syntezy organicznej?
Doświadczenie małe, głównie bromowanie które bardzo lubię i sprawia mi kupę frajdy (4-bromopropiofenon, 4-metylopropiofenon, 3-metylopropiofenon, propiofenon), jedyna amina jaką uzyskałem to 3-MMC od ketonu po chlorowodorek tak więc bardzo małe doświadczenie, bardziej się tym bawię. Nie mam wykształcenia, czytam erowida, chemsrus i próbuję. Matura z chemii poziom podstawowy. Sprzęt podstawowy, magnetyczne, mechaniczne, łaźnia, szkło, prosty reaktor. Kiedyś nawet brałem pod uwagę bromowanie ketonów jako zarejestrowaną działalność gospodarczą, ale jakoś zabrakło chęci i odwagi, dużo ludzi pewnie by chciało, bo sprowadzanie z Chin to zawsze kłopot i zwracanie na siebie uwagi ale temat umarł a gdyby się nastawić na jedną reakcję i kupić porządny reaktor z dolnym kranem i płaszczem wodnym to szybko by to na siebie zarobiło patrząc na ceny gotowych bromopochodnych a ceny ketonów ;) Wygodniej bromowało mi się w chlorku metylenu, wystarczyło potem dolać wody, mnóstwo syfu szło do warstwy wodnej a później krystalizować z chlorku metylenu, z octowym zawsze było kupę roboty i łatwo było przesadzić z chłodzeniem, zamarzał mi itd. A co do aminowania to aminowałem zarówno w toluenie jak i w DCM, i większa wydajność zdecydowanie z DCM, podobnie z przyjemnością pracy - jakoś na DCM łatwiej mi się pracowało a jego niska temperatura wrzenia zmusza to wspaniały sygnał ostrzegawczy w połączeniu z balonikiem, że temperatura jest za wysoka ;) Ale 3-MMC niedługo podejdzie pod ustawę, więc chciałem stworzyć sobie 4-CMC ew. 3-CMC nie będąc skazanym na vendorów którzy podniecają się tym, że mają towar zabarwiony i śmierdzący, co pospolici użytkownicy b-k kochają, ja nie koniecznie bo wiem skąd ten zapach i kolor ;)
W związku z tym cóż... działaj ;).
ps.: Parathormon masz zablokowane PW, moje odpowiedź na Twoje pytanie brzmi - Tak, dokładnie tak, przechodzi.
Szczerze mówiąc to nie wiem czy ta reakcja w ogóle zachodzi - trzeba byłoby znaleźć w jakichś tabelach albo wyszukiwać w necie takiej reakcji.
Tam też pytałeś wcześniej, że potrzebujesz bezwodny żelazocyjanek - właściwie przed użyciem możesz sobie dosuszyć hydrat - wystarczy go rzucić na patelnię czy do piekarnika i jakiś czas "posmażyć" to straci wodę - ta substancja generalnie bardzo łatwo traci wodę krystaliczną bo już w 60*C.
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"
Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.
ONZ alarmuje: rekordowa liczba osób zażywa narkotyki
Światowy Raport ONZ o narkotykach pokazuje, że konsumpcja narkotyków na świecie osiągnęła najwyższy poziom w historii dostępnych pomiarów. UNODC ostrzega, że coraz większym zagrożeniem stają się syntetyczne opioidy, w tym fentanyle i nitazeny, a liczba nowych substancji psychoaktywnych stale rośnie. Eksperci podkreślają, że rozwój rynku narkotykowego zwiększa ryzyko dla zdrowia publicznego i utrudnia skuteczne leczenie osób uzależnionych.