Syntezy, ekstrakcje, sprzęt i techniki laboratoryjne.
Regulamin forum
Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
ODPOWIEDZ
  • 3900 / 245 / 13
Teoretycznie ten proces niczym się nie różni, a w praktyce może być różnie z trwałością 4cmc w postaci wolnej; krótko mówiąc należy zbadać jaka jest stabilność wolnej zasady 4cmc w układzie toluen/woda aby wybrać metodę metylowania (czy robić reakcję z wolną metyloaminą czy z chlorowodorkiem metyloaminy z dodatkiem trimetyloaminy jako czynnika katalizującego przejśce fazowe).

Metoda bromowania jest na 100% identyczna.

Wątpliwość odnośnie warunków metylowania opieram o poniższą pracę zawierającą szlaki rozkładu i zależności rozkładu od warunków (pH) mefedronu oraz pobieżnie kilku innych, wybranych pochodnych katynonu: http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 381200059X#
Wkońcu zmęczony, bez sił i ochoty, bez domu i imienia w kanale zapomnienia;
  • 137 / 10 / 0
Gdybyś policzył ile potrzeba bromu, ketonu i rozpuszczalnika do bromowania oraz jaki nadmiar metyloaminy do aminowania itd. to mogę się poświęcić dla dobra nauki i opracować preparatykę w praktyce, którą później byśmy opisali dalej na forum. Trzeba korzystać puki 4-CMC jest legalne :)
ps.: zakładam jako rozpuszczalnik i do bromowania i do aminowania chlorek metylenu, a do aminowania metyloaminę w roztworze wodnym 40%.
  • 3900 / 245 / 13
Nie wiem jaki cel ma robienie 4-CMC jak można zrobić mefedron. Kupno 4-CMC ze wschodu może okazać się niewiele droższe niż ta synteza...

Do bromowania sprawdza się kwas octowy lodowaty a aminowanie robisz w toluenie bo DCM podczas wysalania reaguje z całą resztą tworząc zielony glut.

Powtarzam ci jeszcze raz - nie masz pewności czy wykonując reakcję z wolną metyloaminą po reakcji nie okaże się, że pośród masy ciemnych produktów degradacji otrzymasz np. kilka procent wydajności teoretycznej; najlepiej gdybyś wykonał najpierw próbną reakcję na małej ilości i ocenił poziom stabilności produktu w reakcji.

Tak z ciekawości - jakie masz doświadczenie w temacie syntezy organicznej?
  • 137 / 10 / 0
Można zrobić 4-MMC, ale to nielegalne, a ja lubię spać spokojnie hehe a samo kupno 4-CMC to też kłopot, a kupić keton z obrotu wewnątrzwspólnotowego to nie problem, m.in. Sigma-Aldrich ma keton po 100g tylko trochę drogo bo ~450 pln, ale z tego 100g ketonu było by z 50g chlorowodorku co starczyło by mi do wakacji "na luzie".

Doświadczenie małe, głównie bromowanie które bardzo lubię i sprawia mi kupę frajdy (4-bromopropiofenon, 4-metylopropiofenon, 3-metylopropiofenon, propiofenon), jedyna amina jaką uzyskałem to 3-MMC od ketonu po chlorowodorek tak więc bardzo małe doświadczenie, bardziej się tym bawię. Nie mam wykształcenia, czytam erowida, chemsrus i próbuję. Matura z chemii poziom podstawowy. Sprzęt podstawowy, magnetyczne, mechaniczne, łaźnia, szkło, prosty reaktor. Kiedyś nawet brałem pod uwagę bromowanie ketonów jako zarejestrowaną działalność gospodarczą, ale jakoś zabrakło chęci i odwagi, dużo ludzi pewnie by chciało, bo sprowadzanie z Chin to zawsze kłopot i zwracanie na siebie uwagi ale temat umarł a gdyby się nastawić na jedną reakcję i kupić porządny reaktor z dolnym kranem i płaszczem wodnym to szybko by to na siebie zarobiło patrząc na ceny gotowych bromopochodnych a ceny ketonów ;) Wygodniej bromowało mi się w chlorku metylenu, wystarczyło potem dolać wody, mnóstwo syfu szło do warstwy wodnej a później krystalizować z chlorku metylenu, z octowym zawsze było kupę roboty i łatwo było przesadzić z chłodzeniem, zamarzał mi itd. A co do aminowania to aminowałem zarówno w toluenie jak i w DCM, i większa wydajność zdecydowanie z DCM, podobnie z przyjemnością pracy - jakoś na DCM łatwiej mi się pracowało a jego niska temperatura wrzenia zmusza to wspaniały sygnał ostrzegawczy w połączeniu z balonikiem, że temperatura jest za wysoka ;) Ale 3-MMC niedługo podejdzie pod ustawę, więc chciałem stworzyć sobie 4-CMC ew. 3-CMC nie będąc skazanym na vendorów którzy podniecają się tym, że mają towar zabarwiony i śmierdzący, co pospolici użytkownicy b-k kochają, ja nie koniecznie bo wiem skąd ten zapach i kolor ;)
  • 3900 / 245 / 13
Już właśnie miałem cię sprowadzać na ziemię odnośnie bromowania, no ale skoro już to robiłeś to nie ma o czym gadać.

W związku z tym cóż... działaj ;).
  • 137 / 10 / 0
Bromowanie jest wspaniałe :D pierwsze bromowanie... to jak pierwszy sex :D brom schłodzony do -5*, trzęsące się ręce, ubrania na stałe zniszczone i przesiąknięte jego zapachem i dziesiątki błędów, kombinacji i ulepszeń. Najgorsze, że trzeba było się uczyć na własnych błędach bo w literaturze zero, nic. Najwięcej zabawy z 4-bromopropiofenonem, to keton o tyle fajny, że w formie stałej i te moje zdziwienie : co z tym k* zrobić :D

ps.: Parathormon masz zablokowane PW, moje odpowiedź na Twoje pytanie brzmi - Tak, dokładnie tak, przechodzi.
  • 3900 / 245 / 13
A na co ci to? Czy nie czasem potrzeba ci wytworzyć cyjanian potasu w celu syntezy direxu w reakcji z efedryną?

Szczerze mówiąc to nie wiem czy ta reakcja w ogóle zachodzi - trzeba byłoby znaleźć w jakichś tabelach albo wyszukiwać w necie takiej reakcji.

Tam też pytałeś wcześniej, że potrzebujesz bezwodny żelazocyjanek - właściwie przed użyciem możesz sobie dosuszyć hydrat - wystarczy go rzucić na patelnię czy do piekarnika i jakiś czas "posmażyć" to straci wodę - ta substancja generalnie bardzo łatwo traci wodę krystaliczną bo już w 60*C.
  • 137 / 10 / 0
Sprawdziłem ceny gotowego 2'bromo-4'chloropropiofenonu od europejskiego dostawcy i wynoszą około 1600 euro za kilogram, co przy wydajności ok 50% daje cenę 1kg chlorowodorku ~10.000 - powiem tak: quite much ;) Taniej wychodzi bromując samemu, wtedy 1l ketonu ~1000 euro.
  • 3900 / 245 / 13
JA mówiłem o gotowym 4-CMC ze wschodu w cenie 2000$ lub nawet mniej.
  • 137 / 10 / 0
Jakie znacie patenty na pozbycie się azeotropu kwasu solnego i wody? Jak szybciej, prościej i łatwiej odparować ten cholerny azeotrop który powstaje po wysoleniu z nadmiaru kwasu solnego ? Teoretycznie powinno pomóc dodawanie acetonu, etanolu i metanolu celem podniesienia lotności par ?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski

Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?

Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.