Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
Żeby nie było offtopu - absolutnie nie możesz tak założyć.
Reakcja bez osuszania? Nie wiem co miałeś na myśli, ale pewnie chodzi o przypadek przeciwny - taki, w którym obecność niewielkiej ilości wody zupełnie nie przeszkadza.
lipa071 pisze:Przeprowadzając reakcję transestryfikacji z etylofenidatu na metylofenidat metanolem moje pytanie jak usunąć etanol żeby równowaga się przesunęła i mieć dobrą wydajność? Destylacja odpada bo etanol mniej lotny od metanolu. Może jest na to inna metoda?
Podbijam pytanie.
Coś z czym nikt nie godzi się..."
Niekoniecznie; w Polsce na to się mówi benzyna ekstrakcyjna czyli mieszanina lekkich frakcji ropy naftowej od pentanu po nonan, ale generalnie najwięcej tych lekkich - pentanu i heksanu
W Polsce mamy to szczęście, że jeszcze nie jesteśmy tak bardzo totalitarnym państwem jak USA w kwestii sprzedaży odczynników chemicznych i możemy sobie zakupić analitycznie czysty heksan z allegro do takich zabaw.
#Parathormon
1. benzaldehyd + nitroetan = fenylonitropropen
2. fenylonitropropen + siarczan niklu = siarczan amfetaminy
Zgadza się, czy coś pominąłem? Nie chodzi mi o samo przeprowadzanie reakcji, tylko o poprawność powyższego twierdzenia.
Czy bromowanie ketonu 4-Chloropropiofenonu przebiega analogicznie jak np. w przypadku 4-Metylopropiofenonu? Nie ma większej filozofii?
Marihuana najczęściej używaną substancją psychoaktywną w Polsce po alkoholu, kofeinie i nikotynie
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Wrocławianin hodował w domu grzybki halucynogenne. Policji tłumaczył, że to tylko pieczarki
Awantura domowa w jednym z mieszkań przy ulicy Popowickiej we Wrocławiu zakończyła się odkryciem nielegalnej hodowli i magazynu narkotyków. Policję wezwano z powodu kłótni między parą, jednak szybko okazało się, że 29-latek ukrywa w domu m.in. grzybki psychoaktywne. Policji mówił, że jest to "projekt" i że są to "pieczarki.
Meta cenzuruje konopie. Rząd Brazylii grozi sądem i żąda reaktywacji kont
Meta, właściciel Instagrama i Facebooka, znów jest oskarżana o cenzurę. Tym razem chodzi o masowe blokowanie kont związanych z medyczną marihuaną w Brazylii. W ciągu jednego weekendu zniknęło blisko 50 profili. Wśród nich były konta stowarzyszeń pacjentów, lekarzy, influencerów i organizatorów Marszu Konopnego.
Chatbot AI Reddita „pomaga” w leczeniu bólu. Wśród rekomendacji: heroina
Reddit w pośpiechu wycofuje swojego nowego chatbota AI o nazwie „Answers” z dyskusji na tematy zdrowotne. Powód? Przeczytajcie.