Kwas gamma-hydroksymasłowy i jego pro-drugs (w tym GBL i 1,4-butanodiol).
Więcej informacji: GHB w Narkopedii [H]yperreala. GBL w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 545 / 8 / 0
peszel pisze:
Jest sens isc na detox do szpitala?
W UK gblowcom na detoksie podają ponoć akamprosat + baklofen albo benzo, u nas raczej będzie jak napisał Wildzen. O ile pamiętam Toker był na detoksie po gblu, może go zapytaj jak było. Ale mogę źle pamiętać.
  • 54 / / 0
Jeśli piję np. cały dzień i potem nie dam zmniejszenia dawki na koniec to czuć takie wewnętrzne roztrzęsienie. Dlatego wspomagam się lekiem Ketrel - pomaga znakomicie przy zasypianiu. Niestety jest na receptę.

Dobry na sen jest także Promazin.
  • 1205 / 10 / 0
ja osobiscie polecam baclofen, jakis betabloker na serce i mianseryne na sen ( osobiscie nie posiadam ale wiem ze jest skuteczna ) oczywiscie nalezy trzymac sie sztywno zasady schodzenia z baclo... zeby sie nie okazalo ze z jednego cpanska wejdziemy w drugie ;)

a nie walcie benzo/alko przy schodzeniu z wiekszych ilosci bo to znowu dziala na GABA i mozecie sie rozregulowac jeszcze bardziej ;)

tak samo zolpidem(lub podobne ) na sen... przez profil oddzialywania na receptory, nie działa lub działa zgoła odmiennie... obudzicie sie po kilku godzinach z cala paczka zjedzona, z wypitym GBL'em jak mieliscie pobunkrowany i/lub w dziwnych miejscach ;)
Ostatnio zmieniony 15 czerwca 2013 przez BSKY, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 554 / 14 / 0
Mój ciąg 24/7 trwał jakieś 4 miesiące. Piłam od 30 do 50ml dziennie, nie chce mi się liczyć ile butli zeszło przez ten czas. W pewnym momencie paczka nie doszła, uratowały mnie wtedy klon i wino, tzn. przez sobotę byłam na klonie, a całą niedzielę piłam wino za winem. Zero objawów odstawiennych. Wcześniej próbowałam przetestować ile wtrzymam na czysto - już po 2h łapał mnie obrzydliwy skręt - paranoje, potliwość, nagłe zmiany temp. ciała, tachykardia, duszności, uczucie rozepchania żył, skurcze i ból mięśni, drgawki, zimne dłonie, szczękościsk, nadpobudliwość...

Postanowiłam skończyć z tym ciulatym ciągiem, bo doszło do tego, że na trzeźwo czułam się lepiej, niż na gblu. Po wypiciu albo wpadałam w depresję, albo zasypiałam, poza tym miałam objawy zakrzepicy i takie tam. Od samego początku ciągu lałam na sen, kurwa, budzenie się co 2-3h z okropnym skrętem to naprawdę chujowa sprawa. Pod koniec ręce trzęsły mi się tak, że przed snem musiałam szykować sobie w szklankach dawki i układać je na szafce obok łóżka, żeby po obudzeniu tylko wziąć i wypić duszkiem.

Obecnie jestem na detoxie. Karbamazepina + diazepam zdają egzamin, choć z tego drugiego jednak rezygnuję, bo jak dla mnie bez sensu jest karmić się kolejnym agonistą GABA. Łykam neurotop retard 300, lekarz zalecił jedną rano i jedną wieczorem, ale niestety poskutkowało to tym, że po pierwszej dawce skręt był taki sam, jak wcześniej - po dorzuceniu drugiej i 7,5mg diazepamu wszystko przeszło, jak ręką odjął. Matko, 8h snu bez żadnych polewek-srewek..imlovinit Dziś zażyłam 600mg karbamazepiny i 5mg diazepamu. Jest lepiej, niż kiedykolwiek. Jedyne efekty uboczne to totalna zamuła i apatia. Zamierzam sukcesywnie zmniejszać dawki, relanium odstawić już jutro (ew. pojutrze) i w ciągu tygodnia zaprzestać farmakoterapii.

Ogólnie metodę polecam z czystym sumieniem, przez pierwsze 12h czułam przyjemno-nieprzyjemną detoksykację, a ciśnienie na gibla minęło całkowicie po 24h.

EDIT: energy drink/kawa dobrze działa na zamułę. Czuję się bliska trzeźwości. :heart:
  • 1205 / 10 / 0
Jak tak czytam to normalnie 80% podobienstw jak u mnie :) a o tych naszykowanych szklankach nie wspomne;) az szkoda ze zdjec nie robilem tym 4-5 z warunkiem ze mam wypic do polowy:P ludzie sa jednak podobni do siebie;)

Podziwiam wytrwalosci i decyzji o odstawce:) tylko teraz musisz sobie poukladsac w glowie... Bo ja wiem ze co z tego ze z moich dawek zszedlem do zera jak juz na wtorek mam kolejny litr;)
  • 510 / 14 / 0
@euzebiusz - pamiętam jak kapelusznik liczył na to rozwiązanie w UK - albo w zasadzie na jakąkolwiek obstawę lekową, to po kilku latach ciągu na wysokich dawkach doktorzyna przepisał mu 7 (słownie siedem) tabletek temazepamu i chyba karbę - zalecając zejście cold turkey.

Tak więc trzeba chya jeszcze dobrze trafić ;)
Powyższy post jest subiektywnym spostrzeżeniem z doświadczeń sennych usera.
Przed zastosowaniem, skontaktuj się z grabarzem i opłać kwaterę.
...since 2006
  • 115 / 1 / 0
Ja pierdole po co sie meczyc i schodzic. Ja zawsze w ciagu robie tak ,ze jade z G jak tylko mam ochote (dla mnie polewka co okolo poltorej godzinki). Gdy sie konczy to albo zamawiam dalej albo robie redukcje do 3ch godzin i nizszych daweknprzez 2dni i calkowite odstawienie g. Zamiana na kombo baclo+alpra przez 2-3dni bo tak gdzies meczy i mam z glowy;)
  • 1205 / 10 / 0
No tak ale pytanie z jakich dawek, ja przy 80ml/dobe przy polewkach co 30-45min wydluzenie czasu do chocby 1.5h powodowalo pierwsze objawy skreta... O 3 h nie wspomne bo to bylo niewykonalne...

A z tym zamawianiem dalej no to oczywiscie tez tak mozna :D ale nawet nie wiesz kiedy i w ciagu jestes kilka lat :P
  • 115 / 1 / 0
Kurwa jakie wy sorty walicie ze 80ml na dobe?! O.o ja przy oporowym meetingu mmc+GBL albo koka i GBL zamykalem maximum 35 a tak okolo 20-23ml.....

Dlatego dla mnie faza nawet jesli pozniej konczyla sie po godzince (moze trochr ponad) nie polewalem wczesniej. A polewajac nawet co 45min dobrego sortu wiadomo ze czlowiek bd sie czuc jak szmata. Skoro kolego polewales co 45min to jak spales? Bo ja walilem 4ml na noc i po 4godzinach pobudka (bez suplementacji i diety ciezko bylo po takiej dawce zasnac na dluzej niz 90minut)
  • 1205 / 10 / 0
Wielokrotnie juz opisywalem moje zycie w ciagu :) dlatego tez pamietaj ze nie ma skutecznej i uniwersalnej metody na odstawke :rolleyes:
ODPOWIEDZ
Newsy
Dentysta od razu pozna, czy paliłeś marihuanę. Kilka ważnych szczegółów

Coraz więcej pacjentów siada na fotelu "po skręcie", licząc na mniejszy stres. Tymczasem stomatolodzy i badacze alarmują: regularne używanie marihuany może odbić się na zębach i dziąsłach, a przed zabiegami potrafi skomplikować działanie znieczulenia. Na liście konsekwencji pojawiają się nie tylko ubytki i utrata zębów, ale też sygnały związane z nowotworami jamy ustnej.

Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176

20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.

Alkohol ma zniknąć z pola widzenia? Jest petycja do resortu zdrowia

Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN) złożyła w Ministerstwie Zdrowia petycję, w której proponuje wprowadzenie jednolitych zasad tzw. sprzedaży bezwitrynowej alkoholu. To rozwiązanie nie polega na zakazie sprzedaży ani na ograniczaniu konkretnych kanałów dystrybucji. Chodzi o to, by alkohol nie był eksponowany wprost w przestrzeni zakupowej.