Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 4 / / 0
Cześć,
Mam prośbę. Robię badania do pracy magisterskiej dotyczące opinii na temat polskiej polityki narkotykowej wśród użytkowników nielegalnych substancji psychoaktywnych, studentów prawa i studentów resocjalizacji. Jestem na V roku resocjalizacji na UW, działam też od jakichś 2 lat w Studenckiej Inicjatywie Narkopolityki, współpracuję z Polską Siecią Polityki Narkotykowej, Rzecznikiem Osób Uzależnionych i Użytkowników i Stowarzyszeniem Jump'93.
Proszę Was o wypełnienie krótkiej (23 pytania razem z metryczką) ankiety dotyczącej polskiej polityki narkotykowej. W związku z moją działalnością zawodową mam nadzieję, że wyniki badan będą podstawą do podejmowania kolejnych akcji i adwokacji na rzecz racjonalnej polityki narkotykowej, dlatego też bardzo Was proszę o przemyślane odpowiedzi. Ankieta jest całkowicie anonimowa, a wyniki posłużą wyłącznie do celów naukowych i ewentualnej późniejszej działalności społecznej. :-)
Proszę również moderatorów działu o podpięcie wątku.
Link do ankiety: http://moje-ankiety.pl/respond-40772/sec-b2XkL8ht.html
Énekeljük el azt, hogy vége
Nem járunk ki többet rétre
Nem úszunk többet a strandon
És nem borozunk már többet a gangon
  • 2879 / 100 / 0
Jest tam zdecydowanie za mało miejsca na odpowiedzi w "pytaniach otwartych"
"Czuję się gwiezdnie"

Po dzisiejszym robię przerwę
  • 4 / / 0
Wiem, niestety nie mogę tego zmienić. Będę natomiast chciała wyniki ilościowe "ubarwić" jakościowymi, więc planuęe tez przeprowadzić po 2-3 wywiady z każdej grup docelowych, zawierające powyższe pytania otwarte plus ewentualnie jeszcze jakieś inne. jeśli masz więcej do powiedzenia w tym temacie, to zapraszam, może być taki wywiad w formie mailowej :) oczywiście tez anonimowy. albo na maila pani.wredna@gmail.com wyślij mi bardziej rozbudowane odpowiedzi. będę wdzięczna.
  • 577 / 8 / 0
opinii na temat polskiej polityki narkotykowej wśród użytkowników nielegalnych substancji psychoaktywnych
Serio? Musiałbym sięgnąć do podstaw struktury świadomości społecznej, a tego w pracy prawdopodobnie nie umieścisz, jeśli chcesz zostać zrozumiana i przychylnie rozpatrzona.

Samo założenie, że użytkownicy narkotyków to jakakolwiek "grupa" o spójnych - w jakimkolwiek przybliżeniu - poglądach, jest jak próba rozpisania działania świadomości za pomocą najbardziej abstrakcyjnego języka programowania, jaki powstał. Nope, nie da rady.

Jako obłudny ćpun i społeczny margines, oczywiście nakłamałbym, pisząc o własnych projekcjach nt. projekcji innych nt. kompletnie arbitralnego systemu o podstawach niewynikających z empirycznych przesłanek. Gdybym był na Twoim miejscu.

Ale nie jestem i dlatego napiszę, że po chuju większość ankiet, bo wciąż podlegają one tym samym strukturom, co obiekt ich badań. Nie dokonasz realnej ich oceny za ich pomocą, bo żeby coś opisać w pełni, musisz być poza tym.

To coś jak: "opisz znaczenie matematyki za pomocą następujących równań...".

Czyli moja opinia jest taka: zmień temat/podejście do tematu pracy albo naściemniaj, jeśli piszesz dla papieru - bo i tak nie poznasz prawdziwej opinii przez ankietę.
Uwaga! Użytkownik Amaterasu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4 / / 0
Amaterasu pisze:
opinii na temat polskiej polityki narkotykowej wśród użytkowników nielegalnych substancji psychoaktywnych
Serio? Musiałbym sięgnąć do podstaw struktury świadomości społecznej, a tego w pracy prawdopodobnie nie umieścisz, jeśli chcesz zostać zrozumiana i przychylnie rozpatrzona.

Innymi słowy: jako obłudny ćpun i społeczny margines, oczywiście nakłamałbym, pisząc o własnych projekcjach nt. projekcji innych nt. kompletnie arbitralnego systemu o podstawach niewynikających z empirycznych przesłanek. Gdybym był na Twoim miejscu.

Ale nie jestem i dlatego napiszę, że po chuju większość ankiet, bo wciąż podlegają one tym samym strukturom, co obiekt ich badań. Nie dokonasz realnej ich oceny za ich pomocą, bo żeby coś opisać w pełni, musisz być poza tym.

To coś jak: "opisz znaczenie matematyki za pomocą następujących równań...".

Czyli moja opinia jest taka: zmień temat pracy albo naściemniaj, jeśli piszesz dla papieru - bo i tak nie poznasz prawdziwej opinii przez ankietę. Wiem, pomogłem %-D
1. Nie zmienię tematu pracy, bo już za dużo zaangażowania w to włożyłam. Nie będę tez ściemniać, bo to nieetyczne i nie "pisze dla papieru". Idąc tym tokiem myślenia, prawdziwej opinii nie poznam w żaden dostępny sposób, bo serum prawdy nie będę podawać przed wywiadami ;) Poza tym, biorąc pod uwagę zarówno Twoją wypowiedź, jak i funkcjonowanie rzeczywistości społecznej i mechanizmy psychologiczne człowieka, nie da się uzyskać "realnej oceny" w żadnych warunkach, bo wszyscy, zarówno respondenci, odbiorcy jak i sam badacz podlegają procesom ich kształtującym i wobec tego wszystko staje się względne. Takie niestety są problemy w naukach społecznych, jest niemożliwym osiągnięcie bezwzględności i całkowitego obiektywizmu badań. Inna rzecz, że i w naukach przyrodniczych staje się to wątpliwe.
2. Uwzględnienie i analiza wymienionych przez Ciebie mechanizmów psychologicznych przy tego rodzaju badaniach to nie jest temat na pracę magisterską, raczej na doktorską, a może nawet na habilitację.
3. Pozwolisz, że wykorzystam Twoją opinię w rozdziale o zagrożeniach przeprowadzenia badań? :-D
  • 577 / 8 / 0
Idąc tym tokiem myślenia, prawdziwej opinii nie poznam w żaden dostępny sposób, bo serum prawdy nie będę podawać przed wywiadami ;) Poza tym, biorąc pod uwagę zarówno Twoją wypowiedź, jak i funkcjonowanie rzeczywistości społecznej i mechanizmy psychologiczne człowieka, nie da się uzyskać "realnej oceny" w żadnych warunkach, bo wszyscy, zarówno respondenci, odbiorcy jak i sam badacz podlegają procesom ich kształtującym i wobec tego wszystko staje się względne. Takie niestety są problemy w naukach społecznych, jest niemożliwym osiągnięcie bezwzględności i całkowitego obiektywizmu badań. Inna rzecz, że i w naukach przyrodniczych staje się to wątpliwe.
Każda percepcja podlega filtrom postrzegania, jakkolwiek subtelnym, dlatego uzyskanie realnej oceny na żaden temat nie jest możliwe, bo samo rozgraniczenie na realne/nieralne również znajduje się w polu obserwacji. Zaprzeczam więc sam sobie i jest to "moja" opinia. W kontekście mentalnych procesów tylko paradoks daje mi "realną" odpowiedź.
3. Pozwolisz, że wykorzystam Twoją opinię w rozdziale o zagrożeniach przeprowadzenia badań? :-D
Próbowałem wymyślić jakiś zabawny powód, dla którego mógłbym chcieć nie pozwolić, ale nie udało się.
Uwaga! Użytkownik Amaterasu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3961 / 150 / 0
moja opinia na temat polskiej polityki narkotykowej jest taka, ze ssie paue. dostane za to jakies narkotyki?
  • 4 / / 0
Amaterasu pisze:
Każda percepcja podlega filtrom postrzegania, jakkolwiek subtelnym, dlatego uzyskanie realnej oceny na żaden temat nie jest możliwe, bo samo rozgraniczenie na realne/nieralne również znajduje się w polu obserwacji. Zaprzeczam więc sam sobie i jest to "moja" opinia. W kontekście mentalnych procesów tylko paradoks daje mi "realną" odpowiedź.
Ok, ale ja nie mam na celu pisać pracę filozoficzną o poznaniu i bycie, tylko socjologiczną, ;)
Próbowałem wymyślić jakiś zabawny powód, dla którego mógłbym chcieć nie pozwolić, ale nie udało się.[/quote]

fajosko. :D
  • 577 / 8 / 0
Ok. Ściślej na temat:
Restrykcyjne prawa opierają się na przeświadczeniu, że ograniczenie indywidualności jest skutecznym środkiem ograniczania negatywnych zachowań - ironicznie, gdyż będąc negatywną perspektywą nie potrafi stworzyć innej jakościowo struktury; rozprzestrzeniając perspektywę opartą na lęku, wraz z nią nieuchronnie pomnaża lęk, który leży u podstaw wszelkich negatywnych zachowań - nasila to, co usiłuje zwalczać.

Człowiek nieświadomy przyczyn swojego lęku będzie projektował jego źródła na zewnątrz i przypisywał zewnętrzne - pozornie negatywne - zdarzenia "przypadkowi", lub "winnemu" zamiast własnej tożsamości ofiary, którą te wydarzenia eksponują. Taka ekspozycja - która z czasem nieuchronnie prowadzi do jej dekonstrukcji - podnosi jej systemy obronne w formie projekcji własnych lęków na zewnątrz i w efekcie przybiera postać drugiej strony - oprawcy. Restrykcyjne prawa są fizyczną manifestacją tego mechanizmu.

Natomiast warto dodać, że prawo antynarkotykowe dotyka negatywnie jedynie ludzi operujących na właściwym mu poziomie świadomości. Lęk, wynikający z wyżej wspomnianej tożsamości ofiary, jest przyczyną fizycznych skutków w postaci prawnych reperkusji i trudniejszej dostępności/gorszej jakości substancji. Z tej perspektywy może być więc ono[prawo] użyte do przyspieszenia jej eskspozycji, co stawia je w neutralnym świetle dla relatywnie mocno świadomego własnej psyche człowieka - zakładam, że na tym poziomie wolimy operować.
  • 1290 / 7 / 0
Wypełniłem ankietę, bo miałem chwilkę. Jedno z pytań otwartych sprawiło mi niemały problem.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.
Pozdrawiam i życzę pracy na piątkę ;)
ODPOWIEDZ
Newsy
NIK odpowiada na wniosek Wolnych Konopi. „Przyjęto do wiadomości”, ale my nie odpuszczamy

Najwyższa Izba Kontroli odpowiedziała. I choć pismo jest obszerne, to w kluczowej dla nas [ Wolnych Konopi] kwestii … milczy. Otrzymaliśmy oficjalne stanowisko Izby w sprawie naszego wniosku o przeprowadzenie kontroli dotyczącej kosztów i efektywności obecnego modelu ścigania za posiadanie marihuany.

Holenderski eksperyment z regulowaną uprawą marihuany okazał się sukcesem

Minął dokładnie rok, odkąd holenderskie coffeeshopy w wybranych gminach zaczęły sprzedawać wyłącznie legalnie uprawianą marihuanę. Eksperyment, który miał uderzyć w czarny rynek, przynosi pierwsze wymierne efekty. Choć nie obyło się bez kar finansowych, ogólny bilans jest zaskakująco pozytywny.

Sposób studentów na problemy psychiczne: melisa i marihuana

Aż 96 proc. studentów deklaruje, że stosuje przynajmniej jedną metodę samodzielnego radzenia sobie z problemami psychicznymi. Najczęściej wybierają aktywność fizyczną lub techniki relaksacyjne, ale część sięga także po preparaty roślinne, a nawet marihuanę – wynika z badań wrocławskich naukowców.